CDR.cz - Vybráno z IT

Studie: 70 % teenagerů tají před rodiči svoje on-line aktivity

KEEPING-KIDS-SAFE-ONLINE
Chování dnešních teenagerů na internetu je leckdy na pováženou. Zveřejňují o sobě první poslední a rodiče mnohdy ani netuší, co jejich ratolesti provádí. Ale měli by to vůbec vědět?

V minulých dnech do naší schránky dorazila zajímavá studie společnosti McAfee. Zabývá se chováním adolescentů na internetu a konkrétně pak tím, co zde provádějí a jak o tom informují své rodiče.

Sdílení všelijakých citlivých informací na síti považuje spousta uživatelů - nejen z řad dětí - za naprosto normální a zbytečně se tak vystavují riziku. Stejně tak je to s bezhlavým klikáním na odkazy a chozením na neznámé stránky. O tom jsme se přesvědčili i v pokusu Phishing v praxi aneb jak jsem nachytal české studenty.

Přestože s chováním mnohých uživatelů nesouhlasíme, zdá se nám postoj studie "doporučující" sledování potomků speciálním softwarem sporný. Myslíte, že by se ze strany rodičů jednalo o dobrý krok?

Následuje plné znění tiskové zprávy tak, jak dorazila redakci CDR.
Redakce neodpovídá za obsah, ani za případné chyby.

Společnost COMGUARD upozorňuje rodiče na výsledky studie „Teen Internet Behavior study“, kterou zveřejnila v červnu společnost McAfee. Studie zkoumá on-line zvyky, chování, zájmy a životní styl první generace teenagerů, která skutečně dospívá on-line a odhaluje, že dospívající jsou nejen zapojení do rizikového chování, ale že toto chování schovávají před svými rodiči, z nichž mnozí si neuvědomují, že jsou klamáni. Studie rovněž odhaluje deset způsobů, jak teenageři skrývají své on-line aktivity před svými rodiči.

Teens_Xrated-300x300

I přes povědomí o nebezpečích internetu, dospívající i nadále riskují zveřejněním osobních údajů a riskantních fotografií on-line, a to bez vědomí rodičů. Mnoho dospívajících má přístup k nevhodnému obsahu na internetu, i přes to, že 73,5% rodičů důvěřuje svým dětem, že nemají přístup k nevhodnému on-line obsahu pro jejich věkovou kategorii. Konkrétně 43% teenagerů sledovalo simulované on-line násilí, 36% má přístup k on-line webům s tématem sexu a 32% má přístup k nahotě nebo pornografii.

Teens_Telling-300x300

Téměř polovina rodičů věří, že jejich dospívající děti jim říkají vše, co dělají on-line a trvají na tom, že mají pod kontrolou veškeré on-line chování jejich dětí. Studie však ukazuje, že dospívající podvádějí své rodiče. Více než 70% teenagerů našlo způsoby, jak se vyhnout rodičovské kontrole ve srovnání s rokem 2010, kde skrývalo své on-line chování před svými rodiči 45% teenagerů. 10 hlavních způsobů, jak dospívající klamou své rodiče:

  1. Vymazávají historii prohlížeče (53%).
  2. Zavírají/minimalizují prohlížeč, když rodiče vejdou do pokoje (46%).
  3. Skrývají nebo odstraňují chaty nebo videa (34%).
  4. Lžou nebo vynechávají informace o on-line aktivitách (23%).
  5. Rodiče nekontrolují uživatelský účet dětí na počítači (23%).
  6. Děti používají mobilní zařízení s dostupným internetem (21%).
  7. Děti nastavují svoje prostředí tak, že ho mohou prohlížet pouze přátelé (20%).
  8. Děti využívají tzv. Private Browsing módy (20%).
  9. Děti si zakládají soukromou e-mailovou adresu, kterou rodiče neznají (15%).
  10. Děti si zakládají duplicitní / falešné profily na sociálních sítích (9%).

Stále více dospívajících se účastní nebezpečných a dokonce nezákonných činností. Překvapivě 15% dospívajících již „hacknulo“ účet na sociální síti, 30,7% má přístup k pirátským filmům a hudbě a 8,7% se nabouralo do emailového účtu, zatímco méně než 15% rodičů jsou si vědomi toho, že se jejich děti zapojují to těchto aktivit. Díky snadnému a okamžitému přístupu k informacím teenageři stále častěji podvádějí ve škole. 16% z nich přiznalo, že hledají odpovědi při testech na svých telefonech a 48,1% dospívajících vyhledává odpovědi online. Zatímco 77,2% rodičů uvedlo, že nemají příliš nebo vůbec strach z podvádění svých dospívajících dětí on-line.

„Nekontrolované aktivity našich dětí jsou více než nebezpečné a rodiče nemohou bohužel spoléhat pouze na svoji osobu jako kontrolora teenagerovských aktivit. Rodičovskou kontrolu musí převzít specializovaný software, který monitoruje veškerý provoz, dokáže automaticky rozpoznat nevhodný obsah a případně zablokovat provoz“, uvádí Kamil Kosour, Channel Sales Manager, který má na starosti mimo jiné i distribuci boxů McAfee Internet Security pro ochranu domácích sítí a dodává: „Pro rok 2013 připravujeme opět k prodeji boxy, které zabezpečí jakýkoliv druh komunikace každé domácnosti, tj. ochrání desktop (PC/Mac), notebook (PC/Mac), netbook, tablet i smartphone. Sledujte www.mcafee.cz a dozvíte se zanedlouho více.“

Podrobnosti k současné nabídce ochrany domácích sítí McAfee Internet Security 2012 s propracovanou rodičovskou kontrolou najdete na stránkách www.mcafee.cz nebo přímo kontaktujte naše prodejce, např.: Antivirové centrum, SW.CZ nebo SW.SK.

Kompletní report Teen Internet Behavior study najdete zde.

Zdroje: 

Tisková zpráva COMGUARD

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Studie: 70 % teenagerů tají před rodiči svoje on-line aktivity

Pondělí, 13 Srpen 2012 - 10:47 | LosMajklos | Klasický FUD, snaha vyvolat paniku u neznalých a...
Neděle, 12 Srpen 2012 - 18:05 | Atlantis | Podvádění ve škole? "Spíš bych to nazval...
Neděle, 12 Srpen 2012 - 12:03 | johnthelittle | a s dětmi co nejvíce komunikovat... a jak jinak,...
Neděle, 12 Srpen 2012 - 11:52 | johnthelittle | "spiclovat" potomky je ubohost...
Pátek, 10 Srpen 2012 - 22:03 | trodo | Ne vždy pomáhá osvěta a výchova. Ostatně i já...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 17:13 | Rudolf Dvořáček | Taky by se to dalo interpretovat jako: 70% rodičů...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 16:02 | HKMaly | Chybi mi tam statistika kolik teenageru ma...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 13:32 | Lukáš Voříšek | Ano, také se mi to zdá poněkud přehnané. Jediné s...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 11:31 | Máček333 | Dobrej výplach. Prej pro dobro dětí. Jasně a pro...
Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 10:24 | Eugi | Pokud si dokazu zpetne vzpomenout, tak jsem pred...

Zobrazit diskusi