CDR.cz - Vybráno z IT

SageTV vstává z popela! Konkurent pro XBMC/Kodi je díky Google nyní open source

Google Fiber Tv
Software pro snadnou tvorbu multimediálního centra byl od zakoupení Googlem stažen z trhu. Gigant potřeboval urychlit vývoj Google TV a akvizice do podobné společnosti byla řešením.

SageTV byla ještě před několika lety multiplatformním softwarem pro tvorbu multimediální DVR krabičky z běžného PC. Podpora Windows, Linuxu i Mac OS je tahákem, na který slyší uživatelé i dnes.

Když jej však v roce 2011 zakoupil Google, zdálo se, že SageTV zmizí z povrchu zemského. Vyhledávací gigant potřeboval posunout vývoj své služby Google Fiber TV a zároveň zcela ukončil veřejný prodej. 

Fiber

Když už ani skalní fanoušci nevěřili v zázraky, stalo se nečekané. Google uvolní zdrojové kódy SageTV platformy. Zakladatel společnosti oznámil, že dočkat bychom se vypuštění kódu do světa měli do několika měsíců. Software bude založen na SageTV v7 (poslední veřejné).

Žádný kód spojený s Google Fiber nečekejme, ale samozřejmostí je podpora pro nejrůznější rozšiřující multimediální krabičky a minipočítače. Změny se dočkal i instalátor a bude znovu kompilován tak, aby zmizel všechen licencovaný kód.

Sagetv

Před zakoupení Googlem byl software jedním z nejpopulárnějších základů pro multimediální centrum. Ani Microsoft již nějakou dobu Windows Media Center do svých systémů neintegruje a vyžaduje nákup dalšího produktu. 

Ve světě softwarových DVR je stále živo. Staré dobré Kodi/XBMC přidalo podporu DVR před pár lety. Funguje však pouze jako front-end pro instalaci aplikací třetích stran.

Sagetv 1

Nový software s otevřeným kódem by měl podporovat živé vysílání, nahrávání TV, běžet uvnitř nejrůznějších multimediálních boxů. Uvidíme jak se SageTV ujme komunita a zda se jí povede posunout jej na novou úroveň. Bylo by zajímavé vidět jej třeba na takovém minipočítači Raspberry Pi, co říkáte?

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SageTV vstává z popela! Konkurent pro XBMC/Kodi je díky Google nyní open source

Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 17:48 | HKMaly | "zmizel všechen licencovaný kód" ... to...

Zobrazit diskusi