CDR.cz - Vybráno z IT

Pohled do statistik: Na čem lidé v česku čtou a jsou vůbec ochotni za knihy platit?

01_eWooky_Sony_PRS-T1_Amazon_Kindle_Cybook_Bookeen_Odyssey_Crono_C06
Čtení na specializovaných čtečkách stavějících na elektronickém inkoustu se stává čím dál populárnější. My jsme pro vás vybrali pět modelů dostupných na našem trhu a pokusili se zjistit, jak si mezi sebou stojí.

Na konferenci jednoho z vydavatelů jsme si mohli vyslechnout zajímavá čísla. Ta si kladla za úkol přiblížit situaci na českém trhu, konkrétně pak na poměrně slušném vzorku internetové populace ukázat, jaká je situace okolo e-knih.

Naštěstí pro nás se jednalo o vhodně vybrané dotazy, což dělá z celé statistiky užitečný zdroj informací. Padaly otázky typu "Čtete e-knihy?", "Kde knihy čtete (na jakém zařízení)" a velmi zajímavá byla např. otázka "Kolik procent elektronických knih si kupujete v poměru s těmi stahovanými?". Kolik lidí si myslíte, že by si knihu opravdu koupilo? A nebo dokonce, kolik respondentů si v dnešní době kupuje všechny? Konkrétní data si rozebereme níže, ale můžeme naznačit to, co si většina z vás pravděpodobně již v tuto chvíli myslí - s pirátstvím to ani e-booky nebudou mít snadné.

Prvním důležitým číslem je testovaný vzorek. Ten pochází z projektu Český národní panel, který u uživatelů (údajně) provádí několikanásobné ověření identity. Jelikož se jedná o slušných 2371 respondentů, dá se na další statistiky alespoň s jistým nadhledem brát zřetel.

Teď již tedy k detailním informacím. Z 2371 dotazovaných lidí čte knihy v jakékoli podobě 2063 z nich. Jak jsme si řekli v úvodu - e-booky se u nás teprve nyní výrazněji prosazují a počet e-čtenářů každým dnem roste. Přesto čte elektronické knihy "jen" 28,3 procent dotazovaných, zbylých 71,7 procent zůstává u starého dobrého papíru.

Zbylo nám tedy 584 čtenářů, kteří čtou zároveň papírové i e-knihy. Číslo se výrazně zmenšilo, ale lepší než nic. Následující obrázek s grafem ukazuje, že pokud si současní uživatelé mohou vybrat, z poloviny sáhnou po papíru, další přibližné čtvrtině je to jedno a ta poslední (23 %), ano hádáte dobře, preferuje e-readery.

Dobrá, počet čtenářů elektronických booků víme , ale jaká zařízení ke čtení využívají? Respondenti mohli vybírat vícero odpovědí a největší podíl - 66 % - má stále běžný monitor počítače. Zde není zážitek ze čtení delších textů nikterak závratný, jenže nepochybně se jedná o nejdostupnější volbu.  Následuje displej mobilních telefonů, kde se projevuje rozšířenost smartphonů a až poté se umísťují naše testované čtečky se zmiňovanými 23 % a nakonec zde máme tablety s 13 %.

Předposlední a velmi důležitá informace ukazuje na trend "stáhnu si co potřebuji" a špatnou dostupnost některých titulů. Konkrétně tím myslíme odpověď uživatelů na otázku "Kolik procent elektronických knih si koupíte v poměru s těmi stahovanými?". Podle očekávání si 61 % žádnou knihu nekoupilo a prostě si jí podle potřeby stáhlo. Slušné číslo, že? Nejvíce je s tímto údajem v kontrastu počet respondentů, kteří si knihy kupují všechny - konkrétně 4 % ze všech. Je to zkrátka tím, že sehnat všechny oblíbené knihy bez toho, abychom museli pátrat po nejrůznějších úložištích, není možné.

Co rozhoduje pro koupi e-knihy? Podle dotazníku je to předpokládaná nižší cena (60 %) a okamžitá dostupnost (51 %) - možných bylo opět více možností. Zbytek možností lze vidět na grafu níže.

Pokud by někoho zajímala prodejnost e-knih, jedná se zatím spíše o stovky kusů, ale nutno podotknout, že každý měsíc tato čísla rostou o nezanedbatelné hodnoty. Pokud vezmeme jako příklad společnost Palmknihy, můžeme porovnat data z minulého a tohoto roku, za období od ledna do května. V roce 2011 bylo prodáno 1373 kusů a tento rok se již jednalo o 13 639 knih, což je přibližně 10× tolik.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velký test elektronických čteček knih. Na čem si nejlépe počte český zákazník?

Úterý, 7 Říjen 2014 - 10:11 | Grino | Dobrý den. Neplánujete nový test ebook čteček?...
Úterý, 7 Říjen 2014 - 10:10 | Grino | Čtečky Prestigio mohou být králem formátů, ale...
Středa, 12 Září 2012 - 16:56 | micker | na macu pres firefox (i safari) vsechno v...
Úterý, 24 Červenec 2012 - 09:11 | rheingold | Ještě bych do budoucna doporučil Prestigio...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 21:42 | martin veleky | "Bookeen Cybook Odyssey, král v podpoře...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 00:56 | OndrejT | Škoda, že počet čteček v testu byl takhle omezený...
Neděle, 15 Červenec 2012 - 13:06 | Alexandra Stanovska | PDF (Cisco atd.) citam na Kindle DX. Zvlada...
Neděle, 15 Červenec 2012 - 11:24 | Noxik | Souhlasima pridam svoje: Fotak natoci film v HD...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 21:03 | Txy | MTP taky nesnáším. Hlavně nechápu, že každé...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 00:07 | peca | Asi takhle. Co vím, tak není žádná "otevřená...

Zobrazit diskusi