CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k SpaceX brzy vypustí první dvojici satelitů s internetem pro každého

Ping na satelit bývá kolem 800mS. To je ještě přijatelné na pomalé serfování po netu, ale "low latency" si předstvuji do 20mS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

budete se divit, ale ping velmi zalezi jak vysoko (resp. daleko) ty satelity budou. pokud jsou na GSO (42tis km), tak je to daleko a elmag razeni to trva dlouho, pokud budou nizko (tedy 625 km), tak jak SpaceX planuje, bude latence vyrazne mensi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Při této vzdálenosti to vychází plusmínus na slušných 5ms pro přenos signálu + nějaký čas na zpracování, atd. Ale i tak by na běžné surfování stačilo. Na video/audio hovory teoreticky taky.

Spíš by mě zajímalo, jak chtějí udržet nonstop spojení se satelitem když není na geostacionární orbitě? Protože pokud bude obíhat zemi, tak většinu času nebude na potřebným místem na povrchu, kde je vysílač/přijímač. Přecejenom balón nebo dron se dokáže držet nad konkrétním místem, ale satelit ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tipnul bych si, že nějak podobně jako u GSM signálu, když jedete v autě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naštěsí je ve vývoji MPTPC (MultiPath TCP).
Jde o vylepšení TCP protokolu o podporu vícenásobného spojení za pomocí různých rozhraní a různých zdrojových IP adres. V principu jde o to, že dvě zařízení spolu přes internet naváží několik různých spojení v kombinaci všech dostupných rozhraní. Pokud právě používané spojení z nějakého důvodu vypadne, automaticky se najde další nejlepší a komunikace pokračuje. Nedojde přitom k přerušení datového toku, takže z uživatelského hlediska ani nepoznáte, že se data přesměrovala přes jiné spojení.

více info na:
http://www.root.cz/clanky/linuxdays-2013-sobota-s-tcp-spamem-a-ide/ (CZ)
http://multipath-tcp.org/pmwiki.php (EN)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme tohle je moznost, ktera se resi dlouha leta ... v dobach ISDN se resilo jak vyuzit vse dostupne a spojit to dohromady (paradoxne isdn + satelit)...

ale tak nejak mi prijde, ze tohle preci uz leta mame hotove skrze routery ... sice se toho uplne neucastni ty hloupe krabickove routery u nas doma, ale proc by nemohli ... pripojeny do routeru by nebyl jen internet z domaciho adsl ale i inernet z druzice ... a router by pak standardnim protokolem, ktery se pouziva uz leta letouci mohl rozposlat pakety do vsech "pripojeni"....

aktualne se to dela tak, ze se rozesle skrze jedno pripojeni a jakmile se dostane k prvnimu vetsimu routeru ... pakety se mohou (teoreticky) rozutect prez tuny ruznych routeru po celem svete ... jasne ze z prahy do brna to budou dve nebo tri myslitelne cesty prez zakopanou optiku ... ale z evropy do ameriky to taky nejde vsechno jen jednim kabelem pod vodou ... ale cast pujde klidne satelitem, jinym kabelem nebo opacnou stranou.

aby cast paketu zbytecne nebloudila pomalou cestou prez cinu ... a druha rychle primo ... od toho tu mame QoS - tam, kde to je potreba.

takze je tu spise otazka ... dockame se nekdy nejakeho upgradu tak, aby nase domaci routery tohle mohli delat rovnou? Protokoly na to uz existuji ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli to chapu tak ty satelity budou komunikovat i mezi sebou, zrej etedy vytvori nejakou MESH sit s tim, ze kdy zrovna nejaky budet mit downlink na zem, tak pres to bude routovat net :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jasne, kdyz bude obihat zemi zhruba kazde 2 hodiny .... ale dost neverim, ze bude stacit 6-8 satelitu ..... cekal bych spis stovky tech satelitu ..... samozrejme se to da spocitat, kolik jich bude potreba 600km nad zemi, aby maximalni uhel na zemi byl rekneme maximalne 90° od satelitu k satelitu, ale mi se nechce:) Kazdopadne to bude sakra vic nez 8 satelitu ....

EDIT: no, pokud jsem to dobre spocital (=360/(ASIN((SIN(PI()*(90/2/180))*625)/(6378+625))*180/PI()*2)), tak na 90° by jich bylo potreba minimalne 50 tech satelitu .... coz vlastne neni zas tak moc, ale zas daleko vic jak 8 ...... jako vetsi problem bych videl, ze to takhle pokryje jen pas v sirce zhruba 800km ....... a taky ty prijimace by musely mit dva satelity a furt se natacet .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

BTJ jako obvykle se sokujicimi zpravami :-) to se mi libi ... ostatne hezka matematika - programatorsky zapis PI() se mi moc libi :-)

Srovnani s GPS, ktera ma mit ve viditelnem dohledu alespon 3 satelity ... nicmene vyska 20Mm (Mega-metr ;-) ... 20,180 Km) .... pocatecni pocet byl 24 satelitu, pozdeji snad 27 a ted 32.
Predstava, ze na internet v o dva rady nizsi vysce jich bude treba jen necely dvojnasobek, je i tak zbesila :-) ...

Nicmene z tonu clanku sem mel skoro pocit, ze Elon Musk vymyslel novy geostacionarni satelit, ktery se umi drzet mimo rovnik a jeste nizko nad zemi ..... proc by totiz jinak oznamovali ta "umisteni"...

ze bychom konecne videli realny uzitek z vesmirneho plavidla, ktere umi levne vzletnout a opet pristat pro doplneni paliva ???? :-D Ilumnati !!!!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Plán SpaceX počítá až se čtyřmi tisíci satelity, viz http://shitelonsays.com/transcript/spacex-seattle-2015-2015-01-15

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně čas na přenos (bez zpracování signálu) vychází podstatně více.

Přenos signálu je požadavek ⇒ satelit ⇒ cíl - odpověď ⇒ satelit ⇒ klient, čili cesty mezi zemí a satelitem jsou tam 4 (každá ⇒).

Rychlost světla je nějakých 300 km/ms, čili 625 km dá asi 2,1 ms. Navíc 625 km to bude jen pokud anténa zrovna bude přímo pod satelitem.

Čili podle toho, jak daleko bude anténa od satelitu, mi to vychází nějakých 9-30 ms.

Ohledně udržení spojení: To, že satelit nebude pořád viditelný, se dá vyřešit větším počtem satelitů, spíš by mě zajímalo, jak vyřešili to, že i když satelit viditelný bude, anténa ho bude muset sledovat, protože se bude vzhledem k povrchu pohybovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mam takove podezreni, ze narozdil od balonu a dronu, tohle nebude mit kazdy vlastni, ale bude to zajistovat uplink nejakemu lokalnimu wifi poskytovateli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyřešili to fázovanými anténami. A ta vzdálenost komunikujícího satelitu bude pravděpodobně kolem 1000-3000 km, v závislosti na jeho aktuální poloze vůči vám. A ta satelitní síť by se měla snažit směrovat pakety vlastními prostředky, bez komunikace se zemí, protože na zemi by to šlo nejspíše přes optické kabely, kdežto elektromagnetické vlny ve vakuu jsou rychlejší, takže na větší vzdálenost by to mělo být z hlediska latence spíš příznivější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jedna mala oprava: dragon neni nosna raketa, tou je Falcon 9, Dragon je kosmicka lod :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je primarne moznost jak si dobudoucna zajistit "zadarmo" internet pto auta Tesly po celem svete, maji ho dnes prez G3 a Tesla musi vsechno platit, ted s 50 tisici auty je to asi "smesna" suma, nojo ale az budou prodavat treba 100-200 a vic tisic aut rocne, tak us by ta suma byla podstatne vetsi a kazdym rokem narustala.

a mam dojem ze satelity jsou nahradou za balony nakonec i v pripade Google a ze natom spolupracuji prave se SpaceX, meli pro tento projekt spolecne zakladat nejakou centralu v SF

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.