CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Rogue Trooper se sice vrací v remaku, ale připomeňme si originál

Rogue Trooper Uvodni
V kontrastu s nově ohlášeným remakem populárního Rogue Troopera by se hodilo zavzpomínat na původní titul z roku 2006. Ať už vás minul či ne, neměl by vám ujít alespoň kvůli svému comebacku. Ten snad přinese minimálně podobný zážitek jako originál.

Rogue Trooper je hra studia Rebellion z roku 2006, inspirovaná stejnojmenným grafickým románem vycházejícím v komiksových sešitech 2000 AD od počátků osmdesátých let. Sleduje osud Roguea, jednoho z geneticky vytvořených vojáků-mutantů, kteří jsou přizpůsobeni tak, aby vydrželi se životem jinak téměř neslučitelné podmínky na Nu Earth, kdysi rozkvétající planetě, která byla zdecimována strašlivou válkou mezi „Jižany“ (Southers) a „Seveřany“ (Norths).

Rogue Trooper 10Rogue Trooper 3Rogue Trooper 13

V jejím důsledku se z Nu Earth stalo neutěšené místo „obdařené“ smrtelně jedovatou atmosférou, kde nikdo jiný než G.I. (Genetic Infantrymen) nepřežije bez ochranného skafandru. Hoši ze zkumavky disponují nejenom imunitou vůči jedům a tvrdým výcvikem, ale i schopností rychlé částečné regenerace zdraví.

Jejich tajnou zbraní je ale něco úplně jiného – každý z nich má implantovaný biočip, na kterém se zálohuje veškerá osobnost toho kterého vojáka. V případě fyzické smrti zařízení s daty ještě chvíli vydrží fungovat, což dává jedinečnou možnost zachránit bojovníkovo duševno připojením na stálý zdroj energie, a tím ho uchovat do doby, než bude čip možno vsadit do nově vypěstovaného těla.

Rogue Trooper 11

Tato skutečnost a protagonistova pohotovost zachránila tři jeho parťáky – Gunnara, Helma a Bagmana – při původně tajném výsadku sil G.I. v nepřátelském území. Kdosi z vysokých kruhů hierarchie jižanských ozbrojených sil ale zradil a celou operaci vyslepičil těm špatným.

Rogue Trooper 4Rogue Trooper 5Rogue Trooper 6

V důsledku byla naprostá většina genetické pěchoty zmasakrována a tato událost se zapsala do historie jako Quartz Zone Massacre. Rogueův sociální život se takto smrsknul na povídání si s čipy svých tří zesnulých kamarádů, s kterými se pustí do dlouhého pronásledování zradivšího generála, na kterém chce vykonat mstu.

Válka se nikdy nezmění

I když je cílem většiny misí dostat se z bodu A do bodu B, hra si udržuje vaši pozornost servírováním dějových zvratů a obměňováním prostředí zajímavé palety. Od futuristické verze vylodění v Normandii, přes městské prostředí až po zrádnou divočinu, pořád je na co se koukat. I kdybyste se přesto chtěli začít nudit, párkrát se dočkáte oživení v podobě několika pronásledování a obranných misí, které vás z dřímoty zajisté proberou.

Rogue Trooper 14

Kromě příběhové kampaně nabízí Rogue Trooper ještě několik možností, jak se můžete zabavit. Přestože servery pro online multiplayer už jsou pár roků vypnuty, pořád si můžete užít offline multiplayer jak sami, tak po LANu v několika módech. Jestli byste se spíše chtěli dozvědět něco dalšího o příběhovém pozadí Nu Earth a vůbec, můžete si rozšířit své znalosti v encyklopedii a lépe se s hrou sžít.

Střílí jako když tiskne

Zajímavou politiku má Rogue Trooper na získávání munice. Tu na rozdíl od jiných her nesbíráte od padlých nepřátel, ale sami si ji vyrábíte pomocí malé 3D tiskárny, kterou Rogue tahá na zádech. Protože zákon zachování hmoty platí i zde, nejdříve však musíte materiál na výrobu všech druhů munice a upgradů získat lootováním padlých nepřátel a sběrem elektrošrotu.

Rogue Trooper 7Rogue Trooper 8Rogue Trooper 9

Bez munice se daleko nepohnete, s postupem času totiž začne přituhovat. Nepřátelé začnou nabírat nejenom na kvantitě, ale i na kvalitě. Obyčejní pěšáci se vedle mohutných opancéřovaných robotů či nebezpečných sniperů budou jevit jako nešikovné mouchy.

Můj modrý G.I.: Přátelství je sviňa

Jednou z nejlepších věcí na Rogue Trooper je svoboda volby stylu, jakým budete hru hrát. I když se u ní budou díky tlumiči, odstřelovacímu módu a možnosti tichého zabití stealth fanoušci cítit velmi příjemně, přímočařeji zaměřeným se nabízí celá paleta granátů a přívěsných udělátek, která dokáže srovnat mumlátory se zemí.

Rogue Trooper 1

Co více, k použití se vám nabízí i pár taktických vychytávek, jako mikrominy, hologram, automatická střílna a další. Která kombinace vám bude vyhovovat, je jen na vás.

Skvělá je také atmosféra, kterou hra vyniká. Pocit beznaděje vyvěrá z každé lokace, tísnivá je také skutečnost, že jste za nepřátelskými liniemi většinou úplně sami, bez podpory a pouze s biočipy svých tří „mrtvých“ kamarádů. Samotná Nu Earth je chycena na orbitě mezi mezi dvěma slunci a černou dírou, což ještě podtrhuje nesmyslnost tamější války.

Souhrn

Rogue Trooper není kdovíjak geniálním dílem, ale má zábavné herní mechaniky, originální příběh a příjemně hutnou atmosféru. Díky těmto vlastnostem úplně nezapadl na smetišti herních dějin a i po deseti letech je hoden toho, abyste si ho znovu zahráli. Ať už v jeho starší či blížící se nové formě. Běžte si to tedy se všivým generálem rozdat. 

František Šimůnek

V roce 2011 se stal členem redakce RecenzeHer.eu, odkud v dubnu 2012 odešel pracovat pro inGamer.cz na post redaktora. V pozici externího redaktora je od ledna 2014, kdy došlo k migraci inGameru pod herní sekci CDR.cz. Nejčastěji přispívá retro články.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Rogue Trooper se sice vrací v remaku, ale připomeňme si originál

Žádné komentáře.