CDR.cz - Vybráno z IT

Smach Z hendheld má kampaň na Kickstarteru (opět) - je libo herní PC do kapsy?

Machine 01
Už je to téměř rok a půl, co byl světu představen příruční herní počítač Smach Z s podporou plnohodnotných počítačových her. Bohužel byla kampaň o dva dny později zrušena a přes rok jsme od vývojářů neslyšeli žádné pozitivní zprávy.

Až nyní jde Smach Z opět na Kickstarteru. Co se za rok a půl změnilo? Tvůrci konečně mají plně funkční prototyp! Tady něco, u čeho si nemysleli (a široká veřejnost už také), že dokáží.

Smach Z

Původní kampaň ztroskotala na několika základních faktorech: Vývojáři nedokázali vyrobit funkční prototyp, a to odehnalo několik velkých potencionálních investorů. Dalším kamenem úrazu byla podpora AMD čipů, které by celý přístroj měly pohánět a v neposlední řadě se na hlavy studia stojícím za SmachZ snesla kritika kvůli zvolenému OS. Původně mělo toto příruční herní PC běžet na buildu Steam (celý projekt se jmenoval Steamboy) od Valve, ale fanoušci i samotní investoři stáli za Windows, či minimálně nějakou Linuxovou distribucí.

Smach Z 03

Nyní je Smach team o rok a půl moudřejší, chystá se znovu vzít Kickstarter útokem a získat dostatečnou finanční podporu pro svůj projekt. Miniaturní PC nabídne pěti palcový dotykový monitor, procesor AMD Falcon a Radeon grafickou kartu. 4 GB RAM paměti podle vývojářů postačí k hraní i AAA titulů a v případě, že vám to bude málo, rozšířená verze Smach Z PRO bude disponovat operační pamětí o velikosti 8 GB. Interní úložiště bude v případě rozšířené verze 128GB a v základní si budete muset vystačit s 32-64 GB paměti.

Smach Z 02

Zajímavým aspektem je výdrž. Na jedno nabití prý tento herní kousek zvládne více než pět hodin provozu. S možností zvýšení této doby se také počítá díky extra baterii s intuitivním připojením.

Tlačítkové rozhraní nijak nevybočuje z řady. Najdeme zde analogový stick, duální touchpad, X,Y,B a A tlačítko. Chybět nebudou ani boční a zadní tlačítka, kdy se tento trend u nejnovějších Playstation ovladačů ukázal jako správný pro pohodlné ovládání her.

Special ButtonsSmachzback

Zajímavým krokem je zvažování podpory Windows OS. Tato varianta není stoprocentně potvrzená, ale vývojáři ji neodsuzují. Sami tvrdí, že by velice rádi implementovali řešení Microsoftu do svého přístroje, ale tato možnost bude reálná pouze v případě extrémního zájmu o přístroj. Tedy, přesněji řečeno, vybere-li se dostatek peněz pro vývoj.  Windows 10 by byl příjemným krokem a také se stal jistým “dalším cílem” vývojářů, za kterým jít. Dalším takovým by měly být i schopnosti používat přístroj jako mobilní telefon, či podpora Androidu. Tohle jsou zatím bohužel vedlejší cíle a nemají absolutní prioritu.

Machine 01

Smach team prozatím operační systém vyřešil jako chytrá Horákyně. Prototyp a nejspíš i první veřejně dostupné přístroje poběží na Linuxové distribuci zvané SteamOS. Kolem a kolem to není nejhorší řešení, jelikož se jedná o herní příruční počítač. A herní podporu a komplexní propojení herních účtů zvládá Steam na jedničku už delší dobu.

Bohužel datum uvedení Kickstarterové kampaně není ještě plně známé. Co se týče ceny, plánem je zůstat na stejné hladině, což znamená, že ti, jenž přispějí mezi prvními, získají přístroj za 222 dolarů. Můžeme jen doufat, že se odhad neposune ještě před začátkem kampaně samotné směrem vzhůru.

Gamepads

Pokud vás zajímá prototyp, budete mít příležitost vyzkoušet si jej na letošním Gamescomu, který startuje už 17. srpna v Kolíně nad Rýnem. Tvůrci upozorňují již dopředu, že prototyp je o něco větší, než samotný finální produkt a používaný procesor také není finální verzí.

V případě, že bude druhá Kickstarterová kampaň úspěšnější, než ta první, očekávají se první dodávky Smach Z mezi únorem a březnem příštího roku.

Diskuse ke článku Smach Z hendheld má kampaň na Kickstarteru (opět) - je libo herní PC do kapsy?

Čtvrtek, 4 Srpen 2016 - 17:58 | Xspy | Tak už to konečně někdo uveďte na trh a...

Zobrazit diskusi