CDR.cz - Vybráno z IT

Divoká šelma od MIT už skládá zatěžkávací zkoušky v terénu

Gepard je nejrychlejší šelma na světě. Když honí svou kořist, tak může krátkodobě dosáhnout rychlosti až 130 km/h. Inženýři z MIT nyní otestovali v terénu kočkobota, který by chtěl jednou svými parametry se této šelmě alespoň přiblížit.

Mnoho robotů je schopno podávat úžasné výkony jen v laboratorních podmínkách. Když ale mají fungovat v reálném světě, bez dodatečné podpory už to tak slavné není. Minulý rok jsme vás informovali o zajímavém projektu, kdy inženýři z MIT představili kočkobota, který se snažil imitovat gepardí běh. V té době to byl ještě takový nedomrlý pokusný králík, který musel být podpírán tyčí, aby se nerozplácl o zem, a byl i závislý na externím napájení.

Skutečným testem všech schopností je tak až reálný terén. Tam venku mimo laboratoř. A právě první kroky mimo laboratoř udělal i zmiňovaný robogepard. V současné době tento gepardí robot může běžet rychlostí až 16 km/h (což je downgrade rychlosti, oproti 22 km/h u předchozí verze z laboratoře). Nejnovější verze je poháněna nezávisle pomocí elektromotoru a nemusí ho vyvažovat žádná podpěra. Dále může robot skákat přes překážky, které dosahují výšky až 33 cm. Délka robota je 0,7 m a váží 31 kg.

Robogepard by měl poskytnout detailnější informace o pohybu čtyřnohých zvířat. Tým z MIT dále předpokládá, že díky tomuto robotu budou moci v budoucnosti vzniknout kvalitnější protézy a dokonce by prý jednou takováto robotická stvoření ve větších verzích mohla nahrazovat automobily. Velká výhoda by byla, že tato robošelma nepotřebuje na rozdíl od aut silnice.

Že by renesance jízdy v sedle? :-)

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Divoká šelma od MIT už skládá zatěžkávací zkoušky v terénu

Neděle, 21 Září 2014 - 16:45 | Gath G | No tak podobné věci by se daly říci o ptácích a...
Pátek, 19 Září 2014 - 21:34 | Fotobob | Ukazuje se jak jsou živé organismy komplexní a...
Čtvrtek, 18 Září 2014 - 18:19 | HKMaly | ... doufam, ze ten priserny ramus co z ni vychazi...
Čtvrtek, 18 Září 2014 - 15:50 | Destructor | Tak zatím je nejlepší tato mašina .. https://www....
Středa, 17 Září 2014 - 10:29 | maruširi | Dokud to nebude mít pružnou "páteř" tak...

Zobrazit diskusi