CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Smartphone od HP se ukáže na letošním MWC. Pomůže mobilním Windows 10?

OS Windows Phone? Na těch Continuum není. HP neví, jak se jmenuje OS, který tam chce dát? Moc důvěry to nevzbuzuje.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

otazka je, moze este HP vzbudzovat doveru? teda mimo profi sferu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebude chybka na straně HP - ta tabulka je z databáze benchmarku, takže buď byl při testování na zařízení skutečně WP, nebo to jen GFXBench neuměl poznat. Každopádně HW smartphonu jednoznačně mluví pro mobilní W10. Na druhou stranu, důvěra se zasluhuje...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Benchmark, neznající Windows 10 Mobile? Tak ten je ještě méně důvěryhodný. :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Po mnoha zkušenostech jsem si docela jistý, že microsoftímu telefonu škodí microsoftí software, zatímco hardware je tak nějak tuctově obyčejný.

Že by výměnou tuctově obyčejného HW za jiný tuctově obyčejný HW mohlo být dosaženo nečekaného úspěchu?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mně se spíš zdá, že hlavním problémem je nikdy nekončící snaha androidářů koupit mobil, jenž bude pár let fungovat plynuje a bez lagů. :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak nikdy nekončící čekání zoufalé menšiny uživatelů WP/WM až se dočkají OS s širokou podporou aplikací a nehnusného vzhledu:)
Ale co by pro ně MS. neudělal:) Uvedl šerednou předraženou 950 s zasekaným nestabilním OS na úrovní Androidu 2.2...I když 2.2 asi křivdím,takový bastl jako mobilní W10. opravdu nebyl.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

...A ten výklad je rozšířen mezi majiteli WP až podnes. (Matouš 28:15)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, ono to jde, ale stoji to penize :-(
Koupil jsem manzelce tuhle Huawei P8 Lite (na ten jeji facebook a messenger to staci) a musim rict, ze spokojenost.
Bohuzel, dal jsem za to pres 6 litru.
Predtim mela neco za 2 litry a nedalo se to pouzivat, doslova. Kolikrat ani nesel zvednout hovor :-(

Ja ted resim, ze behem par mesicu budu kupovat telefon a nevim. Zatim jsem mel vzdycky neco s Windows Mobile ci tak necim, byl jsem s tim spokojenej, ale zase trebas ta P8 mi prijde jako docela povedena vec...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt , že telefon za 3K , byť už se Snapdragonem 410 , LTE a možností využít SD karty jako defaultního úložiště je jednosměrná jízdenka do blázince .
Za ty peníze byly funkčnější Lumie .
Nicméně pokud chce člověk funkční Android , nesmí dát na líbivost značky a musí brát jen top modely (či kompakty) , bohužel tuhle nectnost si spolu s W10 přináší i Microsoftí država ... a to nikomu nepomůže :(

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Za 3k je to bída, ale za 4 už je úplně v pohodě android telefon. Nesmí to být Samsung a mám špatné zkušenosti i s levnými Sony, ale zbytek je úplně OK. Za 3 se dá sehnat Čína, pokud člověk ví, kam sáhnout, nebo třeba Lenova nejsou funkčně špatná volba taky už za 3, ale mají nic moc TN displaye a plasty. Ale to ty Lumie za podobnou cenu taky, takže žádný rozdíl.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jenze lumie jsou spickove telefony od lidi, "co vi, co delaji", kdezto ty lacine a "funkcni" androidy jsou od znacek jako guuyfd, numanji, kfreowq a podobne .... ti, ale "nevi, co delaji", berou telefon jako PC, poskladaji to z komponent a prodaji ..... bohuzel na rozdil od PC ma tohle asi milion GSM, BT, WIFI, GPS, NFC a kdovi co jeste .... takze krom zcela jasne stalice v podobe vareni mozku mikrovlnama na nejvyssi vykon a z toho plynouci mizernou vydrz, vlastne ani zbytek moc nefunguje .... kdyz nahodou funguje wifi a ma trochu signal, tak pak zas nejede BT nebo se to rusi s GPS .... mam kamarada, ktery nekdy pred Vanocema testoval asi 7my androidi telefon a vracel ho vzdy do 14ti dnu ..... ty znacky jsem nikdy neslysel, ani jsem netusil, ze se neco takoveho da v ceskem shopu sehnat .... hadam, ze ted uz testuje 10ty kousek:o) Ale jo, stoji ho to cca 7 tisic (ja dal za stale spickovou L930, 8 tisic), ma to takovy ten klasicky cinsky jakozeIPS, 8jadrovy jakozeprocesor, bezi na tom JENOM rok stary lagroid, ani moc se to neseka .... proste na papire OK, skoro srovnatelne s dvakrat/trikrat drazsim shitem od tamtungu .... ale teda narozdil od tamtungu tam ma hnedka nainstalovany backdoor s rootem, ale zas mu to moc nefunguje jak jsem uz psal .... on ten 20ti tisicovy tamtung se taky po case zaseka, ale verim, ze aspon tak nejak funguje ..... ano, mame v rodine "levny" tamtung za 5 a GPSka mu teda moc nefunguje ..... ale tak u toho za 20 hadam, ze aspon nejak fungovat bude.
Chci tim rict, ze kdyz dva delaji totez, neni to totez! Multimiliardovy apple, ktery neplati dane, sdira z kuze detske otroky a prichazi s jednim trapnym modelem, tak ani ti nedokazali ten telefon doladit tak, aby netrpel ztratou signalu .... a to meli tisice lidi na vyvoj cely rok! Tihle cinani to sekaji jak rohliky a podle toho to taky tak vypada.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem myslel spíš to Lenovo, kde například i ta jinak pošahaná GPS v MTK 6582, na kterýžto si u jiných čínských značek stěžují, funguje líp, rychleji a spolehlivěji, než GPS v Lumii 1020 nebo 930, kde je Qualcomm - ověřeno opakovaně tento víkend*. Takže obecně máš pravdu, taky nejsem zastáncem ušetřených 300Kč na růných DooGee nebojaksetojmenuje, ale ani top model MS není žádný zázračně fungující celek a když se chce, tak i levný čipset umí dobrý výrobce poladit tak, aby to fungovalo.

Ad *: Že se při prvním spuštění najde Lenovo rychleji, než 1020 / 930, nepovažuji za až tak podstatné. Prostě mohl chytit fix od nějaké WiFi, kteru Google zná a MS ne, nebo má lepší databázi BTS. Co jsem považoval za hodně iritující je, že Lumia se při každém vypnutí úplně ztratí a pak se hledá kompletně znovu zase nějakou tu půlminutu až minutu (ve volné přírodě), kdežto Lenovo má každý již následující fix po probuzení za pár sekund. Takže mi nevykládej o lidech, co ví, co dělají.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co znamena spolehlivej? Ono GPS se bude v jednotlivych cipsetech (jestli je to skutecne v nich) lisit maximalne spotrebou .... cele gro bude v antene. 930 mam, co ti na tom prijde nespolehliveho?:o)
Doma mame miix2, htc desire hd, htc vision ... chytaji velmi, velmi mizerne. Mel jsem dva nejake alcately, mati ma samsung duos, mel jsem 2x LG HD4x (nebo tak nejak), v supliku mam nejake LG .... to nechyta GPS proste vubec ..... po peti minutach venku to najde par satelitu, ani kdyz jsem to dal v panelaku z venku na okno, to nechytlo. Jo, pak tu mam jeste nejaky lagroidi HTC, to se chytne celkem rychle ... asi jako htc wizard ..... jo, jeste tu mame jakesi stare HTC s WM6.1, to taky ma celkem blby signal a to jeste ma spesl vyklonou GPS antenu ...... nejake navigace s androidem z mountfieldu zadarmo s Liskou, to je taky nepouzitelne ..... no a pak tu mame lumie 640, 720 a 930 ..... uplne jina, naprosto jina, zcela odlisna liga. Asi jako srovnavat nakladaky a damske vlozky, proste ty lumie maji GPS, ten zbytek nema GPS, tecka. Vsechno se chytne prakticky ihned v predposlednim patre panelaku uvnitr. Je to windows phone, cili zadna sracka, kde bych musel explicitne GPS vypinat, aby to za dve hodiny nevyzralo baterku, proste je porad zaple, ani nevim, jestli se to da nejak vypnout, vim, ze se da jednotlivym aplikacim zakazat pouzivat GPS, tot vse. Po restartu telefonu a zjisteni GPS souradnic to najde v aplikaci stejne jako kdyz je telefon zaply uz dlouho ... proste hned. Podle me to proste ihned po bootu najde fix a ten si drzi po celou dobu, takze zadne zahrivani pri prvnim pouziti GPS nehrozi. A z tech vsech nejmenovanych ma 720ka tu GPS antenu asi jeste o kousek lepsi nez 640 a 930, ale zadne drama to neni .... oproti tomu zbytku zarizeni se nemame o cem bavit. Neni to jako prirovnani: lamborghini a trabant ..... proste lamborghini a chuze pesky se zlomenou nohou, takovy je to rozdil. Ano, verim tomu, ze jsou telefony, co taky fungujou, jiste na to nokia nemela patent, ale treba takovy iphone 6 proste nefunguje tak dobre jako lumia, to je holy a navic overeny fakt. Takze nevim cos mel za lumiu, co ti to kde dela, ale kecas kraviny ..... problem jsem mel se 720kou, ze najednou byl signal silene spatny ..... nakonec to bylo tim, kdyz jsem sundaval kryt a ohnul zobacky na PCB, ktere prilehaly na jednu z anten, ktera je na zadnim krytu, od te doby to zas bezi jak z praku. Takze je mozne, ze jsi s tim podobne sachoval, ikdyz mam pocit, ze 930ka ma vzadu jen NFC a bezdratove nabijeni, ale muzu se mylit.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

L930, predposledni patro v panelaku, uprostred bytu, pokovene okna s argonem a zatahle zaluzie .... mas pravdu pri prvnim spusteni GPS satellites ..... cig, cig, cig .... asi 3 vteriny nez nabehlo .... zavrel jsem appku a znova spustil a cig .... bylo to hned, takze asi nejaky rozdil pri spusteni aplikace s GPS a kdyz je GPS "jeste zhava", tak je ..... ale zcela zanedbatelny. Navic se kazdou chvili posila poloha telefonu, pri kazde fotce atd, takze "zhave" je to skoro furt:) Zaple synchronizace s exchangem, gmailem, skype, skype for business, synchronizace fotek a vseho s onedrive, autoupdate aplikaci, wifi, BT, NFC, 4G, proste vsechno ..... L930, vydrz cca 3 dny (posledni nabijeni 2d 1h, odhadujici cas 21h 28m), pod 20% se zapne usporny rezim, ktery omezi synchronizace. Reknete mi, kdo toto ma?:o)

P.S.: mati ma nejaky samsung duos nebo co ..... jednou to neslo ani nabit, se rychlej vybijel nez nabijel! Jak prekrocil 20% nabiti, tak se zas hned vybil:o) Rikam, asi blba baterka, ten lagroidi spravce zatizeni nic neukazoval, vse jsem vypl, nic .... tak tovarni reset pred reklamaci a problem solved:o) Zvlastni u lagroidu je, ze ani po resetu se to nevratilo do stejne plynuleho/snesitelne sekaveho stavu jak pri koupi .... mozna nejaky wearing uloziste nebo to proste nenaformatovalo a nesmazalo vse jak je u androidu zvykem (proto mam plny suplik telefonu s androidem, ktere nevim jak bezpecne znicit:o)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co u vás v paneláku, ale venku mi to prostě přišlo jako problém. První fix - něco mezi půl minutou a minutou, další fixy vždy to stejné. Dvě lumie - 930, 1020, obě to samé. Zapnutá data a zapnutá "poloha", nebo jak se to tam jmenuje, nic jsme nevypínali. BTW na svém telefonu to mám stejně a taky mám všechno furt zapnuté - poloha, wifi, bluetooth...

Co se týká baterky, s tím jsem nechtěl moc operovat, protože mi to u WP přijde taky dost trapné, ale když už jsi to otevřel... Já si teda powerbanku netahám (4000mAh utáhne dva dny s prstem v nose a můj telefon umí dokonce nabíjet ostatní mobily), nicméně teď jsme byli na Králickém sněžníku. Lumia 1020 byla ráno plně nabitá, majitel mi říkal, že teď sleduje samovolné vybíjení, že předchozí buildy* W10 mu vybíjely baterku a ten podlední už to nedělá. Powerbanku vytahoval někde lehce po poledni těsně za Sněžníkem. :-) Ale je fakt, že hodně fotil, takových 50 fotek za ten půlden, prý to už není tím samovolným vybíjením, toto je prý už dobré.

Ad*: Prý už přes 10% WP uživatelů jsou insideři a používají všechny ty různé beta buildy. To jako co? Tolik neoficiálních flashů neměl ani SGS2, kdy ten firmware od Samsungu byl teda objetivně pěkný hnus, dnes už to neřeší prakticky nikdo. V množství neoficiálních flashů se začínají W10 podobat androidu víc, než android sám. :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Mám L640 - v paneláku se GPS chytá do 2-3 sec, venku okamžitě.

W10 Mobile žraly baterku v době, kdy se do toho MS bláhově pokoušel nacpat běhové prostředí pro androidové aplikace. To ho někdy v prosinci naštěstí přešlo. Java je prostě šmejd v jakékoli formě.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Uz mesic se chystam zkusit na L720, psali nekdy zacatkem prosince, ze se rapidne zvysila rychlost, tak jsem zvedav. To, ze zarizli android vim, ale dost pochybuju, ze tam neco rvali javoveho lagroidoveho, zrychleni bude vypnutim nejakych debug nastroju. Kazdopadne podpora pro iOS zustava, taky ale pujde o to, ze bude nejaky plugin do visual studia, ktery prechroupa ty zdrojaky a s minimem uprav pujde udelat verze pro WM, ne ze by sis pustil primo iphoni binarku. Jinak zarezani aplikaci pro lagroid se cekalo a dost me prekvapily ty ambice, pro iphone je daleko vic aplikaci a navic daleko kvalitnejsich, spis me prekvapilo, ze android zarizli az ted nedavno.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Borci, pokud "GPS" chytáte v paneláku, tak se vám to fixuje podle WiFi. Venku ve městě pak buď podle WiFi, nebo triangulací BTS. Je fajn, že to funguje, ale popisovaný problém nastane opravdu až venku, kde je v dosahu jedna nebo žádná BTS a žádné WiFi a musí se použít opravdu GPS. V této chvíli se dle mých zjištění opravdu chovají Lumie blbě výše popisovaným způsobem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad poznas, ze je to pres GPS nebo jenom orientacne pres nejakou BTS ne? Kdyz je to pres BTS nebo drive zamerenou wifi, tak je presnost v kilometrech a neukazuje vubec vysku .... a ne s presnosti na par metru a asi se ti nebude pri prechazeni mezi pokoji menit pozice:)
Je to samozrejme blbost, ale zapl jsem "letadlo" a zkusil to .... vysledek pochopitelne dle ocekavani.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Nepoznáš, poloha se totiž počítá podle všeho dohromady najednou. Pokud víš svou přibližně polohu a nadmořskou výšku (triangulací BTS nebo podle WiFi a výšku podle mapy), můžeš výrazně urychlit fix polohy podle satelitů až na jednotky sekund.

Pokud nepoužiješ žádný z těchto "helperů", potřebuješ minimálně čtyři satelity a od každého z nich získat jeden "frame". Každý "frame" se vysílá půl minuty a startuje na celé minutě a půlminutě. Pro přibližnou polohu potřebuješ prvních 18 sekund (tři subframe), další dva subframe pak obsahují aktuální data pro korekce chyb a další data.

Tzn. sekundový fix GPS je nesmysl, ony ty satelity vysílají 50 bitů za sekundu (takže žádné terno) a svou polohu dají jednou za půl minuty v prvním subframe. Pokud zapneš GPS právě v celou minutu nebo půlminutu, dostaneš fix nejdříve 18 sekund na to. Pokud zapneš GPS obecně v libovolnou dobu, bude průměrný fix trvat 15s (průměrný čas do další půlminuty) + 18s ("stažení" polohy a dráhy satelitů) = 33s, v nejhorším případě (za předpokladu, že chytneš aspoň ty 4 satelity) pak 29,9s do další půlminuty + 18s = 48s.

Další průběžné určování polohy se už nedělá z dat z družic, ale pomocí počítání dopplerova posunu jednotlivých signálů a časového zpoždění, proto je možno určovat polohu častěji, než jednou za půl minuty.

Pokud už znáš dráhy satelitů (jdou stánout např. přes data z netu nebo být přibližně uložena na zařízení) _a zároveň_ svou přibližnou pozici, můžeš přeskočit fázi toho až půlminutového čekání na následující frame a 18s čtení dat ze satelitů a můžeš přejít rovnou na výpočet z dopplerových posunů a zpoždění.

Můj výklad toho, co dělají ty Lumie, je ten, že při vypnutí prostě úplně zapomenou polohu a po zapnutí jdou úplně odznovu (mám WiFi nebo triangulaci BTS? ne - čekání na frame, stažení dat ze satelitů, výpočet - cca půlminuta). Ostatní telefony očividně oproti tomu "nezapomenou" svou polohu a po znovuzapnutí po nějaké krátké době vycházejí z toho, že jsou pořád na minulé zjištěné pozici a rovnou počítají zpoždění a dopplerův posun. Toliko soudím po jednom dnu sledování dvou W10 zařízení.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tak budu opet opakovat, ze W10M, a z vlaste pro 930 a 1020, nejsou hotovy system, takze nema smysl vyvozovat jakykoliv zamer.
Taky je otazka, jaky GPS cip tam je, SAMOZREJME to neni vec OS, jestli se pri restartu resetuje i GPS cip .... v tomhle odbocim, androidy mely problem, ze i pri restartu se nerestartoval GPS cip a bylo treba vyndat baterku, konkretne desire HD, co mi tu nekde lezi v supliku. A je dost dobre mozne, ze nokia ma pro GPS vlastni reseni (coz soudim podle toho, jak dobre to funguje oproti jinym znackam), pripadne je to soucast nejakeho chipsetu? Netusim. Kazdopadne jsem popsal svou zkusenost nahore. A nekdo tu psal, ze na lumiach to funguje perfektne, coz mi dava za pravdu. Chyba bude nejspis v betabuildu W10M, ktery pouzivas.
Co se tyce fixu po restartu, tam mi je to jedno, WP neni treba restartovat, to neni system originalne navrzeny pro fotaky a settopboxy;)
Ale i tak .... tak to proste pri bootu udela fix a pak funguje ... po kazdem bootu se samozrejme zjistuje poloha, aby se odeslala do cloudu pro vyhledani polohy, takze nez stihnes zapnout nejakou GPS aplikaci, tak fix proste je. Jestli funguje GPS tak pomalu jak rikas, tak na tom budou vsechny zarizeni stejne .... a pritom nejsou .... pamatuju ze treba sifr cipy nebo jak se to jmenovalo, na tom byly s citlivosti, spotrebou a presnosti lip nez konkurence, uprimne nevim, co se ted pouziva. Proste z hodnoceni tri lumii a nepreberneho mnozstvi androidu a jinych zarizeni, muzu rict, ze vsechny ty lumie fungujou perfektne, jedine androidi HTC trochu obstojne, jinak vsecko nepouzitelne sracky.

EDIT: tak jsem zkusil 930ku (podotykam ze s WP8.1) restartovat se zaplym rezimem letadlo .... pri zavrenych zaluziich za pokovenym oknem uprostred bytu v predposlednim patre panelaku se ani po dvou minutach nechytlo .... po dalsim restartu u okna se chytl za 15 vterin s presnosti na 6m. Takze ta asistence asi k necemu skutecne je. Kazdopadne ted uz je to inicializovane az do dalsiho restartu, ktery nastane az kdyz se mi vybije nekde baterka:o) Je taky dobre u lumii nezapominat, ze maji podportu glonass i beidou, krome GPS.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jenom upřesnění - já se nebavím o restartu telefonu, ale o přechodu do úsporného režimu (zmáčnutím zamykacího tlačítka, jako když si to dáváš do kapsy) a znovuodemčení telefonu přes lockscreen, při kterém sledované Lumie kompletně ztratily fix.

Teoreticky by sis to měl být schopný vyzkoušet, když dáš režim letadlo, pak si fixneš GPS třeba na balkoně (mělo by to být na první pokus cca do minuty - viz popis výše), uspíš telefon, počkáš chvilku, než se uspí úlohy v pozadí, probudíš jej. Jak dlouho trvá ten druhý fix?

(Ten režim letadlo nejsou žádné labolatorní podmínky, takto se to bude chovat i pokud budeš mít v dosahu jenom jednu BTS, což je ve volné krajině většinu doby.)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja ten telefon pred kazdym testovanim mel takhle vyply ..... jeste jsem to extra kvuli tobe ted zkusil s tim rezimem letadlo, uspat na par minut a fix po probuzeni hned .... ale jak rikam, nekdy pred tema par hodinama, kdyz jsem ho natvrdo restartoval, tak si fix nasel a stale ho urcite nekde drzi (offtopic, dival jsem se i na stranky windowsphone.com a dost me prekvapilo, ze to tam nebylo najdene, jsem mel pocit, ze se to tam uklada nejak pravidelne aspon kdyz se poridi fotka nebo tak neco, to me teda dost prekvapilo).
Jinak s tim usinanim, ze to kompletne ztrati fix, tak hadam, ze to bude tou beta (nebo spis alfa) verzi W10M, co tam mas. Ale i tak je to divne, protoze bez BTSek, wifi a internetu v rezimu letadlo po tvrdem restartu to naslo prakticky hned.
Jeste me napada, jestli tam nemas oblast nastavenou treba na USA kvuli cortane, ze by treba hloupe predpokladal, ze jsi na uzemi USA a pouzival nejake jine predikce GPS, pripadne treba vubec nepouzil ty ruske a cinske systemy? Treba na uzemi ciny se GPS vypina, protoze je tam ilegalni ..... kdovi, jestli to v tech 10kach neni nejak dojebane a nesouvisi s oblasti, kterou mas nastavenou. Kazdopadne na WP8.1 jsem nikdy zadny problem nemel s zadnou ze tri lumii, co tu mam (krom 720ky, kdyz jsem jednou pri rozebirani odehnul kontakt GPS anteny:)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jo. Pokdu je vysvětlením chování to, že W10 zkrátka nejsou v pořádku, tak to beru. :-) Ty Lumie nemám k dispozici, jsou od známých, ale mají to oba normálně nastavené na ČR / CZ.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Sranda, mně to funguje i s vypnutou WiFinou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ono to funguje, ale nefunguje asistence ..... ja teda nevim, jak ta asistence funguje, ale samotna wifi by ti k nicemu nepomohla, podle me se wifi bere jakoze ma pristup na net a z nej zjisti treba aktualni polohu satelitu (ikdyz to by se dalo asi spocitat hodne dlouho dopredu), fakt nevim ... BTSka muze taky pomoct s fixem, pokud ma znamou polohu a pokud podporuje ping ... ja mam nejakou motorolu canopy a to krasne ukazuje vzdalenost od druheho bodu v metrech, hadam, ze BTSky umi taky neco takoveho, takze kdyz mas dve a pres net si stahnes teren, tak mas fix hodne presny s dvuma moznyma polohama, mozna presnejsi nez samotna GPS ... kdyz se pak pohybujes a mas v mobilu kompas, tak muzes v pohode eliminovat tu spatnou polohu .... a u nas vetsinou vidis minimalne 3 BTSky nasich operatoru ... taky je mozne, ze BTSky vysilaji vlastni signal typu GPS a kdyz jsi synchronizovany, tak ani nemusis na tu BTSku "dosvitit" kvuli pingu. Coz je asi hlavni pripad ztraty signalu, ze mobil BTSku slysi, ale nedovola se zpet diky nizkemu vykonu, takze je mozne, ze se BTSky chytaji i tam, kde defacto nemas signal ... navic i tam, kde nemas signal, muze byt signal jineho operatora:) Taky jsou tu jeste ruzne CDMA site .... pak ty ruske a cinske GPS satelity .... treba to vsecko funguje dohromady:o) Ale zas az tak sofistikovane to asi nebude:o)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Obecně to jde udělat různými způsoby. Nejjednoduššeji tak, že jenom pasivně posloucháš okolní BTS a podle síly signálu se lokalizuješ. (Polohy BTS jsou víceméně známé a operátoři spolupracují s výrobci OS a dávají jim je.) Pokud chceš být přesnější, můžeš se k nim zkusit připojit - tím dostaneš i přibližnou vzdálenost od nich, což je lepší, než jenom pasivní poslouchání, ale už využiješ jenom BTS ve vlastní síti. Teoreticky můžeš i ostatní, protože minimálně pro tísňové volání musí komunikovat všechny BTS, ale myslím se toto nedělá. Vzdálenost (zpoždění) je údaj dostupný oběma zažízením. Myslím, že existuje i nějaké veřejné API, pomocí kterého operátora požádáš, aby tě lokalizoval, což funguje zase podobně, ale měření probíhá i na straně BTS, toto stojí nějakých pár dat. Podle WiFi se lokalizuje tak, že pokud máš zapnuté odesílání polohy velkému bratorovi, telefon posílá informace o poloze a dostupných wifi sítích, takže při žádosti o polohu pošle telefon viditelné wifi sítě a velký bratr už ví. Toto je nejrychlejší a celkem přesná metoda, protože WiFi buňky jsou většinou malé, často řádově pár desítek metrů, nebo při různých směrových anténách zase velmi "směrové". Jejich vzájemné průniky pak ještě menší.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

W10M povazuju za velky nedodelek ..... a hodnotit neco podle betabuildu, ze vybiji baterku, k tomu se nebudu ani vyjadrovat. 1020ka dostane, pokud vubec, W10M tak za pul roku nejdriv. Insider buildy jsou kumulativni a zcela oficialni, nic oficialniho na WP neexistuje ... vim, ze byl nejaky ohack na samsungy a HTC, kde jejich firemni aplikace mely diry, ale na lumie jsem o nicem nikdy neslysel (mozna na WP7 neco bylo). Insider buildy jsou proste jen nefinalni na vlastni riziko stejne jako vsechen beta SW. Jinak maji nastesti utilitu (oficialni), ktera i kompletne bricknuty telefon ozivi. Telefon mi chcipl pri updatu a byl proste zcela mrtvy ... kdyz jsem to pripojil, tak to hlasilo nejaky snapdragon driver ve vmwaru, asi se primo pripojil nejak k cipu a proste tam flashnul posledni verzi stazenou ze serveru microsoftu:) Uz jsem myslel, ze telefon muzu zahodit, ale to jen tak offtopic.
S tou GPS, asi/urcite spatny HW nebo sis ty telefony popletl:)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.