CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme minipočítač Minix NGC-1 s podporou 4K - nahradí stolní PC?

nepřehlédněte
Minix Ngc 1 Cdr 8
Miniaturní počítač s luxusním zpracováním a slušnou hardwarovou výbavou. Takový je nový kousek od Minixu, který se nezastaví ani před 4K obsahem a nabídne velké SSD úložiště, 4 GB RAM či třeba dvoupásmovou WiFi. Jak dopadl v testu?

Minipočítače, to nemusí znamenat jen miniaturní destičky po vzoru Raspberry Pi, které už jsou dnes sice poměrně zajímavou hračkou, ale pro práci byste je asi používat nechtěli. Když se podíváme na současný stav trhu s mini PC, největší kategorií budou pravděpodobně zařízení s operačním systémem Android. Ten však nemusí vyhovovat každému a co si budeme povídat, prostředí systému je na obrazovkách bez dotykové vrstvy těžkopádné.

Minix Ngc 1 Cdr 4

Naštěstí však výrobci čím dál častěji přichází s modely, v jejichž útrobách se nachází standardní x86 procesory a operační systém Windows. Že je Windows možné dostat do zařízení o velikosti flashdisku dokázal např. Intel se svým Compute Stickem, kterému jsme se podívali na zoubek v minulém roce.

Intel Compute 2

Minix se, jako jeden z předních výrobců na trhu s minipočítači, rozhodl uchopit koncept malého počítače s Windows 10 naplno a tentokrát nedělal žádné kompromisy. Inspiroval se vlastním modelem Z64W a rozhodl se místo procesoru Intel Atom sáhnout po výkonnějším Braswellu, zvětšil operační paměť, kapacitu úložiště a přidal dvoupásmovou WiFi. Model NGC-1 by měl být zkrátka ve všech ohledech lepší a výkonnější. Je tedy cenovka, která na českém trhu dosahuje k hranici 9 900 Kč, odpovídající? Podívali jsme se novince na zoubek.

Obsah balení - co bude třeba dokoupit?

Minix nevymýšlel žádné složitosti. Do pevného polstrovaného krabicového balíčku umístil samotný počítač s dvojicí externích antén. Dále nechybí napájení kabel a HDMI. Vedle návodu už zde nic jiného nečekejte.

Minix Ngc 1 Cdr 3

  • HDMI kabel
  • Napájecí kabel
  • Návody
  • 2× externí anténa
  • Minipočítač NGC-1

Minix Ngc 1 Cdr 5

Aby bylo PC možné plnohodnotně využívat, je nutné sáhnout po periferiích. Stará dobrá klasika v podobě myši a klávesnice je ideálem, přičemž doporučujeme bezdrátové sety fungující buďto přes jeden miniaturní dongle, nebo Bluetooth. Pak už můžete PC zapojit a jde se na věc.

HW konfigruace - I malý počítač umí zahrát velké divadlo

Pokud vezmete NGC-1 do ruky, je zřejmá vyšší váha způsobená hliníkovým šasi. To je zde hlavně kvůli lepšímu odvádění tepla, neboť zde chybí aktivní ventilátor a spoléháno je pouze na pasiv. Z toho plyne i fakt, že je PC naprosto tichý a neslyšíte vůbec nic - žádné hučení či vibrace, zkrátka jako byste si na stůl místo PC položili mobilní telefon.

Minix Ngc 1 Cdr 10Minix Ngc 1 Cdr 6

Minix Ngc 1 3

Tělo má rozměry 128×128×24 mm a váhu včetně antén přesně 551 gramů. 

Uvnitř nalezneme čtyřjádrový procesor Intel Celeron N3150 s grafickou částí Intel HD graphics, která si poradí např. s přehráváním 30Hz 4K videa. Procesor běží na základní frekvenci 1,6 GHz s 2,08GHz turbem, má 2 MB L2 cache a TDP 6 W. Operační single-channel paměť DDR3L-1600 od Samsungu má slušné 4 GB a data uložíme na rychlé 128GB M.2 SSD od Toshiby.

Minix Ngc System 2

Pokud se na PC podíváme z přední části, spatříme modrou diodu indikující zapnutí PC. Na levém boku poté hledejme dvojici antén pro dvoupásmovou 802.11ac WiFi (2.4GHz/5GHz) a tzv. Kensington Lock pro upevnění počítače v místech, kde hrozí jeho krádež.

Minix Ngc 1 9

 V zadní části hledejme napájecí konektor, gigabitový Ethernet, optické audio, 3,5 audio jack, plnohodnotné HDMI 1.4 s podporou 4K @ 30 Hz a nakonec mini DisplayPort. Nic tak nebrání případnému připojení dvojice obrazovek, což mini PC zvládá. Na pravém boku se nachází už jen trojice USB 3.0 konektorů a zapínací tlačítko.

První zapnutí a Windows 10

Minix se oproti předchozím minipočítačům rozhodl sáhnout vedle indikační diody také po zvuku. Při zapnutí PC tak dojde k nečekanému pípnutí.

Minix Ngc 1 4

NGC-1 přichází na trh s předinstalovanými Windows 10 Home, bez jakýchkoliv modifikací a zbytečného softwaru navíc. Po spuštění je uživatel proveden rychlým nastavením a po případném stažení aktualizací je vše připraveno k využívání. Ovladače jsou nainstalovány automaticky a starost s nimi tak odpadá.

Minix Ngc SystemMinix Ngc System 1

Uživatel má po prvním spuštění k dispozici 99 GB volného úložiště, zbytek je zabraný operačním systémem. Oproti většině Windows mini PC, kde je použito 32GB úložiště a zbývá tak kolem 20 GB, se stále jedná o skvělou hodnotu.

Přehrávání multimédií a hraní her

Po nainstalování Kodi jsme jako první věc vyzkoušeli přehrávání 4K videa ve formě 30FPS 4K klipu Big Buck Bunny. Milým překvapením byl bezproblémový běh stejného videa ve Windows Media Playeru. PC si s ním poradil bez problémů a přehrávání bylo naprosto plynulé.

Minix Ngc 4 K

Jak je to s hraním, ptáte se? Jak se dalo očekávat, novinka nenabízí dostatek výkonu pro hraní nejnovějších her, naopak se díky rychlým síťovým rozhraním skvěle hodí pro jejich streamování např. přes Steam apod. I při hraní ve Full HD byla streamovaná hra plynulá a jediným omezením je v tomto ohledu rychlost internetového připojení.

Testy výkonu

Testy výkonu dopadly dle očekávání. NGC-1 výkonem sice neurazí, ale nejnovější hry si zkrátka uživatel nezahraje. Starší kousky však samozřejmě problém nejsou. Skvěle však výkon poslouží pro práci v kancelářském balíku Office, nebo při prohlížení webu.

Minix Ngc 1 Big San MmNgc 1 Big San Cpu

Jak lze spatřit z výsledků, Minix NGC-1 je o něco rychlejší, než námi testovaný „flashdiskový“ minipočítač Intel Compute stick. Poznat je vyšší výkon hlavně v rychlosti prostředí Windows a při přehrávání 4K videa, které použitý Atom jednoduše nezvládal. Rozdíl je pak samozřejmě zřetelný v situacích, kde je potřeba více operační paměti.

Minix Ngc Cinebench

Perfektně plynule si poradí i s přehráváním obsahu ve vysokém rozlišení z YouTube či Netflixu.

Minix Ngc 4 K

Spotřeba - vystačí si s málem

Minipočítač je i vzhledem ke komponentám poměrně úsporným zařízením. Při běžném používání hodnoty nepřesahují 6-8 W, při zátěži se vyšplhá maximálně na nějakých 12 W.

AktivitaSpotřeba
Prostředí Windows bez aplikací7 W
Prohlížení webu9 W
Benchmarky11 W

Upgradovatelné mini PC? Podobně jako u Intel NUC, vyměnit lze RAM i SSD

Pohled do útrob zařízení jasně ukazuje, že tentokrát je zde něco jinak. Na miniaturní základní desce nalezneme ve slotech uchycené SSD a RAM, které lze snadno vyměnit za jiné. Nabízí se tak prostor pro případné upgrady. Omezením zůstává jediný jeden slot pro modul operační paměti do velikosti 8 GB.

Minix Ngc 1

Minix Ngc 2

Závěrem - nejlépe zpracovaný minipočítač na trhu za dost peněz

Minix NGC-1 je milým překvapením. Kvalita zpracování patří k tomu nejlepšímu, co můžeme na trhu spatřit, ale zároveň potěší i hardwarová výbava. Krabička nabízí dostatek výkonu i pro situace, kdy by měla posloužit jako stream server do domácnosti a k tomu zároveň jako přehrávač videa ve vysokém rozlišení.

Za cenu nepřesahující 10 000 Kč je novinka zajímavou alternativou k modelům Intel NUC, které za tuto cenu nabízí lepší procesory řady Core, ale chybí jim RAM s SSD a často i operační systém. Ve výsledku tedy zaplatíte ještě několik tisíc navíc. Pokud si brousíte zuby na streamování obsahu, využíváte možností tenkého klienta a rádi byste 4K na zařízení s Windows, je NGC-1 zajímavá volba. Pro kancelářskou práci, prohlížení internetu a multimédia nabízí vše potřebné a navrch přidává perfektní dílenské zpracování.

 Minix Ngc

Výrobce má ve svém mottu větu „příští generace počítačů“ a troufnu si tvrdit, že tomu tak doopravdy je. Nemyslím nyní pouze Minix jako takový, ale celé odvětví se posouvá do fáze, kdy dávají podobná malá zařízení čím dál větší smysl. Jsou úsporná, výkonná a nabídnou vše, co naprostá většina uživatelů potřebuje...

Chcete levnější alternativu?

Pokud se vám zdá částka příliš vysoká, nebojte se sáhnout třeba po loňském modelu Z64W, který za cenu nepřesahující 3 790 Kč nabídne vše potřebné pro prohlížení internetu, základní práci či multimédia (jen nezvládá 4K, má o něco horší parametry a je namísto kovu vyrobený z plastu). To vše samozřejmě s OS Windows 8.1 s možností upgradu na Windows 10.

Minix Neo Z 64 Windows 15


Za poskytnutí minipočítače NGC-1 k testování děkujeme společnosti Minix

Rychlý a úsporný počítač s Windows pro práci i zábavu ve 4K

Minix




Zdroje: 

vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme minipočítač Minix NGC-1 s podporou 4K - nahradí stolní PC?

Pondělí, 21 Březen 2016 - 09:47 | Jan Novák | Ono u telky je to trochu jedno ... .
Sobota, 5 Březen 2016 - 15:07 | petr ib | Do státní správy by bylo ideálnější nechat...
Pátek, 4 Březen 2016 - 16:36 | jakub novak | Pokud to potrebuji jako primarni pocitac na praci...
Pátek, 4 Březen 2016 - 15:35 | Kert | Nejsem si jistý že zrovna stát je ten zákazník...
Pátek, 4 Březen 2016 - 14:44 | Yusaku | Alternativy existuji, ale jmenuji se spise N3150-...
Pátek, 4 Březen 2016 - 12:44 | ica sk | mam doma zosietovane kadeco ale multimedia idu...
Pátek, 4 Březen 2016 - 10:42 | Cichas | Pokud sezenete (pri zachovani ceny) dodavatele,...
Pátek, 4 Březen 2016 - 10:38 | Cichas | A cetl jste ten clanek, prosim? Ono se tam presne...
Pátek, 4 Březen 2016 - 10:29 | Cichas | Pridavam se jak k tem testum online her oproti...
Pátek, 4 Březen 2016 - 10:25 | Cichas | A bude ten NTB take fanless = absolutne tichy?

Zobrazit diskusi