CDR.cz - Vybráno z IT

Odolný Android do terénu podruhé – Samsung Galaxy XCover 2

Samsung Galaxy XCover 2 - uvodní foto
Samsung navazuje na model XCover, který byl uveden už před dvěma roky, a na trh uvádí jeho nového následovníka, telefon Galaxy XCover 2. Ten je určen do extrémních podmínek, je odolný vůči vodě, prachu i písku a jeho součástí jsou i speciální outdoorové aplikace či hlasové ovládání.

Chodíte běhat, sjíždíte svahy na kole, nebo jen rádi lyžujete v čerstvě padlém prašanu? Ať už se věnujete jakýmkoli aktivitám a svého mobilního miláčka chcete mít stále při sobě a v bezpečí, mohl by se vám zalíbit tento nový outdoorový telefon od Samsungu. Jakožto následovník staršího modelu nese název Samsung Galaxy XCover 2 a nabídne odolnost vůči extrémnímu okolnímu prostředí, jako je například prach, písek či voda. Konkrétně ve vodě prý dokáže telefon vydržet až 30 minut v hloubce jednoho metru (certifikace IP67) a pod vodou pořizuje i fotografie. Stejně tak by měl být telefon odolný i vůči pádu z (garantované) výšky dvou metrů. Zadní kryt telefonu je pak na vodotěsný otočný zámek.

Na tomto "obrněném" přístroji běží operační systém Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. Ten je upraven nadstavbou TouchWiz a jeho součástí jsou speciální outdoorové aplikace a služby, mezi nimiž nalezneme například ovládání hlasem (služba S Voice) či "intuitivní pohybové ovládání", které vám umožní například aktualizaci obsahu pouhým potřesením telefonu či ztlumení hlasitosti tím, že telefon překlopíte. (Reálné využití tohoto ovládání si osobně moc představit neumím. Například při jízdě na kole budou totiž otřesy samozřejmostí a spíše nežadoucím pohybem, pokud tedy nechcete mít například stále aktualizovaný Facebook :-))

Samsung Galaxy XCover 2 - 360 pohled

Velmi užitečnou funkcí pro jakéhokoli sportovce bude určitě aplikace Cardio Trainer Pro, která zaznamenává vaši trasu, její čas i rychlost. Nabídnout by pak měla také přípravu tréninkového programu podle vašich předchozích výkonů.

Další funkcí je také Best Shot, která vám ze série pořízených snímků doporučí ten nejlépe vypadající. Smart Stay funkce pak přizpůsobuje jas displeje, když senzor zaznamená objekt (vaši hlavu) nad displejem. Jako poslední zmíním asi tu nejdůležitější službu a to S-Cloud, což je cloudové úložiště, které zajišťuje synchronizaci, obnovu dat a zálohování vašeho telefonu. Díky spolupráci s DropBoxem nabízí také prostorné úložiště pro vaše soubory. Podporovány jsou pak samozřejmě také služby ze Samsung Hub.

Samsung Galaxy XCover 2 - detail

Displej telefonu má velikost 4 palce, je kapacitní a zobrazuje rozlišení 800 x 480 pixelů. Použitým procesorem je dvoujádrový Cortex-A9 s taktem 1 GHz. Svižnému běhu systému a aplikací pak dopomůže 1 GB operační paměti. Kromě cloudového úložiště nabídne XCover 2 také integrovanou uživatelskou paměť 4 GB navíc rozšířitelnou díky slotu na MicroSD karty. Hlavní fotoaparát pořizuje snímky v rozlišení 5 megapixelů, má autofocus a také přisvětlovací LED. Doplňková přední kamerka pro videohovory či autoportréty z vašich cest nabídne VGA rozlišení (640 x 480).

Mezi bezdrátová připojení, které vám tento odolný telefon nabídne, patří samozřejmě Wi-Fi, GPS a Bluetooth 4.0. Krom toho vám umožní i mobilní připojení ke 3G síti. Propojení s počítačem či nabíjení akumulátoru obstará MicroUSB port a nechybí ani zdířka na 3,5mm jack (nejspíše s gumovou krytkou).

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Displej 4" TFT, dotykový, 800 x 480 bodů
Procesor Cortex-A9, 1GHz, dvoujádrový
Operační paměť 1 GB
Úložiště 4 GB
+ slot na MicroSD
Senzory Snímač vzdálenosti
Snímač zrychlení
E-kompas
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
3G
MicroUSB
GPS
Bluetooth 4.0
3,5 mm jack
Podporované formáty Audio: acc, amr, midi, mp3, ogg, wav, wma
Video: mpeg4, H.263, H.264, wmv, divx
Fotoaparáty Zadní - 5 Mpx, autofocus, LED dioda
Přední - VGA
Služby Samsung Apps
Music Hub 3.0
Game Hub 2.0
ChatON
ActiveSync
Baterie 1700 mAh
Výdrž baterie Pohotovostní režim - až 370 hodin
Při hovoru - až 530 minut
Rozměry 130,5 x 67,7 x 12,1 mm
Hmotnost 148,5 gramu
Dostupnost Q2/2013

Akumulátor telefonu s kapacitou 1700 mAh nabídne výdrž až 370 hodin v pohotovostním režimu a až 530 minut hovoru. Samsung Galaxy XCover 2 by měl být dostupný ve druhém kvartálu tohoto roku a jeho cena by se měla pohybovat kolem částky 8 000 Kč.

Zdroje: 

Samsung, tisková zpráva

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Odolný Android do terénu podruhé – Samsung Galaxy XCover 2

Sobota, 2 Březen 2013 - 13:26 | peca | Přesně tak. Tohle má mnohem líp vychytaný SONY se...
Sobota, 2 Březen 2013 - 12:12 | Zed70 | Fascinuje mě, s jak neuvěřitelnou pečlivostí...
Pátek, 1 Březen 2013 - 10:34 | peca | Zdá se, že ANT+ to nemá. Škoda, když to...

Zobrazit diskusi