CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Desperados: Wanted Dead or Alive vás vezme na Divoký západ

desperados-uvod
Zvířený prach na kolejích proráží parní lokomotiva jedoucí zdánlivě opuštěnou vyprahlou krajinou. Pravidelné funění ocelového oře přeruší zběsilý dusot kopyt rychle se blížících koní. Jezdci se zahalenými tvářemi vyhazují vagon plný peněz do vzduchu.

Není to tak dávno, co jsme psali o středověkém fešákovi Robinu Hoodovi. Co má však tenhle legendární dobrodinec společného s drsným kovbojem z Divokého západu? Víc než by se na první pohled mohlo zdát. Oba je totiž stvořili vývojáři z německého studia Spellbound, kteří se při tvorbě herního konceptu nechali víc než inspirovat legendárními Commandos.

desperados1

Desperados: Wanted Dead or Alive byli ve skutečnosti první, kdo na úspěch taktické strategie z druhé světové války navázal. Psal se rok 2001 (Robin Hood: Legenda Sherwoodu vyšel o rok později) a i přes značnou podobnost se sérií Commandos se dobrodružství Johna Coopera a jeho parťáků dočkalo nadšeného přijetí herními recenzenty i hráčskou veřejností. A nepochybujte o tom, že zahrát si tuhle hru má smysl i 12 let po jejím vydání.

El Paso

Příběh vás zavede do vyprahlé krajiny v okolí města El Paso v Novém Mexiku, kde jako zkušený lovec lidí John Cooper přijímáte úkol zjistit, kdo stojí za tím zpropadeným přepadáváním vlaků v okolí. Jak už to v podobných situacích bývá, není vše tak, jak se na první pohled zdá a náš hrdina se bude muset ve 25 lineárních misích vypořádat se spoustou problémů. Naštěstí jim nebude čelit sám. Do party bude postupně přibírat 5 dalších postav, z nichž každá má specifické dovednosti, jež bude třeba při řešení jednotlivých úkolů vhodně využít.

desperados2

Sám Cooper dokonale ovládá kolt a vrhací nůž. Umí také rozdávat pěsti a omračovat jimi nepřátele, které pak uklidí z dohledu ostatních. Johnův přítel Sam Williams je trochu výbušný typ a velmi rád hází dynamity nebo odpaluje sudy s TNT. Doc McCoy má pro změnu v arzenálu uspávací lahvičky a figurínu na odlákání nepřátel. Sličná Kate O’Hara zase oslňuje zrcátkem, a také svými podvazky. Ke slovu se dostane i dvouhlavňová brokovnice Mexičana Pabla Sancheze nebo cvičená opička orientální krasavice Mii Yung.

desperados5

Schopnosti jednotlivých postav lze také kombinovat (a někdy je to dokonce pro zdárné ukončení mise nezbytné) prostřednictvím tzv. rychlých akcí, kdy dopředu naplánujete, co má který člen týmu udělat. Po spuštění proběhnou všechny akce naráz, a pokud jste vše dobře naplánovali, dostaví se kýžený efekt. Pokud ne, zkuste své štěstí znovu a lépe.

El Diablo

Během honu na tajemného padoucha s příznačným jménem El Diablo projdete spoustou detailně vykresleného prostředí od bavlněné plantáže s typickým jižanským sídlem, přes živoucí westernové městečko, vojenskou základnu nebo říční přístav s parníkem, až po mexické osídlení s charakteristickými plochými střechami. Některé z misí se odehrávají v noci, což odpovídajícím způsobem mění určitá pravidla hry jako například dohled nepřátel.

desperados3

Jak se můžete sami přesvědčit na screenshotech ze hry, grafika je vskutku okouzlující a nijak jí na kráse neubírá ani 12 let od vydání hry. Hudba a ozvučení celkově skvěle dotváří atmosféru Divokého západu, která na vás dýchne pokaždé, když se pustíte do nové mise. Hlas Johna Coopera je hlasem skutečného drsného westernového hrdiny. A co je nejdůležitější, hrát tuhle hru je i po letech neskutečná zábava a zároveň výzva.

desperados6

Nezbývá než zavěsit kolty proklatě nízko, od kypré barmanky si poručit sklenku whisky nebo radši rovnou celou lahev, nechat se ovanout horkým vzduchem z pouště a zaposlouchat se do tónů rozladěného piana. Po několika desítkách příjemně strávených hodin se budete cítit jako skuteční desperáti.

desperados4

Dobrodružství Johna Coopera a jeho bandy je esencí Divokého západu ve velkém stylu. Skvěle zpracované prostředí, zajímavé postavy a rozmanité mise tvoří bravurní herní zážitek. Desperados: Wanted Dead or Alive je povinností pro každého milovníka klasických westernů a taktických strategických her. Tohle zkrátka nesmíte minout.

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Desperados: Wanted Dead or Alive vás vezme na Divoký západ

Žádné komentáře.