CDR.cz - Vybráno z IT

REPORTÁŽ – European Road to Blizzcon 2015 na pražské půdě. Jak se mu tu dařilo?

Img 2511
Tento víkend jsme dostali šanci podívat se na jednu z největších progamingových akcí na celém světě – European Road to Blizzcon 2015, která se letos odehrála v srdci Evropy, v Praze. Otázkou tedy zůstává, zda tu tato akce uspěla.

Není žádným tajemstvím, že se z e-sportu začíná stávat poměrně velká věc. Asi největší progamingová akce vrcholí v Evropě v Katowicích pod názvem Intel Extreme Masters, na které jsme letos také nechyběli. Road to Blizzcon je událost podobného kalibru, ovšem s exkluzivním zaměřením na hry od Blizzardu. 

Jak už název napovídá, na European Road to Blizzcon se sejdou hráči z celé Evropy, aby poměřili své schopnosti v blizzardích hrách, letos se tedy jednalo o Hearthstone: Heroes of Warcraft, Heroes of the Storm a World of Warcraft. StarCraft II bohužel chyběl - až na jeden showmatch, který měl spíše ukázat novinky očekávaného datadisku Legacy of the Void, jsme se ničeho dalšího nedočkali. 

Img 2384Img 2473Img 2456

Soutěžící měli nejen šanci vyhrát spoustu peněz, ale také získat pozvání do města Anaheim v Kalifornii, kde se bude konat samotný Blizzcon a s ním i světové finále. Heroes of the Storm se mohlo chlubit odměnami ve výši až 176 000 USD (přes 4 miliony Kč), Hearthstone 25 000 USD (600 000 Kč) a World of Warcraft 100 000 USD (přibližně 2 a půl milionu Kč). 

Img 2401

Img 2448Img 2522Img 2454

Vítězem v Heroes of the Storm se stal tým Natus Vincere, který za celý turnaj neprohráli jediný zápas. Hearthstone turnaj vyhrál nizozemský hráč ThijsNL a vítěztví ve World of Warcraft zabral tým Solari Gaming. Všichni zmínění se díky svým úspěchům stali evropskými šampiony pro rok 2015 a my jim gratulujeme. 

Celou akci doprovázeli anglicky mluvící moderátoři, jejichž komentář byl živý, znalý a schopný napumpovat publikum. Jednalo se vždy o skupinu moderátorů, které můžete pravidelně sledovat na všech oficiálních, běžně streamovaných turnajích, rozhodně se tedy nejednalo o neznámé tváře. Celou akci dokonce vysílala online televize Prima na svém webu s českým komentářem, z čehož je jedině vidět, jak se e-sport pomalu ale jistě infiltruje i do naší české pop kultury. 

Img 2371

Img 2370Img 2368Img 2369

Když jsme přijeli na místo, tak jsme byli naprosto ohromeni - podobně jako jsme byli po naší první návštěvě stadionu v Katowicích. Řady lidí se táhly nedohlídnutelně daleko a celá O2 aréna se zdála kompletně zahlcená ze všech stran. Všechen personál (včetně ochranky) byl neustále zaměstnaný a vše fungovalo jako perfektně promazaný stroj. "Hype" se navýšil o to více, když jsme měli šanci sledovat, jak se skrze několikero turniketů dostávají davy dovnitř budovy a začínají prozkoumávat náplň akce.

Img 2405Img 2397Img 2417

Img 2412Img 2408Img 2420

Tady přijde na řadu srovnání s IEM. Krom sledování her v sálu samotném bylo totiž možné ještě vyzkoušet nadcházející Overwatch ve dvou stáncích, na které byly téměř nekonečné fronty. Dále bylo možné se nechat vyfotit v Hearthstone kartičce (včetně vlastního textu) nebo si nechat pomalovat obličej a... to je asi tak vše.

Prostory O2 arény pochopitelně ještě nabídly stánky s jídlem (sledovat Arthase s Jainou objednávající si kuřecí křidélka je zážitek k nezapomenutí, viz úvodní fotka). Ale zkrátka, pokud se zrovna nehrál některý ze zápasů, pro který běžný návštěvník přišel, tak měl pecha. To je situace, která se na IEM prakticky nemohla stát, přítomno totiž bylo mnoho stanovišť, které bylo možné navštívit pro zkrácení dlouhých chvil. 

Img 2379Img 2387Img 2380

Dalším krásným okořeněním akce byly cosplaye, které na žádné větší herní akci nemůžou chybět. Tedy i zde jsme měli možnost setkat se s mohutným Tychusem ze StarCraftu II nebo se (zdánlivě) křehkou Jainou ze série Warcraft. Nechyběl ani genderswap Illidana nebo Barbarka Sonya z Diabla. Na první pohled bylo jasné, že si každý dal se svým cosplayem spoustu práce, není pak divu, že byla radost je pozorovat. 

Na akci bylo možné vidět tyto cosplayery: 

Soutěž o nejlepší cosplay vyhrál český TanakhT v kostýmu Annoy-o-trona, za což mu taktéž gratulujeme. 

Img 2544Img 2460Img 2441

Jedna věc, která se akci upřít nedá, je skvělá atmosféra. Přesunout se z internetu plného každodenní nenávisti do prostorů tak veselého a příjemného je zkrátka úžasný pocit, ať už jste na akci velké nebo malé. I přesto ale musíme dodat jednu věc, která je dost možná čistě subjektivní, ale za zmínku stojí.

Akce byla zcela očividně připravená na enormní příliv lidí... kteří ale nepřisli. Výše zmíněný nával byl pouhý optický klam, díky kterému nás tato skutečnost zasáhla ještě více. Nenechte se zmýlit, na akci přišlo lidí hodně, celá O2 aréna byla naplněna odhadem tak z jedné třetiny, ale bylo pochmurné sledovat, jak mnoho personálu nemělo co dělat, jelikož nepřišlo tolik lidí, kolik se asi očekávalo. 

Img 2650

Problémy a zmatky v organizaci bylo možné vypozorovat ještě daleko před zahájením akce. Mnoho potenciálních návštěvníků mělo velký zmatek ve vstupenkách, jejichž systém musel být několikrát vysvětlovaný nejen na facebookové události, ale i ve článcích online magazínů.

Realita byla taková, že vstup na akci samotnou byl zdarma. Vstupenky se rozdávali před turnikety každému, kdo si vystál frontu, případně navštívil akci v pozdějších hodinách. Tyto lístky vám však oficiálně nezaručily vstup do prostor O2 arény v případě, že by byla její kapacita naplněna. Ta sice nebyla naplněna ani zdaleka, ale jedná se o zastrašující slova, která mohla potenciální návštěvníky z dalekejších krajin odradit a na jejichž základě svoji cestu do Prahy pro jistotu škrtnout. 

Img 2428Img 2378Img 2651

Několik předešlých týdnů přicházely ve vlnách tzv. Free Tickety. Ty dávaly stejné pravomoce a šance na vstup jako každému jinému kolemjdoucímu, s tím rozdílem, že jeho vlastníci byly odměněni u pokladny speciálním cardbackem do Hearthstonu a skinem Illidana do Heroes of the Storm

Early Access Tickety byly jedinými lístky, které vám vstup do prostor zaručily na sto procent. Přestože Blizzard několikrát avizoval, že se dovnitř dostane každý, kdo přijde (bez ohledu na lístek), zmatek panoval stále. Na facebookové události byly i v dny RtB bezradné dotazy. Důsledkem toho občas lidé odkupovali lístky, které byly původně zdarma, aby se s jistotou dostali na akci, která ale byla otevřena všem dokořán. 

Img 2633

Všichni máme rádi věci zdarma, ale máme za to, že kdyby lístek na akci stál třeba symbolických 50 korun a byla by s ním zajištěná garance vstupu na akci, možná by se lidé v diskusích nemuseli dožadovat propašování dovnitř nebo za drahé peníze kupovat lístky, které vlastně nutné nebyly.

Dalo by se spekulovat i nad tím, že by potenciálně přišlo více lidí z řad těch, co žili v iluzi, že je akce vyprodaná, případně se báli přijet, aby cesta nepadla vniveč. Přeci jen, akce tohoto formátu evokuje představu, že zaplnit O2 arénu bude to nejmenší. A slova, že pokud nebude kapacita naplněna, vpustí dovnitř každého, jsou tak trochu zvolání do větru. 

Img 2609Img 2597Img 2467

Blizzard naštěstí zajistil stream celé akce na Twitchi. Pokud jste tedy patřili mezi nešťastlivce, kteří akci z jakéhokoliv důvodu nemohli navštívit, tak jste měli možnost si to aspoň trochu vykompenzovat, prostřednictvím streamu.

I přesto všechno hodnotíme akci kladně a vlastně jsme se i docela bavili. Reportáž možná vyzní více záporně, než kladně, ale to je spíše díky tomu, že rádi remcáme. Jednalo se o jedinečný a svěží zážitek. Doufáme, že se bude brzy opakovat.

Tagy: 
Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku REPORTÁŽ – European Road to Blizzcon 2015 na pražské půdě. Jak se mu tu dařilo?

Pátek, 9 Říjen 2015 - 18:25 | HKMaly | Mozna ze kdyby nepanoval zmatek okolo listku, tak...
Pátek, 9 Říjen 2015 - 17:05 | Miroslav Jasso | Celý den jsem čekal na ten showmatch StarCraftu...

Zobrazit diskusi