CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Napřed foťte, až pak ostřete! Revoluční fotoaparát Lytro snímá místo pixelů paprsky a konečně se prodává v ČR

Fotoaparat ma zaujal uz ako koncept ... ale ta cena ..ehm za 1,2 Mp je fakt moc .. cakal som ze to bude tak 1/5 ceny aby to malo zmysel si to kupit ako ... hracku , lebo na ziadne ine uceli sa to pouzit neda ..moze to nahradit najlacnejsie kompakty. za tuto cenu mam uz zrkadlovku aj s objektivom.
No cenu vidim prave v Apple .. predrazene smejdy, ktore v skutocnosti nic nevyrabaju iba si nechaju vyrobit napad.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono to nemá 1,2 megapixelu, že jo... ono to má ve skutečnosti 9x tolik ;) (aneb co paprsek, to pixel na snímači). To, že jsou každý 3x3 pixely použitý pro světlo jdoucí z různých směrů do jednoho místa, takže těch snímaných míst je jenom 1,2 milionu, je věc jiná. A vyrobit dost přesně to pole mikročoček, který sedí před snímačem a posílá ty správný paprsky na ty správný pixely taky není levná sranda. Takže je docela úspěch, že je to levnější než plastovej ajfoun ;)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze tuhle technologii nelze pouzit s vetsim snimacem nez je tam ted.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A proč by nemělo jít? Viděl jsem na vlastní oči Canon 5D s podobně upraveným fullframe snímačem...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Z toho prosteho duvodu, ze to doostrovani muze probihat pouze v ramci hloubky ostrosti pouziteho objektivu. Tudiz u 5D to nema zadny smysl, protoze hloubka ostrosti je velice mala. Proto je v tom pidisnimac, aby byla hloubka ostrosti objektivu od nuly do nekonecna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět jak neuvěřitelně bohatý a rozmazlený svět je. Za regulérní hračku srovnatelnou s vrtulníkem na baterky požadovat takto hanebnou částku. Navíc dva roky stará zJobsovaná technologie bez praktického využití.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som na tvorcov nebola až taká prísna. Na Discovery dávali ako to celé vznikalo. Prvý prototyp tohoto svetelného poľa mal veľkosť a mobilitu školskej tabule. Je fascinujúce ako sa to podarilo smenšiť. Museli to zabaliť do niečoho čo je dostatočne "hip" a "cool" aby sa to ujalo inak by to zostalo len ako pekná myšlienka, patent a technológia odložená v šuflíku. Zatiaľ je to hračka predávaná smerom do snob-endu, ale potenciál to má a tento hračkársky prístroj ešte neukázal čo všetko táto technológia v skutočnosti dokáže.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Věřte, že kdyby to bylo k něčemu, tak je to známo. Princip technologie je sice zajímavý, ale prakticky k ničemu. Žádný seriózní vědec se nebude zaobírat myšlenkou, že získá světelné stopy nevalných kvalit a až ex-post z toho možná vydojí obraz. Kdyby takto uvažovali konstruktéři Hubbleova teleskopu, tak možná ještě nevíme, že se vesmír rozpíná, a pokud by chtěl někdo využít tuto technologii jako zajímavou featuru, tak si to rozmyslí při placení licence za naleštěný bioplyn ;-)
Dovedu si sice představit, že díky třetímu rozměru lze zdokonalit např. 2D biometrii za 3D, ale to jen díky tomu, že praděda byl Jules Verne :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Z těch vašich komentářů je mi na blití...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě u n ich svět získal definitivní strukturu a co do ní nezapadá, je špatné :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena je vyssi, ale nikoliv prehnana. Jak je to s linuxem? Pisete MacOS a Windows. To jako po linuxem z toho fotky nestahnu? (Tak to by byl fotak vcelku na hov...)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ktery vyrobce fotaku dodava software pro linux?

Pocet uzivatelu linuxu je tak maly, ze se ten software proste nevyplati vyvijet.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Muj Olympus ma Mass Storage, takze to funguje pod cimkoliv, i pod linuxem, tady u toho informace o Mass Storage chybi, teda jestli to zpristupni fotky en pres nejaky windowsovsky ovladace, tak maji hned o jednoho zakaznika, ktery o tom silne uvazoval min. Jejich chyba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se to jenom mě, nebo ta hloubka odstrosti není žádná sláva a buď není pořádně ostré nic (veverka), nebo je ostrá klasicky jedna část a zbytek se dá jen mírně přeostřit, ale rozhodně ne plně zaostřit (tráva se ženskýma)?

Kdyby to udělali v normálním těle, má to co nabídnout. Takovou dementí jobsoškatuli bych nevzal ani do ruky, držet se to pořádně nedá, úchytku na šňůru to snad ani nemá. Jak to má šlověk nosit někde po venku když se to nedá dát na krk nebo na šňůrku na ruku? V ruce to pořád tahat, no nas*…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Způsob užití popírá zaměření tohoto foťáku.
Jestliže ve vlastnostech je uvedeno, že je vhodný pro statické scény, pak není důvod ho pořizovat - u statických scén si to můžeme zaostřit v 'klidu' běžným foťákem za pár Kč...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cely trik toho fotaku je v tom, ze kvuli pidisnimaci je ostre vsecko, jen se softwarove rozostruje urcita cast obrazu podle zaostrene zvdalenosti. Tudiz raw obsahuje i informaci jak daleko je ktery obrazovy bod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Což je samozřejmě blbost, protože pidisnímač by nebyl schopen získat právě tu hloubkovou informaci, o které mluvíte (nemluvě o tom, že pinhole by geometricky by nebyl schopen vidět "za roh" na hranách objektů kvůli korektní syntéze rozostřeného pozadí). Tu má k dispozici jen proto, že celková plocha těch mikročoček je dostatečně velká, aby jednotlivé plochy pokryté těmi mikročočkami měly dostatečně odlišné signály.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nechapu proc ten prohlizec lytro fotek neumoznuje zaostrit vse najednou. Ren Ng ma ve sve praci nekolik prikladu zaostreni na cele pole, presneji digitalne rozsirenou hloubku ostrosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V tom je zamer. Inak by si nikto nepozeral tie ciastocne rozostrene snimky ;-) Skodaze sa asi zatial neda spravit za rozumne peniaze fotak ktory by s velkym snimacom fotil naozaj kvalitne s nekonecnou hlbkou ostrosti bez ohladu na vzdialenost objektov. Proste komletne ostry snimok.Dodatocne "umelecky rozmazat" casti snimku sa da aj na pocitaci ale dostrit uz len tazko ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ty fotky jsou strasne maly a i po "zaostreni" neostry, technologie zajimava, ale s timto pidi snimacem k nicemu

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

imho udelat klasicky fotak s trema cockama kde na jedno stisknuti vyfoti 3 fotky zaostrene na nakonecno, stred, blizko. Dostanu stejny vysledek za nizsi cenu a hlavne ve vetsim rozliseni a mnohem ostrejsi fotky...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Selskym rozumem -kdyby to bylo super, tak by to velke firmy koupily do svych super fotaku.

A jinak mne napada - stejne tak mozne je klasickym fotakem vyfotit ostrou fotku a pak softwarove rozmaznout oblast mimo vyber..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Loni jsem si ho koupil. Mám ho v šuplíku. Občas si ho půjčí nějaký kamarád. Za ty koruny nestojí.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.