CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung chystá 4K AMOLED displej pro smartphony. Ideál pro Oculus Rift?

Galaxy Note 0
Příští rok by se měly začít objevovat první smartphony s displeji o rozlišení 3840x2160 pixelů. Tedy s rozlišením, které se teprve začíná zabydlovat v televizích. Malé displeje s Ultra HD rozlišením by měly dále zkvalitnit zážitek z virtuální reality.

Podle posledních zpráv Samsung připravuje 5,9" Ultra HD AMOLED displej, který má předčit vše, co doposud jihokorejská společnost představila. Masová produkce nových displejů s velmi jemným rozlišením by měla začít v srpnu příštího roku. Hned se začalo spekulovat o tom, že tento displej s rozlišením 3840x2160 px bude určen pro nástupce Galaxy Note 4. Nahrává tomu i fakt, že Galaxy Note 5 by měl být oficiálně představen na veletrhu IFA v září 2015.

Samsung u Galaxy Note 4 nabízí QHD rozlišení 2560x1440 px s jemností 515 ppi. U nového 5,9 " 4K AMOLED displeje by měla jemnost dosahovat hodnoty 746 ppi. Sice platí, že čím vyšší je hustota pixelů, tak tím lepší je výsledná kvalita obrazu, ale při hodnotě přes 700 ppi existují oprávněné dohady o tom, jestli to ještě vůbec má pro lidské oko smysl. (Na smartphony se přece nedíváme lupou.) Nový 4K AMOLED displej od Samsungu by už neměl využívat RGB matici, ale měl by být založen na matici diamond pixel, jejíž řešení spočívá v odlišném uspořádání pixelů.

 Samsung Display

Hlavní smysl ve zvyšování rozlišení pro malé displeje by tak mohl být pro jejich uplatnění u nejrůznějších VR helem. Uvidíme jak rychle se objeví třeba právě tento 4K AMOLED (rozlišení 1920x2160 pro jedno oko) v nějaké další revizi Oculus Riftu.

Co se týká budoucnosti malých 4K displejů, tak Samsung není jediný, kdo se poohlíží po těchto displejích pro mobilní zařízení. Na svých vlastních řešeních už pracují i společnosti LG a Sharp.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung chystá 4K AMOLED displej pro smartphony. Ideál pro Oculus Rift?

Středa, 12 Listopad 2014 - 11:34 | aliensok | Původně jsem 4K rozlišení hodně přehlížel a byl...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 12:23 | AndyF1 | Otazka do plena. Tieto male Amoled 5,9 " 4K...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 11:45 | LipcaCZ | No, ideál.... spíš první použitelný :/

Zobrazit diskusi