CDR.cz - Vybráno z IT

Pohlreich, Láďa Hruška a superpočítač Watson: Umělá inteligence napsala kuchařku

16688078689 3 Aed 33725 D K
Pamatujete jak superpočítač přechytračil lidské soutěžící ve vědomostní soutěži? Nyní Watson pomáhá doktorům a našel si i čas na napsání kuchařky. S pomocí Big Data a kognitivních (poznávacích) funkcí lze objevit i nové chutě z mnohdy nečekaných surovin.

Jak vynalézt nové chutě a přinést do kulinářství něco nového? Chytrý počítač Watson, který se dříve úspěšně popral se soutěžícími v americkém Jeopardy (obdoba českého Riskuj!), napsal/vygeneroval vlastní kuchařku. Ta není zajímavá jen tím, že jí vytvořil počítač, ale zároveň způsobem, jakým k vaření umělá inteligence přistupuje.

Chef Watson Recipe Grid

Kognitivní vaření - že takovou kombinaci nikdo nezkusil ještě neznamená, že to nebude dobré

Watson v těchto dnech nabízí pomoc na finančních trzích či ve zdravotnictví, kde pomáhá určovat diagnózu pacientů. Díky pokročilým algoritmům počítač zvládne rozpoznat souvislosti a predikovat nejrůznější události. „Souvislostí“ můžeme chápat např. to, jakým způsobem se k sobě hodí jednotlivé složky pokrmů a jejich chutě. Tvůrci z IBM tak chtějí demonstrovat, že možnosti podobné technologie se mohou dotýkat i běžných oblastí našeho života.

16254221303 44 Adac 3386 K

Když před více než 4 lety Watson ukazoval světu, že se dokáže postupem času sám zlepšovat a učit, bylo jasné, že jde o velkou věc. Speciální systém zkrátka ví, že daný pokrm bude ve finále chutnat dobře, i když jej předtím nikdo nevařil. Vše je o souvislostech a schopnosti učit se.

16874201185 79 D 808 A 105 K

Pokud nás zrak neklame, jedná se drink s kuřecím masem uvnitř?

Umělá inteligence je schopná naučit se recepty, způsoby stolování, chutě ingrediencí, preference lidí a ze získaných dat může vytvářet recepty nové. Jako lidé máme sice výhodu intuice, ale nejsme schopní si představit obrovské množství kombinací a možností. Recepty vygenerované Watsonem jsou nevšední, odvážné, ale jak ukázala roadshow započatá v březnu roku 2014, výsledné chutě stojí za to.

Vytvořte si recepty s Watsonem online a zdarma

V průběhu 3 let se Watson učil od odborníků z vyhlášeného kulinářského institutu či nejlepších šéfkuchařů po světě a výsledkem je kniha IBM Chef Watson Cookbook, která vychází zítra. Její koupě bude možná prostřednictvím Amazonu a Barnes & Noble.

17076375046 06228 Cd 013 K

Pokud si chcete experimenty s Watsonem vyzkoušet sami, navštivte adresu ibmchefwatson.com a přihlaste se. Po zadání surovin a zvolení jak moc "šílená" má výsledná kombinace chutí být, dostanete recept a můžete se vrhnout na správné vaření 21. století.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pohlreich, Láďa Hruška a superpočítač Watson: Umělá inteligence napsala kuchařku

Úterý, 14 Duben 2015 - 07:17 | John Douberro | Na to, ze tahle vec probehla jinyma novinama snad...

Zobrazit diskusi