CDR.cz - Vybráno z IT

Skryté funkce vyhledávačů a easter eggy rozeseté po internetu

Téměř každý známý vyhledávač má své skryté funkce. Ať už se jedná o jeden z aprílových vtípků, které zůstaly i po skončení prvodubnového dne, nebo jsou to tzv eastereggy od vývojářů, vždy dokážou minimálně na pár vteřin člověka zabavit, nebo pobavit.

Google

Vyhledávač Google je kapitolou sama o sobě. Vývojáři se nesnaží držet pouze v zajetých kolejích, ale dávají uživatelům nástroje, jak se zabavit při dlouhé chvíli, nebo se je prostě snaží napálit a dát svým fanouškům možnost pobavit přátele a kolegy.

askew

Slovíčko v překladu znamená “nakřivo.” Natočí vám tedy prohlížeč doopravdy nakřivo o několik stupňů.

1 14

 do a barrel roll

Udělej vývrtku.” O tohle požádáte svůj vyhledávač a on to udělá. Pokud byste chtěli přesnou definici - Barrell roll je letecký manévrh při kterém pilot protočí letadlo kompletně o 360 °, zatímco pokračuje v letu kupředu v konstantní výšce. V tomto případě se o onu vývrtku postará sám Google.

2 9

Zerg Rush

Tento pojem se ustálil ve hře Starcraft, kde se tak nazývala taktika, kdy jste zaútočili na nepřítele a dobili jeho obranu za pomocí jednotek Zergů. Za obrovské ztráty na jednotkách jste nakonec přeci jen dosáhli vítězství. Google vám při napsání výrazu "Zerg Rush" nabídne hru. Na vaše výsledky vyhledávání budou útočit písmenka O a i na úkor obrovských zrát vás nakonec vždy udolají. A nebo ne?

3 9

The answer to life the universe and everything

Odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Tato legendární geekovská hláška vznikla ve sci-fi románu Stopařův průvodce po Galaxi od britského spisovatele Douglase Adamse. Na tuto otázku odpověděl vesmírný superpočítač po sedmi a půl milionu let. Odpověď je 42, ač podle počítače, “Hlubiny myšlení,” je mnohem důležitější ona základní otázka. Google ani nepotřebuje sedm a půl milionu let. Zvládne to v rámci milisekund.

5 6

Graficky zobrazené matematické funkce

Matematická funkce se dá zobrazit i graficky. A některé stojí za to. Zadejte do Google následující řetězec a podívejte se sami:

sqrt(cos(x))*cos(300x)+sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(6-x^2), -sqrt(6-x^2) from -4.5 to 4.5

6 5

1.2+(sqrt(1-(sqrt(x^2+y^2))^2) + 1 - x^2-y^2) * (sin (10000 * (x*3+y/5+7))+1/4) from -1.6 to 1.6

7 5

Kde je můj telefon?

Tady se nejedná o vtípek, ale regulérní funkci. Pokud do vyhledávače napíšete frázi “kde je můj telefon” a máte zařízení s OS Android, ke kterému je připojený váš Google účet, vyhledá Google váš telefon na mapě. Můžete zvolit i funkci Prozvonit, kdy vám telefon bude hrát po dobu pěti minut plnou hlasitostí bez ohledu na právě zvolený profil hlasitosti. Až někdy nebudete moci najít telefon, schválně to zkuste.

9 1

Youtube

Do a harlem shake

Chcete, aby se váš Youtube roztančil? Napište do vyhledávání slovní spojení “do a harlem shake.” Přehrávač začne hrát hudbu a roztančí se do rytmu!

4 7

Doge meme

Doge meme je internetové meme, které se stalo populární zhruba 3 roky zpět. Na obrázku je typicky pes Shuba Inu obklopený textem ve fontu Comic Sans, tedy věčným strašákem všech presentací, vyvedených v pastelových barvách. Pokud větu “Doge meme” zadáte i do Youtube, změní se vám font a barvy textů.

8 3

Seznam

Doom cheaty

I seznam nabízí skrytá překvápka ve svých funkcích. Například v Mapy.cz můžete po zadání cheatů z legendární a ikonické hry Doom začít řídit letadlo a shazovat bomby.

V Mapy.cz napište prostě iddqd a zobrazí se vám letadlo, které ovládáte pomocí šipek. Po cheatu idkfa budete moci shazovat i pomocí klávesi ctrl bomby.

10 4

Nahoru nahoru dolů dolů doleva doprava doleva doprava BA

Pokud jste hrávali hry od Konami a rozhodli se tak trochu podvádět, přesně touto kombinací jste zapínali konzoli pro cheaty. Pokud tuto kombinaci zadáte na některých webech, dojde k razantní změně prostředí. Například na digg.com, nebo buzzfeed.com to funguje úžasně! :)

11 4

Amazon.com, Wikipedia, IMBD, Facebook

Amazon má skryté tlačítlo. V kompletním seznamu všech sekcí po označení spodní části stránky pod copyrightem objevíte právě toto tlačítko. Co dělá se můžete podívat i sami zde.

Jedná se o poděkování od Jeffa Bezose jednomu z klíčových zaměstnanců Davidu Risherovi.

Na Wikipedii, vyhledáváte-li přímo slovní spojení easter egg, najdete také skrytou funkci. Zkuste kliknout na ježka na prvním obrázku.

Používáte-li největší světovou databázi filmů IMBD, jistě víte, jak to tam funguje s hodnocením. Maximálně počet hvězdiček je 10. Film This is Spinal Tap má však hodnocení 8 z 11!

Na Facebooku ve výběrů jazyků si můžete vybrat opravdu zvláštní jazykové mutace. Ovšem zde pozor! Z jazyku leet speak, či English upside down byste už nemuseli najít cestu zpět!

 Máte tip na vtipný, nebo zajímavý easter egg? Neváhejte se zmínit v diskuzi.

Diskuse ke článku Skryté funkce vyhledávačů a easter eggy rozeseté po internetu

Úterý, 16 Srpen 2016 - 12:24 | peca | do a barrel roll (barrel se píše s jedním l)...
Úterý, 16 Srpen 2016 - 11:40 | Begy | a co legendární Arkanoid na google? PS: stačí v...

Zobrazit diskusi