CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Jak se krotí krokodýli v Croc: Legend of Gobbos

Croc Uvod
Hráči narození v devadesátých letech mají z dob dětství do své videoherní výchovy jistě vtisknutou řadu titulů, na něž pouhé pomyšlení vyvolává záchvaty nostalgie. Jedním z takovýchto kousků pro některé byla záležitost s malým zeleňoučkým krokodýlkem Crocem.

Nejblíže by se celý koncept Croca dal připodobnit k legendárnímu Crash Bandicoot. Svojí roli zachránce však nevykonáváte v podobě červeného vačnatce, nýbrž v kůži roztomilého zeleného krokodýlka s baťůžkem na zádech a rašícím zoubkem. Také na rozdíl od potrhlého vakojezevce neminula Croca už od jeho prvních vydání PC platforma, a tak se mu v našich končinách dostalo větší šance se prosadit.

Své kratochvíle startujete po krátkém intru, které dá vašemu činění nějaký základní příběhový podklad. Jelikož se jedná převážně o dětský titul a nacházíme se v dobách, kdy příběhové linie ve hrách byly stále ještě spíš druhotné, nelze si od děje neslibovat mnoho. Ve dvou krátkých minutách se skrze vizuální výpravnost – v celé hře nezazní jediné slovo – dozvídáte, že se vás už jako malého krokodýlka ujali hnědí rarášci Gobbosové a postarali se o výchovu. Poté, co jim doslova vyrostete před očima, je však zajme Baron Dante a vaším úkolem je pochopitelně své druhy vysvobodit. 

Každej pes jiná ves

Pro pestrost a neobjevující se stereotyp se stará proměnlivé prostředí, které neustále nastoluje nová pravidla, nepřátele a podmínky. V jednu chvíli se ocitáte na poklidné půdě lesa, v druhé plavete pod vodou a ve třetí vám po ledě kloužou tlapky. Každá mapa je taktéž samostatnou hádankou, kterou je možné bezchybně projít až po jejím vyřešení. 

Croc 1

O ten největší oříšek se však stará sbírání krystalů, bez kterých není možné osvobodit všechny své pěstouny, kteří jsou stěžejní pro odemknutí poslední úrovně a dohrání hry. Krystaly se nacházejí na každé mapě roztroušené v několika barvách, a to na místech oku skrytých. Hráč tedy musí dbát zvýšené pozornosti, aby mu neunikl sebemenší detail, jinak bude muset časem úroveň stejně opakovat.

Croc 5

Dětské hlavičky dostanou řádnou rozcvičku a dospělé udrží při hraní neutuchající optimistická atmosféra, které výrazně napomáhá radostný hudební podklad Justina Scharvona. Největším lákadlem a kouzlem celého Croca je bezpochyby grafická stránka, která zkrátka překypuje optimismem a je radost se v takovém prostředí pohybovat. I po dlouhých 16 letech si hra hrdě drží svůj sympaticky kostičkovaný image.

Kam Baron nemůže, nastrčí zvířátko

Aby těch zádrhelů nebylo málo, v každém z pěti světů si na vás Baron Dante přichystá jedno až dvě peprná překvapení a znetvoří nevinná zvířátka k obrazu svému. Vaším úkolem je poté tyto představitele bossů v každém světě přemoci a navrátit jim jejich původní podobu. Bossfighty si zasluhují za své zpracování a originálnost velikou pochvalu.

Croc 3

Nikdy se nedostanete do situace, kdy by souboj vyřešila hrubá síla, vždy musíte hledat slabiny a kritické okamžiky svého soupeře, které proměníte ve svůj prospěch. Krom toho, kde jinde se vám dostane té příležitosti si zaboxovat s beruškou nebo si zabruslit na ledě s kozami?

Typická hopsačka

Princip gameplaye je v dnešních plošinovkami otrkaných dobách běžnou a nepřekvapující záležitostí. Pobíháním po mapě sbíráte krystaly, které ve stylu Sonic: The Hedgehog představují vaše životy, tedy kdykoliv jste zraněni, vaše těžce vydřené kamínky rozsypete po svém okolí a o většinu z nich přijdete. Pokud jste však švorc a dostane po papuli, jste mrtví a úroveň opakujete.

Croc 4

Pro boj s vašimi soupeři vám slouží ocásek, se kterým se Croc umí mrštně ohánět, a rozmetat tak většinu svých soupeřů na jeden jediný úder. Ti se však respawnují v brzkých intervalech a jejich rychlé reakce se ne vždy však povede odvrátit vhodně načasovaným šlehem. Mimo souboj je také váš krokodýlek jako cvičený asasín a dokáže nejen šplhat po stěnách, děravých stropech a skákat z výšek, ale také rozdupávat bedny a plošiny, za nimiž se skrývají tajné úrovně.

Croc 2

Krokodýlek Croc se stal nejen legendou Gobbosů, ale i hráčských dětství a my mu děkujeme, že v mnohých z nás zanechal silnou stopu, která nutí i po tolika letech uronit slzu při pouhém zaslechnutí tónu hudby z jakékoliv sekvence. Tomuto ještěrčímu baťůžkáři se také dostalo po dvou letech pokračování, které posunulo herní mechaniky o kus dál a nabídlo zcela nový zážitek. O tom ale zas jindy. „Teď vypněte nás prosím, ať nebolí vás hlova.“

Diskuse ke článku RELOAD - Jak se krotí krokodýli v Croc: Legend of Gobbos

Středa, 28 Květen 2014 - 11:23 | maxXx | Jééé tuhle hru jsem jako dítě dohrál a velice mě...

Zobrazit diskusi