CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – Navštivte znovu krásnou Středozem v LEGO The Hobbit

lego_the_hobbit_game_1_hlavni.jpg
Pokud si pamatujete na báječné LEGO zpracování Pána Prstenů, můžete být nadšeni, protože Středozemě se opět otevřela dobrodruhům. Troufáte si na výpravu proti Šmakovi?

Není tomu ani čtvrt roku, co vyšel poslední kostičkový titul s názvem LEGO: The Movie Videogame, který si od nás odnesl poměrně hezké hodnocení, a už tu máme doprovodnou hru k filmové sérii s Bilbo Pytlíkem v hlavní roli, opět v provedení oblíbené dětské stavebnice. Vyvstává tedy velmi snadná otázka. Je to pořád zábavné?

 lego_the_hobbit_game_2.jpg

Na odpověď nebudete muset čekat, pokud vás totiž tyto počiny bavily do teď, budou bavit i nadále. Tvůrci přeci jen sází na zažitý koncept, který příliš nemění, pouze poupravují, což se jim zatím vyplácí.

Neměnné přetrvává

Standardně se dočkáváme LEGO zpracování filmové předlohy, v tomto případě prvních dvou filmů s názvy An Unexpected Journey a The Desolation of Smaug. Poslední díl bude vydán dodatečně, ve formě DLC. To je sice pochopitelné, je lepší využít silnou značku už nyní, nedůvěra v elektronický prodej však v našem kraji pořád je, takže spousta rodičů může být lehce rozčarována, že hra není kompletní.

lego_the_hobbit_game_3.jpg

Kostra je opět stejná, tedy se dočkáváme lehce open-world titulu, kdy se nám další oblasti Středozemě otevírají s postupem příběhu a pohyb mezi jednotlivými kapitolami je tedy více méně volný. Ve volném režimu je mapa poseta vedlejšími úkoly, které se nijak extrémně neopakují, a přesto jsou poměrně snadné, například doprovodit skřeta z bodu A do bodu B a bránit ho před velkými pavouky.

lego_the_hobbit_game_5.jpg

Ani hratelnost nedoznala nějakých extrémních změn. Opět je v každé kapitole několik postav, každá s určitou výhodou, kdy se například Bilbo umí pomocí prstenu zneviditelnit, Gandalf naopak umí pomocí kouzel nechat levitovat věci. Mezi nimi pak hráč přepíná, aby se posunul dále, protože hádanky jsou na toto připravené.

Pár změn se však najde

LEGO The Hobbit se ale několik mála úprav dočkal. Za prvé je to možnost kooperovat s jinou postavou, kdy si jeden trpaslík stoupne na ramena druhému. Díky tomu jsou schopni bojovat silněji a hlavně třeba probourat prasklou zeď, kterou by jeden trpaslík nezničil.

lego_the_hobbit_game_6.jpg

Další změny se dočkal systém tvoření, známý z předchozí hry. Samotné stavění je stejné, nicméně pro jeho zpřístupnění je nutné nejdříve nasbírat potřebné suroviny. V příběhové kapitole jsou většinou po ruce, ve volném pohybu je to ovšem jiná a je nutné si občas udělat výlet do jiných koutů. Destrukce okolí je tedy více než nutná a není tu jen k tomu, aby si hráč nasbíral více bodů.

Pohádkové fantasy pro všechny?

Celkově se tedy LEGO The Hobbit od předchůdců neodlišuje nijak výrazně, od LEGO The Lord of the Rings skoro nijak, ale stejně jako jiné tituly této rodiny, sází stavebnicová série na fanoušky daných licencí. Rozhodně hra bude bavit opět všechny, bohužel i filmová předloha je vcelku ukecaná a tentokrát je absence překladu celkem znatelná, obzvlášť při plnění vedlejší úkolů. Díky tomu se můžou menší hráč často zaseknout v postupu.

lego_the_hobbit_game_7.jpg

Zpracování je opět hezké, přeci jen několik let používaný engine dává tvůrcům možnosti udělat hru opravdu krásnou a roztomilou. Na starší generaci konzolí ovšem zamrzí občasný pokles frameratu. V příběhových kapitolách se s ním prakticky nesetkáte, ale při běhání po Středozemi už je to o něco horší, nicméně to není fatální.

lego_the_hobbit_game_8.jpg

Hudební doprovod je klasicky přebrán z filmu, stejně tak dabing hlavních postav, tedy si užijete hlasy Martina Freemana, Benedicta Cumberbatche, Iana McKellena, či Richarda Armitage. Je jen škoda, že v soundtracku chyběla píseň Misty Mountains Cold a popěvek trpaslíků při „mytí“ nádobí.

Verdikt

LEGO The Hobbit je dalším přírůstkem do rodiny LEGO her, které se pyšní nastavenou kvalitou. V poslední době tu nicméně těchto her bylo dost, takže titul ničím extra nepřekvapí, výrazně nenadchne, ale rozhodně neurazí. 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Navštivte znovu krásnou Středozem v LEGO The Hobbit

Žádné komentáře.