CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – Sherlock Holmes: Zločin a trest hrdě zvedá prapor svému žánru

Sherlock 01
Sherlock Holmes je sexy. A ani ho nemusí hrát Robert Downey Jr. nebo Benedict Cumberbatch. Stačí, když se legendárního detektiva zhostíte vy v nové adventuře od Frogwares. Naleštěte dýmku, nalaďte housle, Scotland Yard vás potřebuje!

Vývojářské studio Frogwares má tu výhodu, že od něj nikdo nečeká žádné herní zázraky. Aktuální novinka Sherlock Holmes: Zločin a trest je již osmým titulem s nejslavnějším detektivem v hlavní roli, který mají Frogwares na svědomí. O to větším a příjemnějším překvapením nový Sherlock je. Ale vezměme to hezky postupně, systematicky, jinak se totiž kriminální případy řešit nedají. A recenze taky ne.

Snažte se sám, milý Watsone

Sherlock Holmes: Zločin a trest je stručně řečeno klasickou detektivní adventurou. V nastavených kulisách příběhu pátráte po stopách a důkazech, vyslýcháte svědky a postupně odhalujete linku příběhu. Tento klasický koncept se však vývojářům z Frogwares podařilo obohatit o několik zajímavých prvků. Využít můžete Holmesův archiv novinových článků a odborných knih, jeho chemickou laboratoř, převleky nebo informátory z ulice.

Sherlock 02

Ve chvíli, kdy shromáždíte dostatek stop a indicií, můžete je začít spojovat do smysluplných celků tak, aby vám začaly vznikat určité teorie. Ty se postupně doplňují a vedou k dalším otázkám, které je třeba zodpovědět. Nový Sherlock se nebojí přenechat břemeno zodpovědnosti za vyřešení případu na samotném hráči.

Sherlock 03

Je do značné míry na vás, jakým způsobem povedete vyšetřování a k jakým závěrům dojdete. Přitom musíte skutečně přemýšlet, chytat se vodítek a spojovat důkazy do teorií, které mohou, ale také nemusí vést ke zdárnému konci. Nikdo, ani Watson, vás nevede za ruku jedinou správnou cestou. Ovšem riziko, že kvůli vám Sherlock obviní nevinného člověka, si nesete sami.

Správná dedukce, milý Watsone

Co hra zvládá na výbornou, je pocit, že skutečně ovládáte nejlepšího detektiva na světě. Při ohledávání místa činu se můžete spolehnout na Sherlockův talent a jeho představivost. Ve speciálním módu obrazu můžete vidět věci, kterých by si nikdo jiný nevšiml, inspektor Lestrade už vůbec ne. Sebemenší vodítko stačí k tomu, aby z něj Holmes vydedukoval důležitou indicii. A když zapojí svou představivost, dokáže občas vidět věci, které se na daném místě odehrály.

Sherlock 04

Kromě sbírání stop a jejich spojování do nejrůznějších teorií na vás čeká několik miniher, jako například rekonstrukce vraždy, kdy budete harpunou probodávat prase. Většina akcí ve hře naštěstí nemá časový limit nebo jde libovolně opakovat. Nemusíte se tak stresovat žádnými příliš akčními vložkami. Kdo vyžaduje akci a dynamičtější zábavu, o nového Sherlocka nejspíš ani nezavadí.

Sherlock 08

Na vyřešení čeká celkem šest případů, některé jsou zajímavější, jiné méně. Délka hry úzce souvisí s vaším stylem hraní, zda budete zkoušet všechny možnosti, nebo se vám naopak podaří viníka usvědčit hned první teorií. Ale vůbec bychom se nezlobili, kdyby další případy přibyly formou DLC.

Dnes vypadáte dobře, milý Watsone

Při hodnocení hry je třeba vzít v úvahu, že byla vytvářena téměř jako indie záležitost, rozhodně ne jako titul s tučným rozpočtem a velkými vydavateli s masivní reklamní kampaní v zádech. Tím spíš musíme pochválit skutečně působivé grafické zpracování, které snese srovnání i s hrami typu L. A. Noire. Nad téměř až fotorealistickými a výborně prokreslenými tvářemi jsme museli uznale pozvednout obě obočí.

Sherlock 05

Rozhovory s postavami jsou jednou z vůbec nejlepších částí hry. Přispívá k tomu i velmi dobrý dabing, který vhodně dokresluje atmosféru aktuální situace. A opět můžete využít jednu ze Sherlockových zvláštních schopností, kdy si při rychlém prohlédnutí osoby všimne i těch nejmenších, o to však podstatnějších detailů, a vytvoří profil dané postavy. Kde mohl vzít tenhle chudý mladík sako z tak drahé látky?

Tohle se vám tak úplně nepovedlo, milý Watsone

I když máme mnohem více důvodů, proč nové dobrodružství Sherlocka Holmese chválit, najdou se i takové, které nám příliš radosti neudělaly. Jedním z těch méně povedených prvků ve hře jsou všudypřítomné neviditelné zdi. Hra je rozdělena do spousty oddělených nevelkých lokací a každé omezení pohybu v nich pak působí poněkud nepatřičně. Práce s kamerou a pohyb postavy vyžaduje trochu cviku, ale jakmile se s geniálním detektivem sžijete, nebudete mít problém si užít jeho dobrodružství naplno.

Sherlock 06

Velký počet lokací souvisí také s dalším problémem, kterým je časté nahrávání. A když říkáme časté, myslíme tím opravdu časté. Místy dochází k několikavteřinovému zdržení i během cutscén, což trochu kazí výsledný dojem podobně jako bufferování videa na internetu. Autorům se povedlo alespoň poměrně elegantně vypořádat s přesunem mezi jednotlivými lokacemi. Sherlock během nahrávání sedí v kočáře a hráč může procházet inventář a pracovat s nalezenými stopami.

Pište česky, milý Watsone

K velké radosti tuzemských hráčů můžeme prozradit, že hra obsahuje české titulky, což je zrovna u tohoto žánru jistě velkým přínosem pro ty, kteří nevládnou mateřským jazykem Sherlocka Holmese na dostatečné úrovni. Problémy s překladem jsme nezaznamenali a kombinace anglického mluveného slova a českých titulků je vzhledem k velice dobrému původnímu znění jistě lepší, než méně kvalitní české předabování.

Sherlock 07

Závěr je prostý, milý Watsone. Máme před sebou detektivní adventuru klasického střihu v nejlepší formě. Nebýt některých technických nedostatků, hodnocení by se klidně vyšplhalo ještě výš. I tak tu ale máme jednu z nejlepších adventur letošního roku a především příjemné překvapení. 

Verdikt

Nový Sherlock Holmes hrdě pozvedá prapor detektivních adventur. Skvělé zpracování a výborná atmosféra viktoriánské Anglie konce 19. století vás chytnou a nepustí. Milovníci detektivek mohou jásat! 

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Sherlock Holmes: Zločin a trest hrdě zvedá prapor svému žánru

Středa, 1 Říjen 2014 - 22:33 | Lojza Suchánek | Ha, to vypada na zajímavou hru...DEkuji za info,...

Zobrazit diskusi