CDR.cz - Vybráno z IT

Smart, Smarter, EIZO: Nový hráčský monitor

nepřehlédněte
Na český trh právě vstoupil nejlevnější 24“ od Eiza. A možná i první 24“ verze z herní řady Foris. Eizo Foris FS2434 s technologiemi Smart.

Začneme tím, jak vypadá. Design je silně subjektivní záležitost, tenhle se ale designérům z EIZO zrovna nepovedl. Design sice neodpuzuje, ale vlastně ani nezaujme. Proužky už dávno vyšly z módy. Možná se jenom spletli a prohodili předek se zadkem, protože zezadu vypadá i docela dobře. Madlo na horní straně pomůže k přenášení, hráče by ale jistě potěšil háček na sluchátka. Cablemanagement kroužek je také k ničemu, když i s ním jsou kabely stále vidět. A nevzhlednou příď doplňují dva 0,5W "reproduktory".

Eizo vyrábí monitory poměrně staromódního vzhledu a nestandardních rozměrů, tento je ve skutečnosti 23,8“, dosavadní modely řady Foris měly 23“ a 23,5“. Jde opět o Full HD 1920x1080 px, IPS LCD s dynamickým LED podsvícením. Jas 250 cd/m2, kontrast skromných 1000:1 (5000:1 s Contrast Enhancer), odezva 4,9 ms.

Ačkoliv hráčům slibuje jen 0,05 snímku zpoždění, odezva 4,9 ms není nic hráčsky převratného. Jas také nepatří k nejvyšším. EIZO ale trochu zapracovalo na zdroji podsvícení řízené senzorem a spoluprácí DC napájení s PWM pro podsvícení bez blikání na každé úrovni jasu. Udávaná spotřeba je 15 W průměrně, 0,5 W ve stand-by. Maximální spotřeba je 45W.

Zdroj: Sweclockers.com

Největším lákadlem tohoto monitoru je „pouze“ 6mm rámeček kolem displeje (obrazu) pro příjemnější vícemonitorové konfigurace. EIZO popisuje monitor jako vhodný pro RTS, MOBA a MMORPG hry, ale jeho „Smart“ technologie zní spíše cíleny na hráče FPS.

  • Smart Insight2: vyhledá tmavá místa obrazu, cíleně je zesvětlí a tím usnadní rozpoznání ukrytých protivníků. U monitoru FORIS FS2434 navíc zlepšuje i barevnou sytost, čímž přispívá k vylepšení kontrastu mezi herními postavami a pozadím.
  • Smart Resolution: analyzuje obraz z hlediska výskytu šumu a neostrostí. Tyto nedostatky následně napravuje, aniž by přitom zesílila šum.
  • Smart Detection: tato technologie rozpozná, ve které části obrazu se odehrává vlastní akce, a pouze sem nasměruje funkce Smart Insight a Smart Resolution. Proto je celkový obraz křišťálově čistý a klidný.

Byť mě osobně přijde první zmíněná technologie jako hloupé podvádění, funguje to a má to znatelný přínos na výsledky ve hře. Činí to ale obraz nereálným až hnusným. O druhé si dovolím pochybovat. Šum se ve hrách vyskytuje leda záměrně. A pokud je ve filmovém ripu, se kterým se hodiny pral software, asi s ním nějaká „technologie“ v reálném čase nic víc nezmůže, navíc když „odstraňuje šum, aniž by zesílila šum“. Ale jako marketing dobrý. No a konečně třetí – v kombinaci se Smart Insight2 jde o vhodný způsob, jak camperovi usnadnit práci a přitom nezmrvit obraz celý.

A podobně je to s konektivitou. Monitor má sice 2x HDMI, 1x DVI, hub 2x USB3 (z jednoho) a průchod pro sluchátka a mikrofon, DisplayPort ale hledáte marně, natož pak podporu (AMD) FreeSyncu! Co je to za nový herní monitor bez DisplayPortu s FreeSync? Málokterý hráč používá HDMI, nebo vy ano? Ani přítomnost dálkového ovládání a možnost ovládat monitor z PC aplikace G-Ignition to nevynahradí. Na druhou stranu můžete upravovat barevné profily a sdílet je s ostatními na gaming.eizo.com, třeba nakonfigurovat profil na kterém vás hráči uvidí obtížnějí.

Výrobce/model

EIZO Foris FS2434

Úhlopříčka/poměr stran

60 cm (23,8”), poměr stran 16:9

Nativní rozlišení

1920 × 1080 pixelů Full HD, 60 Hz

Jas

250 cd/m²

Kontrast

5000:1 dynamický; 1000:1 statický

Pozorovací úhly

horizontální: 178°; vertikální: 178°

Technologie TFT panelu

IPS

Smart technologie

Smart Insight2, Smart Resolution, Smart Detection

Vstupní konektory

2x HDMI, DVI-D

Další konektory

2x USB 3.0, jack pro sluchátka a mikrofon

Spotřeba energie

maximální 46 W, typická 15 W, ve stand-by 0,5 W

Hmotnost

5,2 kg

Otáční/naklápění/rotace

25°/0° dozadu/dopředu, 172° doleva/doprava

Rozsah výškového nastavení

6 cm

Záruka

5 let / 30 000 hod

 EIZO ale svému monitoru věří a dává k němu pětiletou záruku. To je opravdu podstatně více než konkurence a málokterý monitor vám tohle skutečně vydrží (kvůli levným součástkám ve zdroji, viz Behemotovy opravy). Navíc dostal monitor i celkem příjemnou cenovku 6 900,- bez DPH. Co na něj říkáte?

Tagy: 
Zdroje: 

TZ EIZO

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Smart, Smarter, EIZO: Nový hráčský monitor

Čtvrtek, 14 Srpen 2014 - 09:13 | PK | Subjektivní hodnocení - tipuji, že monitor ani...
Sobota, 9 Srpen 2014 - 16:39 | Xspy | Ano odkazovaný článek je letitější , licenční...
Úterý, 5 Srpen 2014 - 08:13 | AndyF1 | Add DP. Co v pripade ze chcete zapojit monitorov...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 10:57 | Martin David | Já používám HDMI. Grafická karta má HDMI výstup,...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 09:56 | JP01 | Přesně tak, souhlasím. Pokud si mohu vybrat, tak...
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 07:34 | LivingLegend | Tak tohle byl vazne tendencne psany clanek....
Pondělí, 4 Srpen 2014 - 01:27 | Xspy | No proužky či vlnky mám s Eizem už jaksi spojené...

Zobrazit diskusi