CDR.cz - Vybráno z IT

Samostatný robot se umí poskládat jako origami a odejít

Origami Robot
Je to začátek éry robotů? Prototyp demonstruje klíčové schopnosti skládacích robotů z tisknutelných částí.

Představme si alternativní svět, v němž roboti nepotřebují naši pomoc a dokonce se obejdou i bez sebe navzájem. Robotické armády se mohou samy postavit i zprovoznit. Tak vypadá nedaleká budoucnost podle vědců z Harvardu a Massachusetts Institute of Technology, kteří vytvořili prototyp robota připomínajícího papírovou skládačku origami.

Současná verze origami robota vypadá docela přátelsky. Těžko si namluvit, že by se takto mohli sestavovat po zuby ozbrojení zabijáci. Konstrukce origami robota je zatím úplně primitivní. Ohebné plošné spoje jsou umístěny mezi vrstvy papíru, jež jsou potaženy speciální polymerovou vrstvou s tvarovou pamětí.

Self Folding Robot

Robot vypadá v klidovém stavu jako tlustší kus kartonu. Stačí do měděných obvodů přidat trochu šťávy v podobě elektrické energie ze zapojených baterií a robot se složí do požadovaného tvaru a odpochoduje pryč. Jelikož je robot obdařen mikroprocesorem, je schopen ovládat pořadí skládání jednotlivých částí. Jakmile jsou sestaveny všechny čtyři končetiny, jako pohon se aktivují dva motorky. Proces přeměny trvá přibližně čtyři minuty.

Největší úhel ohybu, jenž systém zvládne, je 150 stupňů. Sklady pod úhlem 180 stupňů jsou v origami obecně používány ke spojení dvou různých částí. Ohyb pod úhlem 150 stupňů tedy nezaručí přesný spoj, nicméně pro tyto účely by měl plně dostačovat.

Samoskládací roboti nejsou u výzkumných pracovníků MIT žádnou novinkou. V minulosti se zabývali podobným projektem, který se však neaktivoval elektrickým proudem, ale teplem. Každopádně by tento typ robotů určitě našel své uplatnění ve vesmíru nebo v nepřístupných oblastech naší planety.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samostatný robot se umí poskládat jako origami a odejít

Neděle, 17 Srpen 2014 - 14:24 | DRK | Jediný přínos vidím v tom, že měl na začátku...

Zobrazit diskusi