CDR.cz - Vybráno z IT

Sony prý uvede bezdrátové objektivy pro smartphony s vlastním senzorem a napájením

Sony-objektivy
Namísto vlastního fotomobilu chce prý Sony odhalit speciální přídavné objektivy, které bychom mohli využít takřka na jakémkoli telefonu, tabletu apod. Budou komunikovat bezdrátově skrze Wi-Fi a ponesou rozlišení až 21 megapixelů.

Jak známo, mobilní fotoaparáty se i přes nabízená impozantní rozlišení těžko vyrovnají profesionálním fotoaparátům s pořádným objektivem či senzorem. I když se někteří výrobci snaží přijít s co nejlepším fotomobilem (jedním z posledních je i Nokia Lumia 1020), jejich úsilí omezují především rozměry celého přístroje. Hitem dnešní doby je totiž co nejtenčí placka s co největším displejem, kam se pořádná optika kvalitního fotoaparátu vejde jen těžko. Sony na to jde ale jinou cestou a namísto integrování co nejlepšího fotoaparátu do telefonu chce nabízet přídavné objektivy s vlastním senzorem.

Sony objektiv - img1
Obrázek není bohužel dostupný v lepším rozlišení

Se zprávou přišel server Sony Alpha Rumors, jehož zdroje jsou povětšinou důvěryhodné a předpovězené zprávy se často vyplní. Doufejme tedy, že se tak stane i u této novinky, jelikož se jedná o nevídaný koncept přídavného fotoaparátu, který by se také mohl stát velkým hitem v budoucnu. A o co že tedy vlastně jde?

Mohlo by vás zajímat:

Jedná se nejen o přídavný fotoaparát k mobilnímu telefonu, ale také k tabletu či počítači. Na první pohled vypadá pouze jako externí objektiv pro váš stávající mobilní fotoaparát, zdání ale klame – jde o samostatný foťák s vlastním senzorem, optikou a napájením. Podle dostupných obrázků nabídne nejspíše univerzální držák pro mnohá mobilní zařízení a co víc, funguje zcela bezdrátově. (Video níže ukazuje objektiv v akci. Má ale jiný držák, než jaký je použit na obrázku.)

S telefonem se objektiv propojuje skrze Wi-Fi a obraz, který snímá, se bezdrátově přenáší do telefonu, na kterém vidíte snímanou scénu. Uzávěrku či přiblížení ovládáte na displeji telefonu a díky tomu od něj můžete objektiv zcela oddělit a snímky pak fotit třeba z vedlejší místnosti. To se může hodit například při skupinových fotografiích.

Samotný fotoaparát by měl mít stejný senzor, jako kompaktní kamerka Sony RX100M2. Jedná se tedy o jednopalcový senzor Exmor R se zadním podsvícením a maximálním rozlišením 21 megapixelů. Použitá optika je kvalitní značky Carl Zeiss, má světelnost f/1.8–4.9 a až 3,6x optický zoom. Podle prozatimních informací by mělo Sony nabízet hned dva typy objektivů – první s výše popsaným senzorem, druhý pak s o něco nižším rozlišením a možností většího zoomu. Více informací ale bohužel nevíme.

 

Sony objektiv - img2
Bezdrátový objektiv by měl mít stejný senzor, jako tento fotoaparát

Zatím lze jen těžko říci, jaká zařízení budou objektiv podporovat. Jelikož ale pravděpodobně komunikuje s telefonem skrze Wi-Fi Direct, teoreticky by ho mohly podporovat všechny nejnovější smartphony, které tuto technologii vlastní (Samsung Galaxy S4, HTC One aj.). O softwarové podpoře také žádná zmínka není a vzhledem k tomu, že většina zařízení od Sony vlastní operační systém Android, se dá očekávat speciální Android aplikace minimálně pro nejnovější Xperie. Jsou to ale pouhé dohady a jaká bude skutečná pravda zodpoví Sony nejspíše až při samotném představení tohoto šikovného foto-pomocníka.

Sony objektiv - img4

Kdy by mohl být přídavný objektiv představen samotným výrobcem nevíme, šušká se ale o tom, že by se tak mohlo stát ještě před koncem tohoto roku. Stejně tak se mluví i o ceně, která by se měla pohybovat kolem 750 dolarů (asi 15 000 Kč), což je poměrně dost. Je ale možné, že bude cenovka finálně položena na úplně jiné hladině. Nechme se překvapit...

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony prý uvede bezdrátové objektivy pro smartphony s vlastním senzorem a napájením

Středa, 24 Červenec 2013 - 16:43 | AndyF1 | Ved to si mozem rovno kupit wifi IP CAM. Alebo...
Úterý, 23 Červenec 2013 - 11:43 | neo taa | Tohle by mne nadchlo nebýt té ceny. Pokud to bude...
Úterý, 23 Červenec 2013 - 07:55 | petr22 | Sony RX100 je co se tyce obrazove kvality jeden z...
Úterý, 23 Červenec 2013 - 06:56 | Misko Uško | to uz mohli zrovna spravit redukciu kde bude...
Úterý, 23 Červenec 2013 - 06:51 | Misko Uško | wifi direct podporuje aj SGS2... myslite ze ma...
Úterý, 23 Červenec 2013 - 00:24 | BTJ | Zeby zase dalsi adept na cenu hovno cdr.cz?:o)...

Zobrazit diskusi