CDR.cz - Vybráno z IT

Robotická rukavice, která pomáhá hraním her při rehabilitaci

Glove
Robotická rukavice SCRIPT (Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-robotics) volně přeloženo jako "Rehabilitace vedená dozorem za pomocí osobní telerobotiky" pomáhá postiženým lidem získat zpět kontrolu nad svou paží.

Rukavice je navržena tak, aby pasovala postiženému na paži a předloktí. Rukavice je pak propojená s hrami, které jsou navrženy pro terapeutické účely. Samotná hra pak nutí uživatele používat všechny prsty, zápěstí a předloktí k prolezení labyrintu nebo třeba chycení ryby.

Největší výhoda však spočívá v tom, že rukavici má pacient doma, kde může libovolně cvičit. Dohlížející terapeut pak přes vzdálený přístup (remote access) získává informace o dosaženém „score“ ve hrách a zvyšuje pacientovi obtížnost. Během rehabitilitace může pacient s terapeutem komunikovat přes chat, nebo pomocí mikrofonu. (Nebylo zmíněno, zda mikrofon obsahuje samotná rukavice nebo zdali je využit ten v PC, na kterém samotné hry probíhají.)

Script Robot HandMechate Robot Hand

Rukavice z počátku nutí postiženou ruku hýbat se automaticky, posléze již musí pacient rukou (prsty nebo zápěstím) hýbat sám a rukavice mu naopak klade jistý odpor. Záleží na tom, ve které fázi terapie se pacient nachází a jakou obtížnost přidělený terapeut zvolí.

Vývoj rukavice SCRIPT probíhal poslední tři roky a během této doby bylo do vývoje investováno přes 5 milionů dolarů (cca 120 mil. CZK). Během této doby vznikly dva prototypy. Nyní již společnost hledá pacienty, kteří během terapie rádi hrají hry.

Tato rukavice by jistě našla uplatnění i v herním průmyslu a to s největší pravděpodobností v kombinaci s VR brýlemi, se kterými se nyní roztrhl plný pytel.

Zdroje: 

1, 2

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robotická rukavice, která pomáhá hraním her při rehabilitaci

Žádné komentáře.