CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung končí v ČR s prodejem notebooků. Větší trhy však čeká stejný osud

nepřehlédněte
Samsung ATIV Book 9 Lite 03
Notebookům, ultrabookům či hybridním zařízením pod taktovkou Samsungu odzvonilo. V tuzemsku se již více prodávat nebudou, ani ostatní větší celosvětové trhy se novinek od této divize nedočkají. Samsung to lidově řečeno „zabalil“.

Jihokorejský výrobce již není tou progresivní společností, kterou byl před cca dvěma/třemi lety. Nejen díky úspěchům na poli chytrých telefonů a tabletů se mu podařilo prorazit, vyrůst a upevnit na trhu svou pozici. Kde byl však dříve prostor pro inovace, je nyní vyhrazené místo pro přímé prodeje. A tak se škrtá a optimalizuje obchodní portfolio. Místa, ve kterých se necítí Samsung kovaný, tak jednoduše zavírá. A jednou takovou divizí je právě i ta notebooková.

Naše recenze vybraných notebooků/ultrabooků od Samsungu

Ve výsledku to však takové velké překvapení není. Celosvětová čísla prodejů notebooků/ultrabooků rok od roku klesají a výrobci těchto přenosných zařízení začínají hledat nové obchodní příležitosti pro svou seberealizaci. Samsung se se svými eliminačními plány nijak netajil, k celé této situaci se postavil velmi razantně a s rokem 2014 se rozhodl na vybraných trzích zcela ukončit prodeje svých notebooků a ultrabooků. Do skupiny těchto vybraných trhů patří i Česká republika. Větší evropské trhy (jako Španělsko, Anglie, Francie…) úplné stažení těchto zařízení aktuálně nezaznamenají, ve výsledku se ale bude jednat spíše o doprodávání aktuálních zásob. Vývoj nových notebooků Samsung dle slov českého zastoupení už neplánuje.

Samsung Ativ Book 9 Lite

Dá se tedy konstatovat, že na CESu představený Ativ Book 9 je jedním z posledních zařízení, které v rámci notebookové divize Samsung představil. Trochu výjimkou budou v tomto ohledu Chromebooky, které zaznamenávají obecně v Americe zajímavý nárůst zájmu veřejnosti. Z této příležitosti Samsung určitě utéct chtít nebude.

Jak zaznělo na schůzce s českým zastoupením Samsungu, v rámci České republiky si bude chtít výrobce upevňovat svou pozici na poli chytrých telefonů a tabletů. Velké slovo má i televizní divize, které se díky silné marketingové strategii, kterou nasadil u řady elektroprodejců, a vybudování sítě showroomů velmi daří. Do popředí by se chtěl Samsung také dostat v hardwaru a perifériích, především se svými paměťmi, SSD disky a novými monitory a tiskárnami. A v neposlední řadě to bude také bílá technika, především nové lednice či pračky s Androidem.

Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung končí v ČR s prodejem notebooků. Větší trhy však čeká stejný osud

Pondělí, 24 Březen 2014 - 17:12 | PeZa PeZa | Lednice a pracky s androidem .... OMFG. +1 Zbytek...
Pondělí, 24 Březen 2014 - 14:56 | xvasek | Když to zákazníci nakupují, tak proč to slevňovat...
Pondělí, 24 Březen 2014 - 14:33 | Pety | Jeden máme doma. Za příjemnou cenu normálně...
Pondělí, 24 Březen 2014 - 13:03 | BTJ | Lednice a pracky s androidem .... OMFG....

Zobrazit diskusi