CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Sony uvede nové 1TB médium, bude součástí 181PB archivačního systému Everspan

Filmy ve vysokem rozliseni...jen jich potom nesmite chtit poskytovat vic nez 8 najednou. :-)
Jinak na to jak je to velky to ma docela malou kapacitu...?!
--------
Na zaklade videa musim upravit trochu nepresny clanek ktery vedl k memu komentari.
1) 8*45=360, takze ani nevim jak autor dosel k tomu k cemu dosel
2) 280MB/s je na jednu jednotku, kterych je v te obri bedne 64. Takze maximalni prenosova rcyhlost celeho systemu je 18GB/s.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Uvadi ? Snad uvede do 5 let..

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ta holka co to píše je fakt na palici. Pravdivý není ani nadpis...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Takze trochu matematiky.
V tom jednom racku vidim 7 rad po 5ti slotech v kazdem 7 tech trayu po 4*16ti discich, kazdy s 300GB. Rack je oboustranny a v nejdelsi konfiguraci jsem jich napocital 20 + ta cteci cast.
Takze 7*5*7*4*16*300*2*20 .... kdyz se to jeste vydeli hloupostnim koeficientem 1024*1024, aby z tech GB vysly jakoze PB, tak mame 179.4 PB, coz se limitne blizi onem slibovanym 181PT. Nebo jelikoz je vrchni medium v trayi kryci, tak zjevne ma zapis jen na pulku media, tak 7*5*7*4*15.5*300*2*20, coz je 182 PB.
A nebo vemem 19TB na tray a mame 7*5*7*19*2*20/1024 = 181.8 PB.
A nebo je pravda nekde mezi a nema to uplne presne 300GB:) Cili Sony ma patrne tohle jiz DNES a do peti let bude kapacita rovnych cirka 600PB.
Kdyby se vzalo 12cm medium, tak by se s tema sedmi tray v rade dalo s primhourenim oka predpokladat, ze kazdy ten rack bude standarnich 2*19", cili cirka metr. Cele to bude mit tak 22m. Na 600PB to neni zas tak uplne spatne.
Radsi nebudu ani pocitat, jak dlouho by se to plnilo tou udavanou rychlosti.
Vetsi smysl mi dava, ze nekde klasickyma vypalovackama postupne zaplni tray a hodi ho do tehle kravy (storage as a service), ktera v pripade, ze by to bylo potreba, to automaticky dohleda.
Jinak 1TB medium nezni veru spatne na zalohy. Kdyz bude stat pajcku (a nevim, proc by nemelo) a vypalovacka litr (a nevim, proc by nemela), tak muzem hovorit o renesanci kotoucku:) Ono to i smysl dava a verim, ze bud si Sony zvoli cestu predrazenych kotoucku pro tyhle farmy, kterych asi nebude kdovikolik nebo pujde cestou, ze konecne nahradi DVD. Ale doufejme, ze nezopakuje ten fail s bluray, kdy tristni kapacity stoji nekolik stovek a prakticky od zacatku byl bluray mrtvy (zajimalo by me, jestli by takhle dopadlo i HDDVD, kdyby zvitezilo, ikdyz o vitezstvi bluray se mluvit neda, priznam se, ze jsem v ruce bluray jeste nedrzel, ale HDDVD jo;)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Úplně by mi stačilo, kdyby ta média byla dostupná pro běžného spotřebitele za kusovou cenu srovnatelnou s BD-R(E) a mechanika za běžnou cenu. Velký firmy ať na to klidně maj automatickýho skladníka :).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Už si asi nepamatujete jaký je to opruz najít prázdnou placku, strčit do mechaniky, najít vhodný SW, připravit kompilaci, pak půl hodiny pálit, pak hledat lihovku, založit placku kde jí za čas najdu a pak zapomenout že jsem to už udělal. A navíc to v krabičkách zabírá hrozně místa, drtivou většinu CD a DVD jsem už dávno vyhodil.
Já jsem lenoch, koupím HDD nahrnu a je to.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

S plackama je to pohoda. Horší je to s kazetama, na které zálohuju já ;). Ty se totiž zapisují a čtou o něco komplikovaněji než ty placky, se kterými lze v zásadě pracovat stejně jako s jakýmkoli jiným přenosným diskem, jen to má o něco delší seeky.

Já samozřejmě taky všechno hrnu na HDD, ale pak je pár výjimečných věcí, o kterých vím, že bych je třeba nemusel v budoucnu na netu najít a bylo by velmi velmi mrzuté, kdyby zmizely i z toho HDD. A na to jsou právě ta média, u kterých se udává dlouhá trvanlivost. A taky je dobré, když to má nějakou rozumnější kapacitu než DVD. Aspoň tak 100+ GB na médium.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Opruz je umerny poctu placek - v dobe zacatku DVD totak velky opruz nebyl, protoze jich clovek mel par. Dneska to ovsem s DVD uz nejde a ani ten Bluray s velikosti kolem 50GB nejak nestoji za to. Kdyby to ovsem melo alespon pul TB, tj. zhruba ctvrtinu disku, tak by se zase dalo: proste hrnes na disk a pravidelne vyklapis na media.

Osobne jsem ovsem skepticky: specialne od Sony necekam, ze pusti mezi lidi (tj. za rozumnou cenu) medium, ktere by mohlo byt pouzito k distribuci filmu, bez opruzovani s masivni ochranou - coz posledne zabilo Bluray, tak dlouho se vyvijela ochrana az jim ujel vlak (velikost disku) a o Bluray uz nikdo nestal.

Jediny duvod proc mame relativne cenove dostupne a kapacitne primerene disky je ze je nevyrabi spolecnosti s vazbami na producenty filmu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

...nebo to zautomatizovat.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

jen že ty srovnáváš nesrovnatelné. To je jak porovnávat náklaďák a autobus. Pokud vyřeší životnost tak se jedná o dobrou volbu pro archivaci. Ty připojíš disk špatně se odpojí a z jednotky je mrtvola.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už dokážeme zapisovat informace do krystalu které vydrží doslova věčnost. Tohle nemá už budoucnost.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jde přepisovat ... chápeš rozdíl?

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.