CDR.cz - Vybráno z IT

REPORTÁŽ – Intel Extreme Masters 2015 aneb hraním her se dá živit!

nepřehlédněte
P 1100195
Počátkem minulého čtvrtka začalo v polských Katowicích Intel Extreme Masters, jedná se o jeden z největších e-sportových turnajů na celém světě. A my jsme byli na místě, abychom vám mohli sdělit naše dojmy z akce.

Ač už je e-sport mezi námi několik let, tak se stále jedná o poměrně mladou záležitost. O to víc nám velikost celé akce kompletně vyrazila dech. Přestože jsme se už zúčastnili tolika herních veletrhů a konferencí, málokterá z nich vyvrací poučky, které v průběhu mládí slýchá každý druhý („hraním her se nemůžeš živit“), tak, jako právě šampionát v počítačových hrách.

Tento víkend jsme totiž byli svědky toho, jak mnozí profesionální hráči přebírali naprosto astronomické částky za svou píli, za přítomnosti tisíců výskajících fanoušků. Ale nechme snů a přesuňme se k faktům.

P 1100239P 1100244

IEM je celosvětový e-sportový turnaj, který je pořádán Intelem a ESL (Electronic Sports League). Rok co rok se zde utkávají ti nejlepší z nejlepších a bojují o pohár, uznání a spoustu peněz. Nemluvě o kariéře. Tento rok se zde hrálo League of Legends, StarCraft II, Counter-Strike GO a Hearthstone.

P 1100050

Jak si dovedete jistě představit, program byl řádně nabitý. A i když zrovna netáhl právě probíhající zápas, tak bylo pro příjemné rozptýlení přítomno i malé výstaviště, kde bylo možné si zahrát hry jako Heroes of the Storm, Titanfall, Batman: Arkam City, ale i více exkluzivní tituly jako Orcs Must Die: Unchained, Hex Shards of Fate a další. Po areálu se také pohybovala spousta skvělých cosplayerů, na které byla samozřejmě radost koukat.

P 1100190P 1100110P 1100250

Atmosféra na místě byla skvělá. Nepochybně se jedná o zážitek, který za cestu skutečně stojí. Jen málo zkušeností přebije tu, když celý stadion společně zajásá nad výsledkem rozhodující bitvy ve StarCraftu II, nebo když se na obřím plátně objeví ono "GG" a vy se společně s tisíci dalších fandů těšíte z výhry vašeho favorita. Je to naprosto jedinečný pocit.

P 1100249P 1100247

Co tedy ale musíme dodat, je, že Hearthstone turnaje kupodivu možná až tak záživné nebyli. Nesmírně jsme se na ně těšili, ale i přesto jsme se na místě několikrát přistihli při usínání. Abychom byli ale féroví, je třeba dodat, že jsme toho moc nenaspali, nicméně zápasy ve všech ostatních hrách nás napumpovat dokázali a dodali nám energii na vyřvání plic.

P 1100080

Nesmírně obdivuhodná byla i obětavost některých fanoušků, kteří si přivstali a čekali na otevření areálu již od šesti hodin ráno, jen aby se vyhnuli enormním frontám, kterým jsme každý den svědčili. A nad kterými nám padaly dolní čelisti. Celý komplex byl ze všech stran doslova utopený v lidech, přičemž někteří procestovali půl světa, jen aby mohli být přímo na místě.

P 1100170P 1100173

Krom zápasů a veletrhu byla na místě také spousta zajímavých lidí, fandové měli šanci potkat své oblíbené hráče a případně z nich vyloudit jak fotku, tak i podpis. Z českých řad přijelo událost navštívit mnoho komunitou známých osobností, například Radek "Sterakdary" Starý, Pavel "Herdyn" Mikeš, Damien "DeeThane" Diviš a mnoho dalších. Některé z nich se nám dokonce povedlo odchytit a spáchat s nimi krátký rozhovor, na které se můžete v blízké době těšit.

Co se týče organizace, tak se dá vytknout jen málo podstatných věcí. Protože jsme ale v dobrém rozmaru, tak začneme tím dobrým. Ochranka a všeobecné zabezpečení celé akce bylo skutečně špičkové, ječící fanynky, které nás chtěly udupat láskou (...ehm, ano, fakt tam byly!) byly zatlačeny a nikdo se nedostal, kam by neměl. Po celou dobu trvání akce se na místě pohybovaly zdravotnické jednotky, jež byly neustále připraveny zasáhnout k jakémukoliv neštěstí.

P 1100192

Streamování a celkové zajištění techniky bylo také bezvadné, vše běželo hladce a s žádnými zásadními technickými potížemi jsme se nesetkali. Největším nepřítelem akce ovšem nakonec nebyla technika nebo nezvládnutelní fanoušci, ale jazyk.

Valná většina všech popisků byla v polštině a jakékoliv základy angličtiny u zaměstnanců byly prakticky neexistující. Nejednou se stalo, že na nás ochranka nechápavě koukala, když jsme se anglicky zeptali, kde je východ. Na akci celosvětového významu je podobný přístup naprosto nepřípustný. Stejně jako my, nikdo na místě nechápal, jak je takové fiasko vůbec možné. Pro tisk je to nepohodlné a pro návštěvníka potenciálně devastující.

Rádi bychom tento problém opomenuli, je ovšem natolik zásadní, že jej prostě nemůžeme vynechat. Celou akci jinak hodnotíme pozitivně, užili jsme si náš pobyt a jednotlivé turnaje nás velmi bavili. Ještě teď máme v paměti závěrečné předávání poháru týmu TSM, který porazil WE, a zabral tak první místo ve světovém šampionátu LoLka. Událo se tak za deště konfet a jásotu fandů.

P 1100003

I přes ten jeden zásadní kámen úrazu můžeme s klidem na duši říct, že pokud jste tento rok váhali, jestli se akce účastnit, tak se příště nemusíte vůbec bát. Za předpokladu, že všechno bude podobné jako tento rok (krom tedy té polštiny), tak se můžete těšit na skvělé lidi, atmosféru, která vás vtáhne a nepustí, napínavé zápasy a v neposlední řadě i na novinky a zajímavosti z videoherního světa.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku REPORTÁŽ – Intel Extreme Masters 2015 aneb hraním her se dá živit!

Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 18:15 | corwin78 | Asi si z vás dělali srandu, nebo jste měli nějaký...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 18:07 | Pavel Vevera | Věřte mi, že i češtinu jsme zkoušeli, ovšem jako...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 14:02 | corwin78 | Tak je fakt, že poláci z východu a západu mají...
Čtvrtek, 19 Březen 2015 - 12:53 | rman | To uz je fakt davno, ono te polstine kdyz na vas...
Středa, 18 Březen 2015 - 22:16 | peca | Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé. Však...
Středa, 18 Březen 2015 - 16:58 | corwin78 | Zcela chápu rozhořčení nad neznalostí angličtiny...

Zobrazit diskusi