CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko vyvíjí těžký transportní letoun nové generace. Ponese tanky T-14

tak jsem kliknul na odkazovane zdroje, tam jsem kliknul na odkazovane zdroje, tam jsem se dostal na rusky clanek, kde je citovany jisty general, povidajici hodne obecne(!) kecy o tom ze rusove musi umet premistit armadu rychle, a pak od Iljusina vzali tyhle videa. Takze, zase radio jerevean. Doopravdy:

Konstrukcni kancelar Iljusin ma plany postavit takovy letoun. Ale nevi, jestli to vubec nekdo koupi (vyvozeno z vety Viktora Livanova ze to chteji nabidnout mimojine ruske armade), a neni to oficialni zakazka od ruske armady.

Ted prosim od autora zpravy: Podival ses na ty odkazy ktere citujes? Prelozil sis ten zdrojovy clanek? Proc vsechny clanky, ktere neco prevzali od toho puvodniho clanku, pisou ze RUSKO vyvyji, kdyz to vyviji Iljusin, a NENI to statni zakazka?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Protoze si ten clanek precetl Putin a prohlasil, ze to tak bude - i kdyby cast Ruska mela pomrit hlady.

Je to prece hezke kdyz moderni techniku porizuje stat, kde 15 km od hlavniho mesta bydli lide v dirach v zemi a sviti petrolejkama - ale maji tam uz barevnou televizi :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Vladimir Putin je pravidelným čtenářem CDR a DIITu. A občas i nějaké to státní tajemství zde exkluzivně prozradí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi určitě velký znalec Ruska.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

šťastný to lidé

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zda se ze soudruzi ve svych planech zapomeli opet na fyzikalni zakony - cim vetsi letadlo, tim delsi draha :-)

Pro zastaveni ruske invaze bude stacit jeden nakladak postaveny napric veprostred kazde vhodne ranveje v cilove oblasti, pricemz ta jejich superletadla i s nalozenymi supertanky spadnou jako hrusky az jim dojde palivo, kdyz nebudou mit kde pristat :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nebudou mít naložené Armaty, tak přistávat nepotřebují.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

myslím že ke zkrácení dráhy má sloužit to vektorování tahu z oněch elektricky poháněných rotorů v trupu a vystupující z křídla...

Počítám že ta turbína bude krom vlastního pohonu vyrábět elektřinu pro chod těch větráků... ale asi bude sranda až se plně naloženému letounu "vybijou baterky" a ztratí třeba polovinu tahu...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně, aby se neinspirovali Applem a ty baterky šli vyměnit. Nebo budou muset každé cca 3 roky vyhodit celé letadlo a koupit nové :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to nefunguje. Ty letadla jsou určená pro přepravu druhého sledu v pozemně i letecky zabezpečených oblastech. Navíc pro zkrácení brzdné dráhy se dovybavují brzdícími padáky, aby zastavila na pětníku. Jinými slovy, v prvním sledu poletí výsadkáři s lehkými tanky, kteří zajistí letiště, letectvo si zjedná vzdušnou nadvládu a teprve tehdy může tenhle otesánek přistát.
A tady nastává problém. Ruské stíhačky prostě nemají dostatečný dolet, takže zabezpečení se nekoná. Navíc, pokud se podíváte na globus, sedm tisíc kilometrů není nic moc. Pro vysazení výsadkářů s návratem letadla se dá počítat jen nějakých čtyři tisíce kilometrů. Takže asi tak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Znaj tankovací letadla? A co Admiral Kuznetsov?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Znaj, ale kdy je Rusové použili? A k většímu dosahu by stejně museli použít několikastupňové tankování. Tuším, že poprvé a naposledy se takový kousek povedl Britům při bombardování Falkland a nikdo to už nezopakoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A šimli té zmínce o stíhací podpoře.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Taky vám to připomíná město na Měsíci do konce tisíciletí a v tom dalším i na Marzu? Ti lidi nemají co žrát, tak kde by vzali prachy na vývoj nových tanků, letadel? Nevzpomínáte si na to, jak třeba dopadla ta parodie na Concorde? Možná by měli zaměstnat více inženýrů a míň odborníků na Fotoshop :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bral bych to jako presentaci/PR 3D grafika/grafického studia. Vizualizace snese všechno.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ta parodie na Concorde byla náhodou celkem funkční, ale na Rusy moc drahá. Holt normální letadlo mezi Moskvou a Petrohradem letí hodinu a kousek, takže nadzvukové by tam bylo prakticky k ničemu a Rusko nemá žádná další velká města, která by generovala dostatečný počet cestujících pro nadzvukové lety. Ony i ty Concordy nebyly nikdy zrovna moc natřísknuté a byly ztrátové, i když létaly mezi mnohamilionovými metropolemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že se používaly na dlouhé lety kamsi na Sibiř, ne?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Moc dlouhé lety to nebyly, dolet byl jenom cca 6000km. Létala tím pošta a chvilku i lidi do Alma Aty - to je město velikosti cca Prahy v Kazachstánu, celkem létaly ty Tučka asi 10 let. Myslím, že se k tomu Rusové postavili celkem pragmaticky - letadlo postavili, světová prvenství dosáhli (první funkční civilní nadzvukový letoun, dosud nejrychlejší vůbec, pokud nepočítáme Space Ship One), ale pak už s tím neměli moc co dělat, tak místo aby do toho nesmyslně cpali prachy, to radši sešrotovali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No funkční:) Na Ruské poměry jistě:)))
TU-144 se tak nějak rozpadla na letové ukázce v Paříži.Pokuď to ovšem od soudruhů z CCCP nebyl záměr ukázat že jako první umějí rozebrat letadlo za letů:)
TU-144 byl podobně jako Buran jenom ukázka ,, Pracující lid CCCP překoná vykořisťující kapitalisty a dosáhne světlých zítřků"
Letadlo se nám trochu rozpadá, a na Buran (s kterým nikdo nevěděl co s ním a na co :) spadla střecha hangáru:) Ale hlavní cíl překonat prohnilé USA bylo dosaženo...Nebo Ne?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ta Paříž byla s předprodukčním vzorkem a pilot dělal věci, které se s tím letadlem dělat neměly... To je jako vrazit autem v zatáčce do stromu a tvrdit, že za nehodu může Audi, popřípadě že obecně Němci dělají nekvalitní auta.

Nechci tvrdit, že stav, kdy běžní lidi bydlí v zemlijankách a nemají pomalu co jíst, přičemž vedle se staví mnohamiliardový Buran, je optimální.

Ono i to Tučko bylo samzřejmě problémové, ale pokud by se do toho nasypalo tolik peněz, jako do Concordu, tak by i spolehlivost byla jinde a létalo by se s tím dodnes.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl tak letadlo nemělo z části či vůbec zapojenou životně nutnou kabeláž.Zda v tom měl prsty i pilot netuším.
Spíše se kloním k názoru že na mrtvého lze snadno hodit typicky ruské šlendriánství.Viz. jejich kosmický program kde vybuchovalo to či ono jenom proto že nějaký mužík nainstaloval něco vzhůru nohama,či vůbec.:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Byl to klasický ruský bordel. Letadlo předvedli, ale protože to byl prototyp, tak byly některé funkce záměrně omezené a letadlo při manévrech nebylo zrovna elegantní. Pak přišel rozkaz se ukázat v plné parádě, no a tak přepli do neodzkoušeného režimu - v podstatě vypli daná omezení. Takže chyba pilota to byla - že s tím nesmyslem souhlasil. Co by se stalo, kdyby nesouhlasil, je asi každému jasné....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

TU 144 a funkční? Tolik srandy po ránu... :D
"Tu-144 létal s pasažéry pouhých 6 měsíců, Concorde 28 let...", viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-144.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na jakém Marzu?
Planety Sluneční soustavy jsou tyto: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. No, a máme zde také několik trpasličích planet, z nichž nejznámější je Pluto.

Takže žádný Marz... stejně tak, jako neexistue čelzí (Chelzea), ale čelsí (Chelsea). Co existuje, je např. New Zealand (ňjú zílend).

Fakt mě štve, když v TV a kdekoliv jinde slyším čelzí, na marzu, atp.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jen technická k An-225 v Mošnově: Přepravováno bylo celkem 16 ks vojenské techniky během tří letů, T-72 byly jen část nákladu. 16x T-72 váží a měří několikanásobně více, než je Mrija schopna přepravit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proste vize Iljusinu, pote zpracovana graficky do prezentace, a tim to +- skonci a nedockame se ani prototypu, proc taky ze :) schazovani tanku na bojiste je pekne ve filmu, ale v realu je to k nicemu, ten tank by sestrelili driv nes by dopad na zem, vlastne oni by sestrelili driv to letadlo samotne :)

jedine k cemu by takova sranda byla hvodna je moznost rychle prepravy tech tanku z jedne strany Ruska na druhou, to kdyby nahodou treba Rusko utocilo tankama na Evropu a cirou nahodou je v tu chvili napadlo USA z druhe trany kde by temer zadny tanky nemeli :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ze by prvni hybridni letoun v realnem nasazeni? treba by se i ostatni vyrobci naucili jak se to ma delat, prozatim se stale pouziva koncept stary 50 let

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím, proč tady tak špekulujete, byť některá odůvodnění jsou asi opodstatněná, ale přijde mi to házením hrachu na zeď. Ať už je to vývoj kokohokoliv a čehokoliv, smysluplnost to bude mít tehdy, pokud to poslouží a) k oblbnutí okolního světa ve vojenské branži a nebo za b) k opravdovému využití v armádě. Jestli ten stát na to má nebo jestli se 15km od "někde" svítí petrolejkama nebo sardinkama, to už je vládě dané země vcelku u zadku. Pokud něco takového stát vymýšlí, tak se tomu říká "státní zájem" a ten převyšuje nad všemi ostatními prioritami. Vcelku klasika, doma to máme taky, že jo, není-liž pravdou, bohužel...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

... s timto letadlem budou rusove schopni zaujmout postaveni pred radiem Svobodna evropa v Praze driv nez americani, o cesich nemluve.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Z toho bych strach neměl, toto v ČR přistane tak maximálně v Mošnově, takže je čeká D1 a to bez úhony neprojede ani ruský tank. A když to vezmu mimo dálnici, tak ty tanky rozkradou sběrači železa.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je tak možná výsledek vlhkého snu nějakého ruského generála. Začalo to ve Photoshopu a tam to také skončí.
Ono se nad tím stačí zamyslet z fyzikálního hlediska. Podívejte se, jaký profil měl Concorde, jemu podobné TUčko nebo nadzvukové bombardéry. Štíhlý trup, delta křídlo nebo variabilní profil, aby to měl dost vztlaku při nízkých rychlostech, ale nízký odpor při vysokých.
Letoun této velikosti, jak je tu prezentován, s takovým profilem trupu by generoval neskutečný odpor vzduchu a měl by obrovskou spotřebu už jen při běžném letu v rychlostech kolem 800-900km/h. Zkuste si zjistit, kolik paliva sežere Mirja.
Pokud by toto mělo létat rychlostí kolem 2000km/h, tak jednak nevím čím by to chtěli pohánět a za druhé kam chtějí nacpat všechno to palivo, pokud to má mít ještě nějaký náklad. Ten tvar křídel by asi těžko fungoval při rychlostech kolem dvojnásobku rychlosti zvuku.
Otázkou jsou i technologie. Rusko v oblasti letectví prakticky stagnuje. Předvedlo několik evolucí Su-27, modernizovalo "přejmenovalo" Mig-29. V podobě PAK-FA pak předvedlo zatím jen zajímavou parodii na bojový letoun 5.generace. V oblasti větších letounů pak nejsou schopni ani postavit civilní dopravní letadlo schopné konkurovat Airbusu nebo Boeingu. Představa, že by byli schopni postavit něco podobného je hodně úsměvná. Prostě takový vlhký sen ruských generálů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rusko vyvíjí těžký transportní letoun nové generace. Rusku bude mít do deseti let trvalou základnu na Měsíci a do patnácti na Marsu.
Typické titulky z Rudého práva před 1989, nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.