CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Slovenský autorský zákon: Stahování filmů a hudby z veřejných zdrojů je ilegální

Popravdě moc dění kolem nesleduju a přesně nevím co se kde šustne, ale docela mi zaskočilo, než jsem se dostal ke konci článku. Nemožnost sledovat Befun by mi vadila docela dost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celou dobu tvrdím a stojím si za tím, že není možné na uživatele přenášet povinnost zjišťovat, zda šiřitel díla toto dílo šířit smí nebo ne. Tohle musí u nějakého soudu padnout, jinak si tenhle svět nezaslouží vůbec existovat. Že to tak maj tupé hmoty v USA neznamená, že tenhle nesmysl musíme přijímat taky. Já sám budu jedním z těch, co budou tohle testovat, dokud to půjde. Tzn. až to vejde v platnost u nás (to je otázkou kdy, ne zda), tak to hodlám porušovat ještě intenzivněji než nyní.

+1
+60
-1
Je komentář přínosný?

A to nam prijali este dalsiu blbost: Budeme platit do autorského fondu (ci do podobného nezmyslu) viac a za kazdu elektroniku, ktora dokaze nahravat. Uz platiti do AF za CD/DVD/HDD/USB kluciky media mi pride chore. Co taka prezumpcia neviny. Normalne si vylobovali, ze kazdy je v ociach statu, resp. "autorskej organizacie" pirat.
Doteraz som si hry, filmy kupoval. Hry si kupovat budem, za tie sa do tohto "autorského fondu" neplati, no s filmami koncim. Nech si ich strcia za klobuk. No a samozrejme podporim kazdu snahu o sirenie svojim 10Mbit/s seedom aj ked to nebudem pozerat.

Kto chce kam, pomozme mu tam. Kedy pochopia, ze ludi treba k nepirateniu motivovat, vychovavat. A to pri takomto tovare s moznostami dnesnej doby nejde sankciami.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

to snad NE? když nemůžu kopírovat pro osobní potřebu NELZE vymáhat poplatky do AF!

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Snáď mi bude odpustený link na iné médium: http://dsl.sk/article.php?article=17186

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel lze, protoze tam pravdepodobne stale zustane moznost nahravani z verejnych zdroju jako napr. z TV vysilani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...v kodovanej forme, co je opatrenie proti dalsiemu kopirovaniu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za skandální považuji zrušit legitimitu pořízení kopie pro osobní potřebu a přitom zachovat výpalné, které má vykrývat ztráty vznikající možností pořizování kopií pro osobní potřebu. Protože výpalné opravdu není za piráty, je (na Slovensku bylo) za onu legitimitu v zákoně.

Takto je to čirá účelová změna na ruku svazům, občana podojit a nic mu nedat.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma uzivatel povinnost zjistovat, mel by k tomu dostat i patricne nastroje. Za soucasne legislativy neni uzivatel opravnen lustrovat druhou stranu zda "to", co tvrdi je skutecne pravda a ten "kdo" to tvrdi, je skutecne tim, kdo to tvrdit muze... :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

U nás v Banánistane nevyhádaš. Súdne spory sú zmanipulované, dlhotrvajúce, nákladné. Úradnéci sú skorumpovaní. Kontrolý systém lenivý a skorumpovaný tiež. Jediné čo u nás vedia perfektne, je vymáhať výpalné od malých občanov - veľkí podvodníci majú imunitu - korumpujú.
A takto to dopadlo. A bude horšie! Žiaľ...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Bananistan je u nas bohuzel velmi podobny... :-/

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

možná je to u nás s korupcí podobné, ale aspoň se nám vláda a ani policie (zatím) nesrala do internetu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten zakon je inak definovany dost blbo: "Pôvod rozmnoženiny diela vyhotovenej bez súhlasu autora podľa § 42 a 43 nesmie porušovať práva autora." Ale povod rozmnozeniny je vzdy nejaky legalny zdroj (DVD/BD, TV, KINO,...) takze nikdy neporusuje prava autora. Jedine snad pri nejakych internych nahravkach by sa to dalo uplatnit. A okrem toho maju snad vsetky sharovacie sluzby (aj ulozto) vo svojich podmienkach, ze clovek moze nahravat iba obsah, ktory moze dalej sirit, takze z pohladu koncoveho uzivatela sa jedna o legalny zdroj, kedze tam je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to abych si honem natahal vsechno co potrebuji, nez to zacne platit i u nas.
A az to zacne platit, tak to znamena si dat disk nekam mimo byt a pripojovat se jen pres WIFI, aby neslo dokazat, ze je to moje, co ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bude to jako za Gestapa, lide budou schovavat WIFI disky do topinkovacu, knizek, lampicek, do fasady atd...... :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Proc schovavat ? Pokud to natahas pred platnosti zakona, tak by to nemel byt problem. I u nas obecne plati zasada "lex retro non agit" a pochybuju, ze by pripadna vyjimka prosla pres Ustavni soud. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oh, svatá prostoto!
Přes ÚS toho prošlo už tolik, že byste se v tom utopil. ÚS dá za pravdu necelým 6% stěžovatelů. V praxi to znamená, že i když ÚS stanoví nějaké pravdilo a soudy nižší si s tím "vytřou", tak šance, že se Vás ÚS zastane, je - ani ne 6%.

94% projde. Takže projde i to, že jste si to stáhnul před platností zákona, když Vás budou chtít dostat a věřte tomu, že chtít budou.

Okecá se to v rozsudku např. tak, že se tato námitka prostě nezmíní a je to. Rozsudek totiž píše soudce a je na něm, co vybere z Vaší argumentace do něj. A samo že vybere to, s čím se umí vypořádat, ne to, co by jeho rozsudek potopilo.

A další instance na to pak jen kývou. Mám případ, kdy na základě lži jednoho účastníka řízení rozhodl okresní, pak krajský (tomu už jsem doložil důkazy, že účastník lže - přímé faktury) a pak i ústavní. Nic nepomohlo. Když se chce, tak soudu projde i rozsudek, že ve dne je tma.

Věřte mi, nebo Vám mohu potřebné dokumenty poskytnout... abyste viděl sám, co lze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale v tomto pripade se mi to zrovna moc nezda... Retroaktivita by totiz byla v rozporu s Ustavou i Listinou zakladnich prav a svobod... tedy poprela by tak zakladni fungovani pravniho statu.
Zde by se US nezabyval pripadem jednotlivce, tedy nekoho konkretniho. Retroaktivni zakon by nemel vubec vzniknout a pokud by k tomu nejakym zahadnym zpusobem preci jen doslo, tak by ho mel US zrusit. Neverim vsak, ze by nekdo prisel s navrhem zakona prolamujicim Ustavni principy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, co je nelegální, jestli stahování nebo už to, že to má člověk na disku. Třeba dětská pornografie je taky nelegální od nějaké doby a těžko obstojí obhajoba, že si to člověk stáhl předtím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale ta je nelegalni sama o sobe, tedy i to vlastneni je problem...
Zde vsak stale plati, ze vlastnit kopii dila je legalni a zvysuji vypalne, coz tuto skutecnost prakticky potvrzuje. Sporny tak zustava prave jen ten zpusob ziskani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, pokud bude dostatek legálního obsahu konzumovatelného rozumnou formou, nevidím v takovém zákonu problém. Co mi ale vadí, je existence zločinného OSA a podobných vymahačů.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To taky říkám ať udělají něco jako steam na filmy tam by sem si to legálně kupoval a mohl kdy chci stáhnou. Kdo má doma skladovat ty tuny cd/dvd. A ty služby ze zaplatím jednou se kouknu nebo stremovane videa na které se stejnak mužů koukat jen doma, protože mobilní internet má malý fup tak tohle si můžou nechat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Amazon Prime tak funguje. V CR je myslim voyo a su aj dalsi.... pravda kvalita diskutabilna

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je pořád jen stream ne? + staré filmy me nelakaj

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel 99% obsahu Voyo tvoří staré vykopávky a nebo tupé seriály typu "u Haliny Pavlovské v kuchyni"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska už naštěstí existuje např. Supraphonline.cz. Tam jsou stovky a stovky desek Supraphonu ve FLAC. Nevím jak je to s DVD, ale originální lisovaná DVD jsem před Vánoci nakupoval do max. 200 Kč za film. Legální nabídka tu reálně je. Ne, nevím kdo tu o čem blekotá...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ja nechci mit doma tuny DVD a jak jsem psal filmy jdu vetsinou do kina (ale bouzel asijske filmy u nas nejsou :( ) a serialy legalni cestou nesezenes

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zrušte celý ten vylobovaný nesmysl s "autorskou" ochranou 70 po smrti a pokud něco někdo chce autorsky chránit, tak ať si za to zaplatí jako za patent a jde to jen 10-20 od uvedení díla...

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

vidim to na VPNku do ruska, alebo inej blizkej mimo EU krajiny, pretoze ked operator zacne dodavat organom informacie o trafiku na svojich IP skoncime vsetci v base

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsetci ne :-)
Například ja osobne jsem pro vlastní potrebu nestahl film uz minimalne 5 let.
Jo, jasne, porad po me někdo z rodiny/a podobne chce, abych mu něco stahoval, tak jim to stahuju, no ty muzu poslat jednoduse do haje a je klid...
Osobne nechapu, proc vůbec někdo stahuje filmy. Co chci videt, na to jdu do kina (a takových je par do roka) a zbytek videt nechci, tak to prece nebudu stahovat, ne...
Osobne nechapu, proc maj lidi potrebu stahovat kdejakou sracku a divat se na to. Fakt nechapu

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Takže zatímco my všichni si stahujeme pro sebe filmy legálně, tak lojza suchánek se právě přiznal k nezákonnému šíření av děl mezi příbuzenstvem :0)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

no na film ktery chci taky videt tak si zajdu do kina ale se serialy je to horsikoukam asi na cca 20 serialu a v CZ davali tak 7 (a to uz je mozna hodne)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

presne proc bych si kupoval nejakej TV recorder a slozite programoval a nejak archivoval to na co se chci podivat pozdeji, kdyz si vsechno muzu pohodlne najit na netu a stahnout kdy mam chut! Je to jen o hlouposti nahravaciho prumyslu neposloucha co jeho zakaznici chtej! Davno meli mit svuj server kde by vse bylo online ke shlednuti, po zaplaceni bez reklam, nebo zdarma s reklamama a jen na tom prehravani zdarma by davno vydelali bambiion dolaru, ale oni furt chtej tu svou bez prace obri zisky....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

zase na druhej strane, mam 3 tyzdne netflix a odvtedy som filmy nestahoval, iba softver. To je zase problem microsoftu ,ze sa neda podla licencneho cisla stiahnut original instalacka na windows, tak si pomaham s torentom a cekujem SHA1 s MSDN

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na MSDN se to stáhnout dá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ako Slovák sa týmto zákonom cítim okradnutý. Keby štátom, tak to nie je až tak hrozné. Pri najbližších voľbám sa budem pozerať aj na túto tému.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pre nikoho to nieje tema, ani pre SaS, mam to z prvej ruky
napriec celym spolocenskym a politickym spektrom tento zakon bol podporeny(u SaS zevraj sa pomylili 3 poslanci...isto..., a hlavne zmena sa nechysta)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže když svojí filmotéku budu mít uloženou v adresáři s názvem Temporary Internet Files, bude z pohledu zákona všechno v pořádku ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase dalsi bububu pro blbecky .... realne naprosto nevymahatelne ..... navic vypalne patrne nezrusi, takze je to v naprostem rozporu.
Je treba mit na pameti, ze dukazni bremeno je stale na zalujici strane .... asi jen tezko nekdo dokaze, ze Breaking.Bad.S05E08.720p.BluRay.DD5.1.x264-DON.mkv na mem disku jsem ziskal nelegalne z nelegalniho zdroje ...... hej pane, ja jsem si to CDcko koupil a udelal zalohu na disk .... ale pane, podivejte se na tech 20TB filmu a serialu, CDcka neskladuju, ani faktury, jste se zblaznil? To bych zaplnil celou garaz ..... nashledanou, ma ucta!
To same torrenty ... hej paneee, jste upad ne? Ja klikl na klausuv novorocni projev neee? Co se mi stahuje, tomu ja nerozumim, ja delam do vcel .... hej co ja vim co jsou stranky warez.cz? Ja tam normalne stahuju domaci videa, tak co?
Realita je proste takova, ze pokud clovek fakt neni uplny debil a pocitacovy analfabet, tak mu muzou leda tak fouknout do prutu .... pokud si nekdo udela web a nabizi tam ke stazeni a vydelava tezke hrachy na reklame nebo pali CDcka za prachy, tak to je samozrejme jina .... ale za takove to bezne "pirateni" chyti maximalne nejakeho "wannabe" pocitacoveho analfabeta, co pod svym jmenem nekde nasdili neco v domeni, jaky je owner a pak jeste policajtum vse prizna ... takovi si samozrejme zaslouzi semlet ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„A komu všemu by měla (ta živnostnice) platit? Autorovi písničky, všem interpretům. Tomu, co vyrobil kytaru už ne? Proč ne? (Že za tu kytaru už hudebník zaplatil, není argument. Ta paní holička taky to rádio zaplatila.) Má zaplatit i všem pracovníkům studia, kde byla písnička nahrána? Vynálezci, co umožnil šíření vln vzduchem, jakož i všem dalším technikům, kteří se podílejí na přenosu? Učiteli do ZUŠ, co učil interpreta zpívat? Proč ne? Jeho podíl na díle je třeba větší než spoluhráče, co zahrál v písničce pár tónů na saxofon.

Nefotit se u budov možná zvládnete, ale fotit se v lese je jako OK? Ten les nikdo nesázel nebo co? Nepotřeboval k tomu znalosti o stromech a zvířatech (duševní vlastnictví)? Proč na tom máte vy vydělávat a on nebude mít nic? Navíc většinou se nefotíte nahatí, ale ty šaty někdo musel navrhnout a někdo ušít – to je taky duševní vlastnictví.

Takže fotbalový přenos je vyloučený, tam jsou tisíce lidí v různém oblečení. Navíc někteří tam třeba vyřvávají chorály – to je jejich duševní vlastnictví, za to by jim měla televize zaplatit. Vždyť ten Eurosport pěkně vydělává. Vydělává mimo jiné na tom, když má zápas pořádnou atmosféru, protože to zvyšuje sledovanost…“
http://www.novinky.cz/komentare/374203-komentar-autorska-prava-vaclav-kl...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych do VK ml. teda nerekl, klobouk dolu a urcite stoji za precteni cely clanek/komentar

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozek je taky záznamové zařízení, ne? Neměl by se zdanit i mozek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NECHÁPU:
- proč autorské právo chrání dílo 70let po smrti autora, přitom stačí napsat : Autor:XXX Copyright apod. a věc je vybavená, a u patent musím zaregistrovat, zaplatit a jsem rád,že je to jako tak chráněno pár let.
- proč musím strpět výpalné, které slouží jen k tomu aby bylo možné platit OSA za šikanování ostatních
- proč nesmím fotit lidi na veřejnosti bez jejich souhlasu - já když vyjdu na ulici tak jsem si plně vědom, že mě lidi mohou sledovat, posuzovat (oblečení, výzor, chování) a že si to někdo může i zaznamenat. Pokud chci dělat něco co nechci aby ostatní posuzovali, viděli, dělám to v soukromí .
- proč nemohu fotit budovy - sakra ten architekt by měl být celý happy, že lidi zveřejňují jeho dílo. Že mu vlastnňe dělají reklamu ...

Mimochodem - zajímalo by mě, zda souhlas k fotografování budovy dává její vlastník (zaplatil za dílo, projekt, materiál, práci) anebo souhlas dává autor projektu nebo firma co budovu postavila nebo banka, která poskytla úvěr (do splacení může být majitelem budovy) ? Neměl by autor projektu mít smlouvu s vlastníkem stavby, že kdo a v jakém rozsahu vlastně dává tento souhlas ? Asi by se takový prezident společnosti dost nasral, kdyby jeho firma měla platit architektovi za to, že ho vyfotili pŕed sídlem jeho společnosti.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Malá poznámka - a co třeba články novin a časopisů. Když jsem vlezl na stránky Práva a chtěl si přečíst jeden článek, chtěli abych si zaplatil pŕedplatné. Proč ? Já chci jen ten jeden článek, konkrétního autora. Klidně mu zaplatím pár eurocentů. Proč bych měl platit celou redakci ? Kdyby byly skuteční podnikatelé, rychle by si spočítali, že když umožní i takovéto mikroplatby, můžou na tom být lépe než s celým předplatným. A současně by bylo dost jasné, kdo té redakci opravdu vydělává. Jestli autor politických komentářu, cestovatel nebo teta kuchařka.
A podobně to je s filmy, seriály, ... Současný systém podporuje tvorbu a produkci kdejakých paskvilů, jen aby se přitom mohli přiživit paraziti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Všechny jsem vás vybavila mozkem. To je moje autorské dílo a duševní vlastnictví. I ti autoři se pirátsky obohacují na mém duševním vlastnictví i autorském díle. Takže MĚ budete všechno cálovat jak mourovatí a ty slavný autory dám prokurátorovi, protože bez mého mozku by byli blbí jak ohybačka na cihle a vytvořili by prd, i když sebeblbější.
Vaše matka Příroda.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ako z rozpravky o starom sklenarovi:

"Ked stary sklenar uz nemal v meste pracu a vsetci mali dobre okna zasklene nebolo na chlieb a kapustu denne prichadzal o pracu uz nemal co opravovat. Rodina zila v biede a tak jedneho dna dostal napad. Prikazal detom porozbijat v noci okna v okoli. Od tej doby stary sklenar zil v blahobyte a noc co noc sa tesil na novu pracu a stastne zil az do konca rozpravky."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.