CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX zkusí počtvrté přistát na plovoucí plošině v oceánu - vyjde to tentokrát?

nepřehlédněte
Spacex 0
Trojice přistání v oceánu dopadla neúspěchem. SpaceX si chce zpravit chuť úspěchem již tento měsíc. Po vynesení satelitu na oběžnou dráhu se má první stupeň rakety vrátit zpět a bezpečně přistát.

Nedávno jsme vás informovali o neúspěšném přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na plovoucí plošině ve vodách oceánu. Raketa tehdy byla nejblíže úspěchu, ale jeden z mechanismů selhal a místo čtveřice stabilních podpěr se správně uzamknuly jen tři. To vedlo k převrhnutí a následnému výbuchu 41,2 m dlouhé části. I tak mohli inženýři společnosti SpaceX slavit - přistání v oceánu není nemožné.

Proč to všechno? Ušetřit palivo i náklady za rakety

Jak známo, cílem SpaceX je opětovné použití prvního stupně raket, což by mělo společnost vyjít jen na zlomek ceny oproti současnému stavu, kdy každý let na oběžnou dráhu země vyžaduje novou raketu v ceně 1,5 miliardy Kč. Při doplnění paliva se počítá s cenou kolem pouhých 5 milionů Kč, nutno však dodat, že bez drobných oprav to určitě nepůjde a nepochybně se bude jednat o další destíky milionů Kč.

Lod Spacex

A proč by někdo vůbec měl chtít přistávat na malé plovoucí plošině? Na pevné zemi s přistáním problém není, ale pokud bude docházet k přistání na oceánu, ušetří se nemalé množství paliva, což může být klíčové pro mise s těžkým nákladem. Takto připluje loď blíže k vypočítanému místu přistání pro raketu a dojde k dosednutí na vlnách oceánu.

 24. února by měla raketa znovu odstartovat

Lucemburská SES, pro kterou SpaceX vynese na oběžnou dráhu satelit SES-9 potvrdila datum ke konci února. Startovat se bude z floridského Mysu Canaveral, kde je základna Cape Canaveral Air Force Station.

Přistání na lodích jsou nezbytné při misích, kde raketa dosáhne vysokých rychlostí. Nadmořská výška a vzdálenost nejsou tak důležité. Vše je o rychlosti,“ zmínil zakladatel společnosti Elon Musk na Twitteru. „Prostě je fyzicky nemožné vrátit se na startovací plošinu,“ dodal.

Spacex Falcon 9 Pad

Ačkoliv předchozí trojice startů neuspěla, lednový již byl opravdu blízko. Podle Muska se počítá, že letos SpaceX dosáhne 70% úspěšnosti při přistání prvního stupně rakety. Během roku příštího se chce dostat na 90 %. 

Určitě je těžší přistát na lodi,“ zmínil Musk. „Je to podobné jako při vzletu a přistání letadla. Přistávací plocha je menší, ale ještě k tomu se hýbe a otáčí.“ 24. února se dočkáme druhého z více než desítky plánovaných letů SpaceX pro rok 2016. Doufejme, že tentokrát se nedočkáme „větších kousků“, ale celého stupně rakety hezky v jednom kuse.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SpaceX zkusí počtvrté přistát na plovoucí plošině v oceánu - vyjde to tentokrát?

Neděle, 14 Únor 2016 - 22:20 | super master | a ja myslim ze jste vedle jak ja jedle :)
Pátek, 12 Únor 2016 - 04:43 | Gath G | Tak ono i snížení o polovinu jim zajistí...
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 18:31 | Jirka1 | Tak špatné to určitě nebude, viz raketoplán. Ale...
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 17:15 | Destructor | Myslím si že opotřebení extrémním namáháním bude...
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 13:37 | Radek Liška | Na souši už se jim zadařilo :-) https://www....
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 13:35 | Radek Liška | "místo trojice stabilních podpěr se správně...
Čtvrtek, 11 Únor 2016 - 12:33 | ica sk | Drzim palce nech sa im to konecne podari. i keby...

Zobrazit diskusi