CDR.cz - Vybráno z IT

Světová premiéra: První letadélko ovládané smartphonem

tobbyrich smartplane
Německá firma TobyRich zahájila prodej prvního smartphonem řízeného letadla na světě. Jeho jméno zní SmartPlane.

Německá společnost TobyRich vytvořila zajímavou hračku pro smartphony s iOS. Chytré letadélko SmartPlane s konstrukcí dvouplošníku je vyrobeno z extrudovaného polypropylenu, takže by mělo vydržet i nějaký ten náraz nebo pád. Je lehoučké a díky dobrým aerodynamickým vlastnostem se dokáže udržet ve vzduchu i při velice nízké rychlosti. Hodí se především do interiérů, s letadélkem můžete klidně létat po bytě nebo jen v jedné místnosti. Při bezvětří je možné letadýlko ovládat také venku.

tobbyrich smartplane app

SmartPlane se ovládá pomocí speciální aplikace FlightAssist, která je bohužel určena pouze pro uživatele zařízení Apple. Aplikace funguje na telefonech iPhone od čtvrté generace, na přehrávačích iPod Touch od páte generace a na tabletech iPad od třetí generace. Pilot ovládá letadélko bezdrátově přes rozhraní Bluetooth 4.0 svými příkazy v reálném čase. Letadélko je obdařeno lithium-polymerovým akumulátorem, který váží pouze jeden gram. Na jedno nabití si můžete užít až 30 minut létání. Pokud však poletíte na plný plyn, doba letu ze zkrátí na 5 minut. Baterie se dobíjí asi 15 minut přes konektor microUSB.

tobbyrich smartplane box

Létající gadget stojí 69 euro, tedy v přepočtu asi 1900 korun, ale zatím se dá zakoupit pouze ve vybraných zemích. Němci mají dopravu zdarma, zatímco zájemci z Anglie a Švýcarska budou muset dát 12 euro navíc (330 korun).

TobyRich se specializuje na gadgety ovládané smartphonem již nějakou dobu. Na svém kontě má i další podobné projekty na dálkové ovládání, mezi něž patří drobné autíčko MicroCar nebo pták Avitron.

tobbyrich microcartobbyrich avitron

V porovnání s papírovou vlaštovkou PowerUp 3.0, kterou je možné ovládat také pomocí iPhonu nebo iPadu, má SmartPlane jednu zásadní výhodu a to, že se již prodává. Vlaštovku PowerUp vyrábí americká společnost TailorToys. Její předchozí verze PowerUp 2.0 stojí 17 dolarů (350 korun), takže se dá předpovědět, že se cena PowerUp 3.0 o něco navýší. Vlaštovka má na jedno nabití vydržet 10 minut letu a její vzhled je možné různě měnit. Záleží tedy na majiteli, zda dává přednost retro stylu nebo modernímu stroji.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Světová premiéra: První letadélko ovládané smartphonem

Středa, 27 Listopad 2013 - 20:15 | maest | to bylo už před nějakým rokem v topgearu...
Středa, 27 Listopad 2013 - 18:27 | Xspy | To be rich .... hmmm Vrtulníčky,quadcoptérky ......

Zobrazit diskusi