CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Česko je e-shopová velmoc: Kolik lze ušetřit a proč nechceme kupovat notebooky a čtečky?

z dalsi obrovskou brzdu povazuju postovny - neboli postu a nekonkurencni prostredi. muzete si rikat co chcete ale podle me poslani malyho balickuý par kilometru vedle nemuze stat tolik korun. to , co nechapu je, ze z ciny mi malickost poslou zadarmo, ale z cech to stoji mnohdy stokorunu, a to nemluvim o tom, ze to je jeste drazsi.
stejne jako lidem prospela konkurance na drahach, tak by porspela konkurence i na postovnim trhu. myslim skutecna konkurence s dopisama atd. tyhle PPl a jiny expresy proste furt nejsou vono.
jak by to bylo krasny, kdyby si clovek mohl koupit na aukru malickost a zaplatil za postovny treba apr korun, jelikoz to neni treba velka vec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Balík z Číny zadarmo = státní dotace

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

z Honkongu snad taky statni dotace?
pripada mi ze varis z vody

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Muze, kdyz to znamena, ze pojede auto jenom s timhle balickem. U posty bohuzel plati zatracene moc ze cim vic se toho posila, tim je to levnejsi - a naopak.

Urcitym resenim jsou sluzby typu http://www.ulozenka.cz/ ... neprivezou ti to do baraku, ale tim, ze maji mene pobocek, soustreduji dopravu a jezdi plnejsi. A vysledek? 33kc. Takze staci mit kliku a mit pobocku blizko :-), nebo si poslat vic veci z vic obchodu najednou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

I poštovné "zadarmo" třeba z Hong Kongu stojí ve skutečnosti jednotky dolarů, jen to prodejci schovávají do marží, aby mohli nabízet "free shipping".
(Viz třeba http://lutonsky.wordpress.com/2010/05/17/kolik-plati-cinske-obchody-za-p...)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jop moja rec. Niektore veci sa daju objednat z vychodu za cenu ktora je aj s dopravou nizsia ako samotne tuzemske postovne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to spíš tím, že obecně cokoliv z PRC vyjde levněji, než z Evropy? Esli v tom nebude mít prsty spíš tamější režim s levnější (rozuměj: totalitní) cenou za lidské zdroje a státní podporu energií ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To určitě taky... ale třeba teď konkrétní příklad: Ve staré notebookové myši od Logitechu (tak cca 8 let už jí bude), která doteď fungovala bezvadně, začalo blbnout levé tlačítko. Jinak je myš fajn (používá ji sestra a je s ní spokojená), a tak místo toho, abych sháněl novou myš s kdovíjakou kvalitou, jsem se rozhodnul vyměnit tam mikrospínač.

"Vtipné" na tom je, že když jsem si ho objednal z Hongkongu (jo, je tam riziko, že to bude šmejd, ale originální spínače Omron, co jsem koukal, se taky vyrábí v Číně, takže dost možná v tom není problém), tak mě vyšlo vč. zahrnutého poštovného v přepočtu zhruba na cenu, kterou bych tady dal jen za samotný spínač, a k tomu dle obchodu tak 90-120 Kč jen za poštovné. A to už je jen o neochotě řešit takové levné položky, protože by se to v klidu dalo poslat doporučeným dopisem za nějakých 30-50 Kč maximálně.

Klidně bych bral nějakou poštovní službu, která by zajišťovala maximální optimalizaci rozvozů co do vytížení (a tím pádem snad i ceny), kdy bych si počkal na doručení třeba týden, ale měl bych to za podstatně nižší cenu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem ještě zapomněl zmínit - nedávno mě překvapilo, že Alfacomp.cz (můj oblíbený obchod) zrušil poštovné... když jsem si objednával, tak tam byla možnost dopravy za 0 Kč, tak jsem si říkal, že to bude asi nějaká chyba, a radši jsem si zvolil osobní odběr, jako téměř vždy, abych pak zbytečně neplatil za poštovné... a nedlouho po odeslání objednávky jsem si všimnul toho poštovného zdarma.

Tak by mě zajímalo, jak dlouho to vydrží, ale je vidět, že nějak to jít musí, pokud by to byla totálně nerentabilní sebevražda, tak by do toho asi nešli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že určitá díra na trhu to bude (drobné zásilky). Jde o to, zda se jí někdo věnovat bude, či ne, tedy jak moc je velká, aby někoho začala zajímat. Tedy ten, kdo chce mít plat 20kKč+ a mandatorní výdaje do 5kKč . ČP to jistě nebude :-)

Ohledně poštovného zdarma, mám pocit, že TS Bohemka taky s něčím takovým experimentuje, podívám se...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

TSB to má už delší dobu, a jak správně píše předřečník, koupili teď Alfa computers a razí stejnou strategii. Otázka je, jak dlouho jim to vydrží, když teď získají větší podíl na trhu a vytlačí další menší prodejce :/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TZ: "V Čechách je nejvíce internetových obchodů na jednoho obyvatele ve střední Evropě. Česko je s téměř 22.000 aktivními internetovými obchody vzhledem k své velikosti doslova e-shopová velmoc."
V Čechách je těch eshopů tedy kolik a jak to ten web vyfiltroval, podle kontaktní adresy eshopu?

LV: Prestigion dělá oblečení nebo co ;), brand pro tablety je Prestigio (dost modelů jsou jen rebrandované Archosy).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli "odpadá potřeba osahávat si zboží", ale tak to je tak jediné, co Vám v mnoha obchodech dovolí. Dříve bylo běžné zboží na prodejně rozbalit a předvést.
V Alfě už před mnoha lety zrušili předvádění monitorů, protože by neprodali monitor s vadným pixelem. To nutí zákazníka monitor objednat před internet a v případě vady jej vrátit do 14 dnů bez udání důvodu. Pro obchod je to nákladnější než monitory předvádět nebo je vytřídit před prodejem. Vadné kusy tak jako tak neprodají.
Ve většině obchodů se nepředvádí počítače, mobily, tablety ani settopboxy nebo TV, protože operační systémy těchto výrobků se po prvním zapnutí dožadují zadání různých parametrů. U počítače s Windows to může být problém, ale Android a přístroje bez OS jdou obvykle vrátit do továrního nastavení. V některých obchodech (je jich málo) aspoň takové restartovatelné výrobky předvádí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.