CDR.cz - Vybráno z IT

Řiďte jako Knight Rider. Google chystá aplikaci, která poslouchá hlasové příkazy

Knight Rider Kitt Car
Kdo neviděl legendární seriál Knight Rider, v němž David Hasselhoff hraje postavu Michaela Knighta, který má svůj inteligentní mluvící automobil jménem KITT, jakoby nebyl. Google se nechal touto vizí inspirovat ve svém novém projektu.

Po třech desetiletích po odvysílání úspěšného seriálu mezi sebou stále nemáme vozidla, která mluví lidskou řečí. Možná se mu aspoň trochu přiblíží společnost Google, která vytvořila vlastního KITTa v podobě aplikace. Software Android Eyes Free je určen chytrým telefonům s operačním systémem Android. Uživatelé, přesněji řečeno řidiči motorových vozidel, díky ní mohou bezpečně řídit a ovládat svůj smartphone hlasem.

Hlasové příkazy se aktivují několika způsoby. Buď přes tlačítko na handsfree sluchátku, vyslovením slov "OK Google" nebo mávnutím rukou před zařízením. Aplikace umožňuje prohledávat internet, číst textové zprávy nebo si prohlédnout předpověď počasí, aniž byste spustili oči z vozovky. Na telefon se nemusíte dívat, ani se jej dotýkat.

Kitt Google 1Kitt Google 2

Eyes Free vám veškeré výsledky vyhledávání, počasí, SMS i e-mailové zprávy přečte nahlas. Stejné je to s notifikacemi. V případě, že výsledek vyhledávání obsahuje odkaz, Google to vyřešil tím způsobem, že se odkaz uloží do paměti k pozdějšímu otevření. Řidič se tak může stále plně věnovat řízení a odkazy si otevře, až k tomu bude mít vhodnou příležitost.

Zdroje uvádí, že je možné funkci aktivovat z jakékoliv obrazovky či spuštěné aplikace. Pro šetření baterie bude zřejmě nutností neustálé zapojení přístroje do 12V zásuvky vozidla, může se jednat samozřejmě také o jiný zdroj napájení.

Kitt Google 3Kitt Google 4

Jelikož se jedná o prvotní únik informací, zatím není jisté, zda Google svou technologii lidem představí blíže ještě tento měsíc na vývojářské konferenci I/O nebo později. V každém případě se můžeme obávat toho, že nám do řízení bude mluvit stále více hlasů. A nemusí to být vždy manželka... :)

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Řiďte jako Knight Rider. Google chystá aplikaci, která poslouchá hlasové příkazy

Středa, 4 Červen 2014 - 17:33 | HKMaly | Taky jsem cekal, ze ta aplikace bude schopna...
Středa, 4 Červen 2014 - 12:54 | Miroslav Jasso | Co to má společného s Knight Riderem? BTW: Funkce...
Úterý, 3 Červen 2014 - 12:01 | Tarman | Hlavně aby to nebyl KARR

Zobrazit diskusi