CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme Dell Venue 7, trochu (ne)právem opomíjený tablet

nepřehlédněte
P 1070840
Nabídku sedmipalcových tabletů jednoznačně okralovaly značky zvučných jmen renomovaných výrobců jako Asus, Acer či Samsung. V březnu se v tichosti vloudil do řad i kousek od společnosti Dell s označením Venue 7. Jak si stojí v silné konkurenci?

Sedmipalcová úhlopříčka tabletu Venue 7 nabízí HD rozlišení 1280x800, zobrazovací technologie typu IPS. Procesor je zde zastupován kouskem z dílny společnosti Intel, a to konkrétně Atom Z2560 o taktu 1,6 GHz. Tomu kontruje 1 GB operační paměti. Základní uživatelská paměť je 8GB (k dispozici uživateli však necelých 4,5 GB), přičemž je rozšířená o paměťovou kartu microSDHC od Kingstonu o velikosti 32 GB, která je už součástí balení a rovnou i připravená k okamžitému používání ve slotu zařízení. Z hlediska konektivity zde najdeme WiFi 802.11n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Fotoaparáty jsou na zařízení dva, přední kamerka 0,3 MPix a zadní 3MPix. Baterie při nepřetržitém používání vydržela necelých 6 hodin, operačním systémem je čistý Android ve verzi 4.3 (možno aktualizovat na 4.4.2) naštěstí bez zbytečné zpomalující nástavby.

DisplejKapacitní, IPS,  7 " (17,78 cm), 1280 x 800 
ProcesorIntel Atom Z2560, dvoujádrový, 1,6 GHz
Grafický čipPowerVR SGX 544MP2, 400 MHz
Paměť1 GB RAM, 8 GB flash paměti (+ 32GB microSDHC)
Komunikace

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/, BlueTooth 4.0, GPS

Fotoaparát3 MPix zadní, 0,3 MPix přední
SenzoryPohybový senzor, Digitální kompas
RozhraníUSB Micro 2.0, Výstup pro sluchátka
Rozměry193 × 118 × 9,6 mm
Váha314 g

Dell Venue 7 před zrcadlem

Po notném shrnujícím a rychlém představení základních specifik si nyní něco řekněme o obsahu balení a samotném zpracování zařízení. Jak již zaznělo výše, součástí balení je mimo standardních manuálů, nabíječky a samozřejmě tabletu i paměťová karta třídy 10 od Kingstonu o velikosti 32 GB. Rozhodnutí dát právě paměťové kartě přednost před vložením nějakých pofidérních špuntových sluchátek či pouzdra shledávám osobně jako velmi správné, protože obě mé zmíněné alternativy podléhají ve větší míře uživatelskému (ne)vkusu a praktickému užitku, který si uživatel rozhodne sám. 8GB uživatelská paměť si o rozšíření rozhodně říká a je tak velmi pravděpodobné, že by se s nákupem Venue 7 v obsahu košíku objevovala s pravidelností i nějaká ta paměťová karta. Za to palec tedy rozhodně nahoru.

P 1070847P 1070864

Ze zpracování tabletu jsem však po vybalení moc radost na první pohled neměl. Firmu Dell mám silně zakořeněnou jako společnost nabízející kvalitní business modely notebooků, jejichž zpracování (i cena) tomu tak i na první pohled naprosto odpovídá (mohlo by vás zajímat: Jak jsem vyzkoušel nabušený Dell XPS 15 Touch). Naprosto kvituji, že je nutné brát v potaz, že se s Venue 7 pohybujeme z hlediska výbavy někde ve střední třídě a tudíž nemohu očekávat hliníkové rámy a nějaké specialitky. Jakožto ale spokojený uživatel Nexusu 7 (první generace) mám určitou představu, jak by tablet měl a může vypadat. Zkrátka a dobře, mé první dojmy po vybalení byly spíše silně rozpačité, protože jsem nabyl pocitu, že v ruce držím nějaký levný čínský kousek obrendovaný renomovanou značkou.

P 1070857

A on to není jen pocit… Čínský punc kvality!

Teprve až po pár týdnech denního používání mohu trochu své vyjádřené skepse vzít zpět. I když je zpracování Nexusu 7 stále více dle mého gusta, na Venue 7 jsem si zvykl. Ono to na první pohled levné zpracování se nakonec přetransformuje na solidní pevný plast, kde nic nevyčuhuje, nevrže a vlastně se i docela příjemně drží. Váha lehce přes 300 gramů je fajn, rozměry 193 × 118 × 9,6 mm nikterak zvlášť nevybočují z běžných standardů. Možná si v tento okamžik říkáte, proč jsem vůbec své první dojmy zmiňoval, když ve finále zpracování vlastně bez problému akceptuji?! Odpověď na to je jednoduchá. Věřím totiž, že se spousta uživatelů dost často rozhoduje na základě prvních dojmů, které mohou být na základě nějaké dřívější zkušenosti či aktuálního porovnávání determinované. Proto předávám i své první dojmy, které mohou být klíčové při nákupním rozhodování a mohou pomoci se finálně rozhodnout. Jednoduše řečeno: nedejte úplně na první dojem.

P 1070854P 1070845P 1070856

Přední strana nabídne na horní straně 0,3MPix kamerku a senzor automatické jasu, který ale funguje trochu zvláštním způsobem (doporučuji si spíše nastavovat jas ručně dle vlastních preferencí). Dále je zde již jen IPS displej s klasicky širokými okraji, které jsou možná na první pohled nelíbivé, ovšem při používání v jedné ruce je oceníte jako nedotykovou „odkladovanou“ zónu pro váš palec. ;)

P 1070846P 1070852

Na levém boku tabletu nalezneme úplně nahoře microUSB konektor nabíjení/datový přenos a pod ním hned tlačítka pro regulaci hlasitosti. Naproti tomu pravý bok nabízí ve spodní části slot pro microSD kartu s krytkou. Spodní strana pak nabízí trochu nelogicky výstup reproduktoru a na horní straně najdeme tlačítko napájení, mikrofon a 3,5mm sluchátkový jack. Zadní straně dominuje velké logo Dellu a níže logo Intelu s dalšími menšími certifikačními logy, v horní části pak máme k dispozici 3MPix fotoaparát.

Rychlý jako blesk, Android ve verzi x86 nezná hranic

Volba osadit Venue procesorem od Intelu z platformy Clover Trail+ se po stránce pocitového výkonu setkává u nás s úspěchem. Tablet je neskutečně svižný, reaguje velmi flexibilně a ve spojení s grafickým čipem PowerVR SGX 544MP2 o frekvenci 400 MHz nabízí precizní výkon nejen při hrách. 

TIP: Srovnání výkonu a výbavy tabletu Dell Venue 7 a Asus Nexus 7

I když proti Androidu nemám vůbec nic, důvod posadit jej na x86 platformu jsem nikdy popravdě moc nechápal. Na druhou stranu Dell ve svém tabletovém portfoliu nabízí řadu (sic dražších) x86 tabletů s operačním systémem Windows 8.1, zřejmě si to tak zkrátka chtěl s Androidem vyzkoušet. A ono mu to funguje. Kompatibilita a běh aplikací nečiní tabletu žádné zaznamenatelné problémy, ba naopak - jak jsme si napsali výše, vše je krásně svižné a stabilní. Jde vidět, že i samotný Android na jiných platformách urazil kus cesty, a i když se plně nemůže rovnat jiným linuxovým distribucím nebo Windows, vznikla z něj zajímavá jednoduchá alternativa pro komerční nasazení, která bude fungovat.

P 1070861P 1070850

Shrnutí, hodnocení a verdikt

I přes možná nelichotivý začátek a první dojmy se nám androidí tablet od Dellu vlastně dost líbí. Je to ideální nástroj pro konzumaci multimediálního obsahu a hraní tabletových her či surfování po internetu. Z pozitivních vlastností vytahujeme přítomný slot a microSDHC kartu, zajímavý výkon procesoru a překvapivě stabilní a rychlé systémové prostředí.

P 1070853

Na druhé straně z negativních vlastností zmiňme určitě absenci HDMI, fotoaparát na zadní straně tabletu, jehož snímky a video nenabízí příliš vysokou pořizovací kvalitu (nemluvě o absenci nějaké přisvětlovací diody či automatického ostření), snadno „zamatlající“ displej se zvláštním (ne)fungováním automatického jasu a jen průměrná výdrž na baterii. Ke zvážení bych ještě přidal nepraktické umístění reproduktoru a absenci NFC.

P 1070860

Za prvotním nemasivním úspěchem zařízení vidíme především to, že Dell dlouho otálel s uvedením na trh - relativně tiché uvedení až na konci 1Q letošního roku moc na prodejnosti tohoto kousku nepřidalo. Navíc první doporučená cena cca 4 tisíce nebyla příliš atraktivní. Je to možná v tomto ohledu škoda, protože v porovnání s řadou jiných konkurenčních zařízení si Dell stojí velmi dobře a my jej můžeme z tohoto místa doporučit.

Aktuální cenová optimalizace na hranici tří tisíc korun a prodejní bundle s paměťovou kartou a kurzem angličtiny je dle nás už pro potenciální zákazníky zajímavé a konkurenčněschopné. A pak že to nejde... :)

PS: Na Venue jdou docela dobře nainstalovat Windows 8.1. Pokud bude zájem o případné podrobnosti, sepíši později ještě dodatečně nějaké postřehy a návod, jak okna běží. Dejte vědět v diskusi.

Za poskytnutí produktu Venue 7 děkujeme společnosti Dell:
Dell Logo
Dell Venue 7

Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme Dell Venue 7, trochu (ne)právem opomíjený tablet

Neděle, 14 Září 2014 - 19:41 | Ocko | Root jsem udelal podle tohoto navodu. Neni to...
Pátek, 5 Září 2014 - 17:05 | Ocko | Také se přimlouvám za slíbený článek o Rootu...
Úterý, 29 Červenec 2014 - 07:00 | Janekjankovatej | Tak kdepak je ten návod na Win 8.1? Tablet už...
Čtvrtek, 26 Červen 2014 - 19:54 | Lubomír Vlček | Já bych uvítal návod na root...
Čtvrtek, 19 Červen 2014 - 11:04 | kejly | Taky bych se primlouval za navod a recenzi, jak...
Středa, 18 Červen 2014 - 15:17 | Silen Silenovic | Urcite se primlouvam za navod, jak rozchodit Win8...
Středa, 18 Červen 2014 - 10:39 | urban | Jsem stastnym majitelem Dell Venue 8 PRO s...
Úterý, 17 Červen 2014 - 15:52 | Gath G | Mě by zajímalo, jak to vůbec *koupit* bez Windows...
Úterý, 17 Červen 2014 - 10:57 | xvasek | Mně by spíš zajímalo, jestli a jak tam dostat...
Úterý, 17 Červen 2014 - 08:20 | Janekjankovatej | Děkuji za testík. No určitě návod jak tam dostat...

Zobrazit diskusi