CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k RECENZE – Hellblade: Senua’s Sacrifice je cestou do hloubi nemocné duše

Nejsem uplne fanousek indie her, casto se v nich da setkat s nejakym uletem, ktery by velky vydavatelsky dum nedovolil. Jiste, nekdy diky te svobode muze vzniknout novy pristup, ktery posune cely zanr videoher, ale malokdy.

Tady je zrejme, ze hru urcite kupovat nebudu, nemusim hrat vsechno:

"S každou prohrou totiž hrdinku pohlcuje hniloba, a pokud dojde až k hlavě, je konec a to definitivní."

Muze to byt klidne jen strasak, ktery nedojde naplneni, ale je to tak frustrujici, ze me to okamzite odradilo. Typicky priklad veci, ktera by v AAA titulu nebyla, protoze by to okamzite vydavatelsky dum skrtl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla toho co som pocula tak to je trochu zamotane: ludia najprv panikarili ze pridu o ulozenu poziciu a budu musiet zacat odznova. Toto bolo vyvratene na Kotaku aj PCGamerN kde nechali postavu zomriet asi minimalne 50x a nic sa nestalo. Potom sa objavili zvesti ze to neplati pri subojoch, ale len pokial clovek zomrie "vlastnou hlupostou" tj. napriklad spadne a podobne; pripadne ze je to len na druhe plauthrough. Ani to sa nepotvrdilo. Posledne analyzy hovoria o tom ze ono je to naskriptovane - pokial zomieras v jednej casti hry (kapitole, sekcii,...), ta hniloba dosiahne len urcitu uroven a viac sa nesiri. S dalsim postupom moze ist vyssie atd. Ale nakoniec aj tak nikdy nedosiahne uplne zmazanie ulozenych dat.

Toto mozno nebolo najstastnejsim odhalenim tohoto mechanizmu - sice sa o tom hovori (a hra sa dostava do povedomia ludi), ale zaroven prisli o hracov ktori sa rozhodli ze si hru nekupia prave kvoli tomuto, aj ked to bolo vyvratene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako úplně vše, co je ve hře, jde i toto ruku v ruce s hrdinčinou psychózou. Bez nějakých větších spoilerů jde vlastně o přiblížení "strachu", který prožívají lidé s psychózou, hráčům, tedy aby se hráči při hraní "báli něčeho, co reálně neexistuje" – nicméně tomuto strachu věřili. Stejně jako to mají lidé trpící touto nemocí

Jak jsem psal v recenzi, rozhodně doporučuji si Hellblade zahrát a ihned neodsuzovat (což je asi největší chyba a křivda, kterou této hře může kdokoliv prokázat). Jedná se opravdu o nezapomenutelný zážitek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.