CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung škrtá Android, první generace Gear dostane také aktualizaci na Tizen

Galaxy Gear Tizen Os 4
První generace chytrých hodinek jihokorejského výrobce ožije a dostane nové funkce, které měly být výsadou letošních únorových smartwatch Gear 2 a Gear 2 Neo. Samsung totiž připravuje novou verzi firmware, která nebude postavena na Androidu, ale na Tizenu.

První generace chytrých hodinek Gear s přívlastkem Galaxy byla oficiálně představena na veletrhu IFA v září minulého roku. V následujících týdnech byly hodinky vyslány na pulty obchodů. Samsung však neotálel a hned v únoru letošního roku (tedy po cca 5 měsících od první generace) představil hned druhogenerační Geary, a to rovnou ve dvou provedeních. Mimo rychlejšího procesoru a řady vylepšení například v podobě implementace IR však Gear 2 debutovaly také jako první komerční zařízení s operačním systémem Tizen (proto se již v názvu nevyskytuje název řady Galaxy).

Tento krok byl svým způsobem jasným znamením pro Galaxy Gear, že se jen tak nějaké systémové androidí aktualizace nedočká. Nové smartwatch s Tizenem tak totiž odstartovaly v rámci společnosti nový vytoužený směr k autonomnímu ekosystému. I když Samsung komunikoval směrem k uživatelům, že se na první generaci zapomínat nebude – přeci jen pět měsíců na trhu není zrovna mnoho – žádné nové systémové androidí aktualizace uvolněny nebyly.

Galaxy Gear Tizen Os 1Galaxy Gear Tizen Os 2

A jak to tak vypadá, zřejmě ani uvolněné už nebudou. Zahraniční server SAMMOBILE přišel v uplynulých dnech se zprávou, že se mu dostal do rukou připravovaný systémový upgrade pro Galaxy Gear postavený na nejnovějším sestavení systému Tizen. Jelikož je však tato verze ještě v raném stadiu, server ji prozatím neuvolní ani jako „leak“ připravovaného systému. Podělil se však o řadu obrázků a videem, které si můžete pustit níže.

Podle prvních ohlasů serveru je Tizen pro Galaxy Gear funkčně téměř totožný, jako ten oficiálně představený s Gear 2. Obsahuje veškeré individuality v nastavení (velikost a typ písma, vlastní ikony či tapeta), stejně jako autonomní hudební přehrávač (přehrávání hudby bez mobily – z vestavěného úložiště hodinek) a software pro měření kvality spánku. Naopak scházet bude funkce WatchON Remote a měřič tepové frekvence.

Galaxy Gear Tizen Os 3Galaxy Gear Tizen Os 5

Samsung si od Tizen aktualizace bude slibovat především podpoření prodeje, protože navzdory několika vylepšení u Gear 2 a Gear 2 Neo není v zájmu odstavit první generaci po tak krátké době kompletně na druhou kolej. Oficiální datum vydání upgradu však zatím známo není.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung škrtá Android, první generace Gear dostane také aktualizaci na Tizen

Pondělí, 19 Květen 2014 - 11:25 | Begy | v druhé generaci budou obsahovat klasický stavový...
Pondělí, 19 Květen 2014 - 07:15 | John Douberro | vsechy dnes pouzivane displeje krome eInku zerou...
Pondělí, 19 Květen 2014 - 07:02 | Kert | Já to stále nechápu toto zařízení. To to jako...

Zobrazit diskusi