CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Seniorce podezřelé z pirátění hry Metro 2033 hrozí pokutou 5000 dolarů

Kecy duchodkyne, doma pari Metro a kdyz se to provalilo, tak to hraje na vysoky vek, hezky zaplatit at ma kanadska OSA z ceho zit. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OSA a software? Hmmm. Neni to spis BSA?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

šmejd jako šmejd ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BSA je MS, Adobe. Autodesk a podobne... rozhodne ne vyrobci her jako je Metro :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno čistě teoreticky jak mohou vědět že stáhla nějakou hru neoprávněně. Co když ji má koupenou?
A jak chtějí pokutovat VPN co nesídlí v kanadě?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby bylo právo na její straně, tak s koorporem u nás bojovat nejde a nevěřím že to v kanadě bude jinak. Hold bude muset měsíc vynechat prášky na srdce aby to mohla zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno, proste stahovala z neoficialniho bittorent zdroje a tihle smejdi drzi pri sobe a z 86lete piratky doufejme udelaji exemplarni pripad, frankofonni cast Kanady uz jedna o dovozu gilotiny specialne pro tyto nebezpecne skoro se chce rici teroristicke pripady. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, všechny stahovače popravit! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s BitTorrent sítí je, že zároveň jak stahujete data tak je i sdílíte... a to nesmíte, i když máte nakoupený originál.
Proto se tak rádi všichni pouštějí do P2P sítí. Je jednoduché získat vaši IP a velmi obtížné to obkecat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není tak úplně pravda. Nesdílíte celý program, ale jen jeho kousky, navíc bez je to nutné pro funkci a to například u nás můžete. Je to výslovně uvedeno v zákoně, že se nejedná o šíření (nebavíme se teď o "seedování").... Kdyby tomu tak nebylo, museli by pozavírat všechny poskytovatele internetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nesdílíte celý program, ale jenom kousky"

Jste si jistý, že je povoleno sdílet "kousky programu", který nevlastníte ? Já si myslím, že ani nekompletní program nesmíte sdílet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrknete na lupe na clanek rozhovor s majitelem jednoho herniho obchodu, prej neco ve smyslu, ze 90% lidi pirati, kdyby piratilo jen 80% lidi, tak by mohl litat do prace helikokterou!
---
A co takhle ty hry zlevnit, prestat tam cpat drahe protipiratske ochrany, prestat financovat firmy jako OSA, BSA a jim podobne a ono by to piratstvi hned razantne kleslo a jeste by vydelali vic nez dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Např. jak úspěšnej byl Witcher 3 prodávanej bez ochrany na GOG. Ale to by holt museli dělat slušný hry, to se dneska už moc nevidí. Radši investujou do ochran než do vývojářů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji v diskuzi najet na odkazy na článek D. Vávry, kde píše, že ta čísla o pirátství jsou vycucaná z prstu. A když to píše člověk zabívající se vývojem her, tak to už je co říct

Daník to vidí trošku jinak:

http://www.imgup.cz/image/LAY1
http://www.imgup.cz/image/LAYE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je uplne presny. Libil se mi tam ten kolega Franta a musim rict, ze to je celej ja kdysi za mych studentskych let. Mam z ty doby doma asi 150 CD se hrama vsechno upirateny, dneska uz je to v kumbale a asi uz nebude jedine funkcni. No a nainstaloval a hral jsem z toho asi 20 her a z tech jsem si polovinu pozdeji koupil ve sleve.
Takze jo z hlediska stahovacu jsem byl velkej pirat, ale ve skutecnosti jsem z toho skoro nic nehral a srdcovky si pozdeji koupil, ale to uz statistika vydavatelu her nezachyti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, kdyz by se me dneska nekdo zeptal, proc jsem to stahoval, kdyz jsem to stejne nehral, tak odpovedet nedokazu, v ty dobe to bylo asi neco jako, kdyby se to nahodou v budoucnu hodilo a chtel jsem to jednou hrat. Pritom treba hry typu RTS me nikdy nebavili, nikdy jsem je nehral a asi ani nikdy hrat nebudu, ale stejne jsem si to tehdy stahl.
Skoncil jsem s tim az kdyz jsem si jednou spocital, ze kolik uz jsem dal penez do prazdnych CD, ze kterych ma mimochodem OSA desatek a zjistil jsem, ze je to v podstate tolik, ze bych si za to mohl koupit ty hry, ktery opravdu chci hrat. Pak taky zacal Steam a najednou nebyl duvod.
A jeste jedna vec tehdy byla! Nutnost mit originalku CD v mechanice pri hrani, takze pak treba nastala situace, ze jsem ke grafice pri koupi dostal originalku hry, doma jsem ji vystavil na policku a stahl piratskou verzi, ktera zadny CD v mechanice nepotrebovala. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V 90tých letech se stahovalo a zkoušelo (to není úplně to samé jako hrálo) všechno, studenti maj spoustu času na hraní. Ale rozhodně to neznamenalo že by byť jen 10% člověk koupil pokud by to nestáhl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vogo, ten vopruz s nutností mít originální cd, dvd v mechanice mi ani nemluv, už jen proto, že se mi stalo, že mi odešlo do věcných lovist i originální cd. A byl sem v pirdeli jak Baťa s dřevákama.

Mě se tam líbil ten příklad s GoW. Prvniho dilu se prodalo 3,5 mega v době, kdy pirateni na X360 ještě ani neexistovalo, druheho dílu se prodalo přes 4 mega v době, kdy už se pirátilo ostošest... Zajímavé...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ji poradne vosolil:o)
Jinak vsechny tyhle platby jako uctanky OSA za vlastni koncerty nebo nejake pochybne zjistovani z torrentu a IP adres je jen na dobrovolnosti .... zaplatis zaplatis, mozna ti podekuji .... nezaplatis, nenadelaji nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takýže příklad:
Babičce řekli, že na internetu je video z výletu vnuka do národního parku. Babička si (nějakým způsobem) našla soubor, který měl název odpovídající tomu, co chtěla najít. Stáhla si soubor. A zjistila, že to není žádné video, ale něco, čemu nerozumí.
Ve skutečnosti to byla zabalená hra Metro 2033 s názvem jaké mělo mít požadované video.
Co tedy babička provedla, když před stažením nemohla tušit, že se jedná o nějaký software? A nevěděla to ani po stažení?
Podle mě zkrátka nelze lidi trestat za to, že použijí běžnou technologii torrentu a stáhnou nějaký soubor, když jméno toho souboru vůbec nemusí odpovídat obsahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní trhlinou ve Vašem předpokladu je standardní věta "neznalost neomlouvá". Prostě ukládá-li zákon nějaké podmínky, pak je na straně nájemce služby, aby dané podmínky dodržel.
Zde není spor o to, zda seniorka daný SW použila či zná, ale jde o odpovědnost za službu, kterou používá.
Že je takový zákon nedořešený a v mnoha ohledech i škodlivý, je pak věcí debaty. Ovšem to už od IT přecházíme k politice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte nesmysly. Neznalost zákona je něco jiného než jeho vědomé porušení. Nemůžeš spáchat trestný čin nevědomky. Tím se nemyslí že jsi nevěděl že je to trestné ale že jsi nevěděl že něco takového děláš...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo bude tvrdit ze stahl stovky her a filmu a nevi o tom ze to udelal tak to je na automaticke zbaveni svepravnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nejdriv by ji pred soudem nekdo musel dokazat ze to ONA neco stahovala! nevidm to moc realne ze by obzaloba uspela! ve skutecnosti jen strasi a vybiraji prach tech co se zaleknou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jen v případě, že by pachatel byl nesvéprávný. Protože jinak by to byla bezvadná výmluva, nemyslíte? Jak přesně by se taková nevědomost prokazovala?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coze? :-O Nemuzes spachat trestny cin nevedomky? :-O :-O Hahaha
Dam jednoduchy priklad:
Nejaky clovek nebude vedet, ze se nema krast. Proste zil nekde v jeskyni a nedozvedel se to. Ukradne nejakou vec - spachal nevedomky trestny cin.

Dale -cely soucasny system je postaveny na tom, ze clovek nemuze bezne zit, aniz by neustale neporusoval nejake zakony, vyhlasky a narizeni.
Dokonce i muj otec, ktery se se mnou snazil skrze toto hadat a ktery zije s moji matkou temer na samote u lesa a nema prilis mnoho interakci se "spolecnosti" , nakonec musel priznat, ze toho porusuje docela dost. Staci ,kdyz si vyjedou na boruvky do mist, kde je to zakazane, napriklad.

Takze jsme opet v situaci "na kazdeho neco maji a je jen otazka, zda a kdy to pouziji"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Samozrejme, ze treba tenhle pripad stejne jako mnoho dalsich v mnohem nekoresponduje s listinou zakladnich prav a svobod obcanu, ale to nikoho nezajima, nebot pravo urcuje ten silnejsi a nejaka babka proste nema narok. To si muzeme jen namlouvat, ze je tu nejaka svodoba a ze kazdy si je roven - neni.

Pripomnel jsi mi takovou prihodu, ktera se mi kdysi stala. Jdu svou obvyklou cestou, ktera vede podchodem pod dalnici, tam ovsem narazim na policejni pasku vstup zakazan. Moznosti:
1. Policejni pasky si nevsimat a jit tamtudy, coz je poruseni zakona.
2. Prejit pres dalnici, cimz bych ohrozil minimalne svuj zivot vzhledem k provozu co tam byl a jeste je to poruseni zakona.
3. Rozhodnout se, jestli jit cca. 5km vlevo nebo vpravo (to jest tam i zpatky 10km!!!), kde jsou mosty pres, coz jedine zakon neporusuje, ale ani trochu se mi do toho nechtelo myslim ze zcela zrejmeho duvodu, uz jsem mel 7km v nohou.
(Rozhodl jsem se podlest pasku, presel jsem na druhou stranu, sirena a policajt, nastesti jeden z tisice, situaci pochopil a pustil me.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš za nesmysly.
Nevědomost není v tom že jsi nevěděl že nesmíš krást, ale v tom že jsi nemohl vědět že jsi něco sebral.
Nedělej ze sebe většího troubu než jsi.
Uvedu snad jednoznačný příklad.
Někdo dá sousedovi do auta bombu a nastaví její spuštění na tvoje dálkové ovládání. Ty zmáčneš knoflík a soused to odnese, ale ty jsi neudělal žádný trestný čin, protože jsi to neudělal vědomně, nikoli proto že by jsi nevěděl že nesmíš nikoho zabít!!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch příkladů, nemusí to být až takové explozivní fikce - na letišti Vám do zavazadla někdo nepozorovaně vloží kontraband. Ten je následně u Vás objeven kontrolou. Vy ovšem nic netušíte... Co myslíte, že se stane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemění nic na tom, že jste v i tomto případě nevinný a neudělal jste trestný čin...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Video z vyletu vnuka na Torrentu? To jako vazne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to video nebylo jen o vnukovi, třeba ho někdo rozšířil jako "virál", protože tam bylo podle někoho něco hrozně "cool", tak to možné je...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.