CDR.cz - Vybráno z IT

Soudní spor se společností Corel: Aneb když někomu vadí vaše jméno

what_is_cd
Nesmyslné tahanice a soudní spory o patenty nás již nepřekvapují. Výrobci se zkrátka snaží ochránit svůj píseček nejrůznějšími způsoby, případně "bojují" proti konkurenci vším, co mají. Důkazem jsou nekončící tahanice mezi americkým Applem a jihokorejským Samsungem, kdy jsme mohli spatřit hned několik sporných momentů, např. obdélník se zakulacenými rohy, jakožto průmyslový vzor.

Že se však něco podobného může stát i nám, jsme si nepřipouštěli až do doby, kdy jsme byli do podobného procesu zataženi sami. Před několika týdny jsme byli nečekaně informováni právním oddělením společnosti Corel o chystané žalobě na náš magazín.

Softwarová společnost, stojící za programy jako PaintShop, WordPerfect, nebo třeba grafickým editorem CorelDRAW, s námi zdánlivě nemá nic společného. To jsme si mysleli také, dokud jsme se do zaslaného dopisu nezačetli.

Corel v něm mimo jiné požaduje převedení domény cdr.cz, neboť prý porušuje ochranou známku Corel Software. Na první pohled nesmyslný požadavek měl ještě nesmyslnější argument - jeden z výše zmíněných programů, konkrétně CorelDRAW, využívá pro ukládání svých projektových souborů koncovky "*.cdr". Ano, zde je již podobnost nápadná, ale důležité je především to, co má naše a jejich "CDR" značit.

Jak mnozí jistě tuší, náš magazín - celým názvem CD-R Server, se jmenuje podle kompaktních optických disků (Compact Disk - Recordable). Jméno získal v době, kdy byly kotouče nejrozšířenějším záznamovým médiem a zaměření recenzí na téma mechanik, disků a podobných technologií se přímo nabízelo. (Viz pravý sloupec "Psali jsme před 10 lety" na bratrském magazínu diit.cz.) U grafického editoru odkazuje koncovka jednoduše na název softwaru, tedy CorelDRaw.

Pošleme společně obrázky "cédéčka" do Corelu

Jak se zdá, v Corelu nikdy neviděli CD (viz obrázek níže), což je smutné, neboť sami prodávají software uložený na optických nosičích. Na naší straně tak alespoň stojí nemalý počet prodaných CD-R kotoučů, které se dají použít jako nezvratný důkaz.

cdr_cd

Proto vás prosíme, nahrajte na některé z online úložišť obrázků fotografii CD-R nosiče (kreativitě se meze nekladou) a zašlete do diskuze odkaz. Právníky Corelu do ní poté odkážeme, aby se přiučili, co to "Cédéčko" vlastně je.

My se vlka nebojíme

Podobně, jak uvádíme v předchozích odstavcích, jsme na dopis zareagovali. Odpověď, když po několika dlouhých týdnech dorazila, obsahovala následující text: "Z Vaší reakce na naše obvinění je zřejmé, že došlo k omylu z naší strany. Politováníhodná skutečnost nás mrzí. Při vytváření žaloby jsme nedostatečně prozkoumali všechny možná východiska, což vedlo k prvnímu varovnému dopisu."

corel_CD

V "CDRku" nejsme urážlivá stvoření a tak jsme celou kauzu zametli pod stůl. Díky tomu (jakási forma poděkování) nyní ve spolupráci s Corelem pomáháme navrhovat právě souborové koncovky pro nově vzniklé produkty.

Chystaný produkt OpenShop Analyst z dílen Corelu ponese na naše doporučení koncovku "*.diit". Na nic tím nenarážíme a případná podobnost s názvy organizací může být čistě náhodná.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Soudní spor se společností Corel: Aneb když někomu vadí vaše jméno

Pondělí, 29 Duben 2013 - 23:02 | Stanislav Sobotka | Tu mají konfiguráky World of Warcraft :-D
Pondělí, 1 Duben 2013 - 11:18 | Jiří Molnár | Bohužel kukačka odlétla před tímhle bláznivým...
Pondělí, 1 Duben 2013 - 00:39 | petr22 | Ja bych pockal, jestli Corel ten dopis jeste...
Pondělí, 1 Duben 2013 - 00:30 | Spodní voda | Na Apríl dobrý, tedy než jsem kouknul na hodiny,...
Pondělí, 1 Duben 2013 - 00:29 | petr22 | Jsem zvedav, kdy podobny dopis dostane muj znamy...
Pondělí, 1 Duben 2013 - 00:27 | randomofamber | I.IV.MMXIII
Pondělí, 1 Duben 2013 - 00:15 | Norbert Garaj | osobne by som radšej vsadil na koncovku *.wtf,...

Zobrazit diskusi