CDR.cz - Vybráno z IT

Revoluce v dopravě: Vizionář Elon Musk představuje Hyperloop

_69257448_69257447
Cestování podobné seriálu Futurama? Po vlacích, lodích, letadlech a automobilech má přijít pátá dimenze dopravy, ultrarychlá Hyperloop. Technologie je dostupná, stačí vše jen zrealizovat. Dočká se Kalifornie?

Známý podnikatel a vizionář, Elon Musk, čerstvě specifikoval svůj ambiciózní projekt, o němž se již nějakou dobu hovořilo v intencích, že uvažuje o takzvané "hypersmyčkové" přepravě (v angličtině Hyperloop). Inspirací Muskovi byla potrubní pošta mezi budovami a pohnutkou pak informace o stavbě nového rychlovlaku v Kalifornii, jenž byznysmenovi není příliš po chuti. Za oním netradičním názvem se skrývá transportní systém, který by měl rychlostí překonat komerční letadla. Hypoteticky by tak cesta ze San Franciska do Los Angeles byla dlouhá v řádu minut, přesněji kolem třiceti.

Vysokorychlostní přepravní systém má být poháněn solární energií a odolný vůči nepřízni počasí. Kromě toho lze pochytit více i o samotném principu. Cestující (až 28 v jedné "várce") by byli přepravováni v jakýchsi hliníkových "kokonech", které mají dva metry v průměru, a to rychlostí okolo 1 300 kilometrů v hodině. Kokony by jako patrony brokovnice svištěly v uzavřeném ocelovém tubusu. Princip je něco mezi Concordem, elektromagnetickým pulzním dělem a stolem pro tzv. air hockey. Ony kapsle s nákladem poplují na vzduchovém polštáři poháněny magnetickými urychlovači. Výhody? Systém bude rychlejší, bezpečnější, levnější pro koncového zákazníka a efektivnější. I když s tou bezpečností to může být o něco složitější.

_69257444_69257443

Podrobné technické specifikace a náčrty jsou dostupny v pětasedmdesátistránkovém PDF, k dispozici zde. Stane-li se to celé skutečností, Hyperloop by byla pátým podstatným způsobem dopravy, vedle letadel, automobilů, lodí a vlaků. Miliardář Elon Musk je znám jako velký vizionář, což dokazuje i svojí společností SpaceX cílící na vesmírný byznys, tedy cesty za hranice naší planety. Neméně důležitá je i další firma, Tesla Motors, o níž jsme již psali v souvislosti s inovativní automatickou výměnou baterií.

Hypersmyčka nabídne pasážérům komfort odjezdu prakticky ihned, jakmile budou potřebovat. Kapsle by startovaly každých třicet vteřin, žádné konvenční jízdní řády by tak nebyly nutné. Zároveň se má jednat o nejčistší mechanizovaný  způsob dopravy, byť samozřejmě samotná výroba jednotek a vybudování doplňkové infrastruktury nebude jen takové fouknutí do větru.

hyperloop-04_620x350

Pasážéři se mají cítit více jako v letadle než na horské dráze. Rovněž by šlo tímto způsobem přepravovat i automobily. Pokud jde o trasu ze San Franciska do Los Angeles, rychlodráha by byla vystavena podél současné kalifornské dálnice I-5, a to na pilířích v základu odolných vůči zemětřesení. Jeden výlet by stál odhadem dvacet dolarů. Samotná města takto propojena by měla být vzdálena méně než 1500 kilometrů, jinak by systém nebyl výhodný.

"Jelikož zatím nemáme teleporty, což by bylo skvělé (někdo to prosím udělejte), jediná možnost pro superrychlé cestování je postavit trubku nad či pod zemí, obsahující speciální prostředí," popisuje Musk. To v našem případě znamená tlak vzduchu 100 pascalů (tedy šestkrát menší než na Marsu).

hyperloop-03_620x350

Elon Musk jako zakladatel společností SpaceX, Tesla a PayPal (rozhodně ne nezajímavých podniků) dodává, že je zatím příliš zaneprázdněn, aby celý koncept realizoval zcela sám. Jak sám poznamenává, nesmírně vděčný bude za nápady a postřehy na vylepšení. Přesto však počítá i s možností, že by pouze začal a pak vše předal někomu jinému. Náklady? zhruba 6 miliard dolarů. Málo či hodně? Porovnáno s rychlovlakem (70 miliard) vyjde Hyperloop násobně levněji. Právě rychlovlak miliardář kritizuje jako neefektivní, drahý a zastarale nedůstojný pro Silicon Valley, mekku nových technologií.

Zdali se superrychlá Hyperloop do deseti let stane realitou, což konstrukčně vzato možné je, a naplní tak ambici přepravovat přes sedm milionů cestujících napříč západním pobřežím Spojených států, uvidíme. Proti se staví například konkurence stojící za rychlovlakem, jehož spolutvůrce Jim Powell upozorňuje na zranitelnost tubusu vůči teroristickým útokům. "Všechno, co terorista jedoucí podél musí učinit, je zastavit u krajnice a hodit na konstrukci nějaké trhaviny. Pak vše v tubusu zemře," líčí katastrofický scénář.

Vše se může prodražit až na dvojnásobek kvůli nutnosti sofistikovaného systému monitorujícího provozní podmínky uvnitř roury. Postoje tamní vlády a případných investorů také nejsou zanedbatelné proměnné. Rozhodně tedy o celém projektu neslyšíme naposledy.

_69257448_69257447

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluce v dopravě: Vizionář Elon Musk představuje Hyperloop

Středa, 14 Srpen 2013 - 23:01 | Fotobob | Protože to je systém na přepravu lidí a jakkoliv...
Středa, 14 Srpen 2013 - 18:38 | Tomáš Bohuněk | Osobně nechápu jediné: Proč systém, vybudovatelný...
Středa, 14 Srpen 2013 - 18:37 | Tomáš Bohuněk | Věřím, že jedna díra celý tunel neovlivní. Stejně...
Středa, 14 Srpen 2013 - 12:33 | a b | neviem kolko prepravuje rychlovlak. Popisovany...
Středa, 14 Srpen 2013 - 11:02 | Anonym | Otázkou je co udělá ten proud vzduchu, který se...
Středa, 14 Srpen 2013 - 10:19 | Tarman | Všechno, co terorista jedoucí podél musí učinit,...
Středa, 14 Srpen 2013 - 10:17 | disposable | Len aby to nedopadlo ako Monorail v the Simpsons.

Zobrazit diskusi