CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Seagate na to přišel, cesta ke 4TB plotnám otevřena. Ale za jakou cenu

A co plnění HDD héliem? Už jim taky došlo, že to nebude fungovat?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Myslis naplnit HDD plynem co je znamy tim, ze utika SKRZ sklo, keramiku a plasty? Ale pres kov pry ne :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No s tim zapisem to prece byt problem nutne nemusi. Pokud se zapisuji vsechny vrstvy najednou, tak misto 1 vrstvy o 8x512B blocich zapisu 4 vrstvy kazdou o velikosti 2x512B bloku. Zustane mi 4K sektor ktery bude 4x kratsi, ale ve 4 vrstvach.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to správně chápu, tak při jednom "průletu" nad daným místem zapíšu jen jednu vrstvu. Takže pokud chci něco změnit třeba ve třetí vrstvě, tak to vlastně musím dělat na tři otáčky (a to počítám jen zápis, předtím to také všechno musím přečíst). Zatímco těch 8 bloků za sebou opravdu zapíšu hned za sebou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jak napsal mp07, i podle ilustrací přímo od Seagate je zapisována stopa po stopě, a čtecí hlava je jen jedna, a je až za zápisovou hlavou (však pro zpětnou kontrolu zápisu). Kdyby byla druhá o stopu výše před zápisovou, mohla by číst vrchní stopu ještě před jejím přepsáním, a ušetřit tak dobrých 50% času, ale to buď nejde, nebo to inženýry ze Seagatu nenapadlo, anebo o tom pouze nemluví, a je to jejich tajný trik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde, rozteč stop není konstantní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozteč konstatní bude, problém bude spíš nestejné zakřivení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není konstantní - minimálně (jak bylo psáno v článku) je skupina několika stop a pak je mezera. A navíc hlava není "natvrdo" nastavena na stopu podle vzdálenosti, ale sleduje ji podle značek na HDD - stopy se od sebe můžou o malinko rozjet

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V rámci skupiny by měly být stopy stejně daleko, a mezi skupinami je nám to už jedno. :-) Kde konkrétně jsi přišel na to, že vzdálenost stop není konstantní? HDD jsem nikdy do hloubky nestudoval, ale o tomto jsem nikdy neslyšel, ani pro to nevidím důvod...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Správná otázka do diskuze "za jakou cenu". Je mi divné, že hodí na trh milion disků, nikde žádná reklama, jen nějaké obecné oznámení, že to přijde. Kdyby po tom bylo co, tak proč se nechlubit, že nárůst kapacity se neodrazil v prodloužené přístupové době, že jsou před WD a vůbec.
Kromě toho tato technologie měla být jen na tento rok a na příští rok už měla být na trhu nooo, jak o tom psali....já bych to viděl tak:
1) vzhledem k monopolu tu mezi námi pobíhá 1 000 000 pokusných králiků.
2) možná se zvedla kapacita, ale takový disk kvůli rychlosti bude spíš ve funkci úložiště.
3) když dopředu avizovali, že toto je přechodná technologie, tak to asi nebude nic moc a nebo to nechcou rozmazávat, protože aby někoho nenapadlo, že když se přepisují 4 vrstvy, tak při výpadku nebo vadě povrchu přijdeme o 4x více dat......

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to upřímně nelíbí už z principu. (ne)bezpečnost tototo systému zdaleka nevyváží nevýhodu, že bych potřeboval "až" 4x více prostoru, pro stejné množství dat. Já tedy nevím, ale jestli mám mít serverovnu velikosti garáže, nebo dvojdomku mi asi může být celkem putna. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně řečeno. Princip se mi též nelíbí a je nebezpečný. Já jsem zvyklý, že když data fláknu na disk, tak tam leží zapsané a nééé aby si je disk z plotny odstranil a pak x krát zapisoval jenom kvůli tomu, že potřebuje uložit něco bezvýznamného. To bysme teda s takovou nebyli kamarádi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.