CDR.cz - Vybráno z IT

Srdce minipočítače Dart-4460 - Menší než malé a s výkonným dvoujádrem

Dart-4460 (1)
Jak malý může být počítač? V době mobilních zařízení opravdu miniaturní, jak nám ukazuje nejnovější system-on-a-module, který brzy nalezneme v nejrůznějších minipočítačích a mobilních zařízeních.

Pokud ale budeme hledat opravdu malé počítače, jsou zde jasná volba mini PC, jejichž popularitu nastartovalo Raspberry Pi. Do rozměrů flashdisku dnes výrobci bez problémů doslova „nacpou“ výkonný hardware schopný v mnoha ohledech nahradit běžný počítač. Jak malý ale může masově vyráběný mini PC opravdu být?

mk802_3

Psali jsme o minipočítačích:

Novinka s označením DART-4460 je ještě menší, než většina komponent uvnitř dnešních mobilních zařízení. S rozměry 52 mm x 17 mm x 4.7 mm je deska velká přibližně jako krabička od sirek, dokonce pak o něco užší a tenčí. Podle samotnáho výrobce Veriscite se jedná o nejmenší system-on-a-module s ARM Cortex-A9 procesorem na trhu.

Malá placka uvnitř skrývá 1,5 GHZ procesor TI OMAP 4460 s dvojicí výpočetních jader, grafiku PowerVR SGX 540 a solidní 1 GB operační paměti RAM. Data lze ukládat do vestavěného 8GB úložiště a asi málokoho překvapí sázka na operační systém Google Android ve verzi 4.1, nebo Linux založený na kernelu 3.4.

ben_heck_show_raspberry2

Nejedná se však o miniPC v pravém slova smyslu. Lepším označením je zmíněné system-on-a-module, přestože ve výbavě je kompletní sorta čipů s technologiemi jako 802.11b/g/n WiFi, Bluetooth 4.0, deska je pak připravena na HDMI konektor, SD karty, nebo třeba USB.

dart-4460

Jak již asi tušíte, DART-4460 není určený pro koncové uživatele. Dodávána bude dalším výrobcům minipočítačů, tabletů a dalších multimediálních zařízení, kteří už sami rozhodnou, jaký výrobek z tohoto systému vytvoří. Výrobce pak desku v budoucnu možná poskytne i kutilům, kteří by díky ní mohli snadno vytvářet vlastní hračky a multimediální zařízení, jako to rád dělá třeba známý modder Ben Heck v jeho seriálu Ben Heck Show: Vyrábíme přenosnou konzoli z minipočítače Raspberry Pi: Výběr komponent a montáž (díl 1.).

Přestože si desku osaháme až se objeví v nějakom tom přenosném zařízení, určitě je hezké vidět, jak jde vývoj kupředu. Výkon v této malé placce bohatě poslouží pro hraní her na Androidu, sledování HD videa, nebo třeba prohlížení internetu.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srdce minipočítače Dart-4460 - Menší než malé a s výkonným dvoujádrem

Pondělí, 17 Červen 2013 - 18:32 | Misko Uško | ved tieto mini pc su uz na trhu 3 roky ci mi...

Zobrazit diskusi