CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Tablet Microsoft Surface Pro je v prodeji, obchody hlásí "vyprodáno"

Aby bylo vyprodáno, tak stačí dodat málo kusů, což je myslím strategie Microsoftu.
Jinak kupovat tablet s výdrží baterie sotva 4 hodiny může jedině blázen, masochista, nebo Hulán.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na prehrani HD videa to pry vydrzi 6 hodin ....
Mi se to kazdopadne libi, cena je ale v mezich, ktere nejsem ochoten zaplatit. Ale treba oproti tabletum Samsungu, ktere stoji kolem 15k a bezi na srackoidnim CPU a androidu, tak je to luxusni cena.
Spis si ale asi pockam na nejaky cinstejsi RT za 7k, staci mi, aby to umelo prehrat vsechny filmy a jel tam web (co taky jineho cekat od tabletu:) Pravda, stacil by mi na to asi i android, pokud by to splnoval, ale ty windows budou asi preci jen mnohokrat rychlejsi na stejnem HW.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, teď jsem si fakt poprskal monitor. To mi nedělej. Lásku k Microsoftu ti neberu, holt láska je slepá, ale Windows na stejném HW rychlejší nebudou, určitě ne ve faktoru user experience, na to zapomeň.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ty jsi asi v pocitacich novy co? Zkus se podivat aspon na youtube jak bezi z hlediska UX windows phone 7 na letitem zeleze a jak bezi na nejnovejsim HW android, ten rozdil je naprosto propastny. Windows bezi zhruba stejne rychle jako iOS, cili plynule. Jak bezi android asi netreba povidat, mame ho tu vsichni .....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nepopírám, že Android občas drhne, ale Windows také dokáží drhnout. Tablety ukážou.

Jojo, já jsem v počítačích novej, furt je co poznávat. :-) 1989 Amiga 500, 1991 Amiga CDTV, 1993 Amiga 1200 + nějaký uprady a přestavby, od 2000 PC + paralelně 2002 MacOS 9, 2006 MacOS X 10.5, 10.6, 10.8 + plus nějaké historické G4 mašiny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem mel zatim moznost nazivo vyskouset jeden z prvnich WP a iPhone v kontrastu s neprebernym mnozstvim androidu, tak android je o nekolik levelu pod konkurenci, co se rychlosti a responsivnosti GUI tyce, o tom nemuze byt diskuze.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není problém, aby WP7 drhly, stačí mít Lumiu L610 jako já, prostě 256 MB RAM je evidentně málo i na Internet Explorer, což prostě nechápu, když aplikace mají brát max. 90 MB a nemá to plný multitasking, který by RAM "žral".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

WP7.x jsou rychlejsi na stejnem HW nez Android. To je z casti dane optimalizaci na 1 podporovany chipset a rozliseni, osekanim systemu (napr. neexistujici multitasking pro programy 3.stran).
Android je holt mene vybiravy na HW, diky tomu mame dnes telefony s ARM i x86 s tim, ze vetsina SW bezi na obou platformach, to zadna jina mobilni platforma neumi. Asi nejvetsim peklem Androidu jsou barevna zpomalovatka dodavana vyrobci telefonu - TouchWiz, Sense apod...navic pokud bezi na nejakem bugdetovem telefonu, to je pak des pouzivat (na druhou stranu Lumia 610 taky neni zadna vyhra v loterii a 2 roky stary iPhone s aktualizovanym iOS ma co delat). Pokud se podivate na vykon telefonu rady Nexus, kde je holy Android, ty jsou s iPhonem i WP srovnatelna. Ono i WP nebo iOS se taky dokazou na chvili zaseknout a popremyslet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WP podle me podporujou vice rozliseni. Multitasking urcite jede i u veci 3tich stran, neverim, ze by tam nesel dat jiny prehravac hudby, nejake ICQ a podobne.
Veci na WP jsou v .NETu a ten je taky nevybiravy na platformu. Android bezi na javje, ktera je taky nevybirava, zato podstatne pomalejsi, jiny "zazrak" v tom neni.
Ja videl i to srovnani nexusu a taky tam nebylo co resit v pomalosti androidu oproti konkurenci. On je android pry blbe navrzeny, byl o tom obsahly clanek na rootu, ze to maji blbe architektonicky, takze to proste nikdy nedosahne tak rychle odezvy jako konkurence.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vim, tak vice rozliseni a chipsetu prinesly az WP8, WP7.x byl 1 chipset a 1 rozliseni. Taky multitasking (ne pravy, jak ho zname z desktopu) prinesly az WP8 s tim, ze aplikace psane pro WP7.x si ho neuzijou, takze az doba a vetsi zastoupeni nativnich WP8 aplikaci ukazou, jak moc multitasking zatizi system.

Android na Jave nebezi. Jadro a zakladni knihovny jsou GNU/Linux a nad nimi je vytvorene prostredi pro aplikace, ktere vyuziva DalvikVM, coz je VM, ktere je uzpusobene pro beh na mobilnich zarizenich a ktere dokonce ani neumi primo spustit Javovou .class, ale musi pro nej kompilovat do jeho .dex formatu. Java je tu v roli primarniho jazyka a zakladnich knihoven.

On ten "zazrak" je v tom, ze nekdo musi naportovat kernel, zakladni nativni knihovny a cele API WP na jinou platformu. Vzhledem k uzavrenosti WP pochybuju, ze k tomu nekdy dojde. MS ted neco kuti kolem sjednoceni Metro aplikaci pres Win8, WinRT a WP, ale to hnedtak nebude.

Osobne nemam pocit pomalosti meho Galaxy Nexusu oproti kolegovemu 8X. Nerikam, ze se mi nektere vychytavky WP8 nelibi (treba People hub), ale zrovna rychlost neni faktorem, pro ktery bych Android opoustel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono rychlost GUI by nikdy nemelo ovlivnovat mnozstvi spustenych aplikaci nebo vytizeni CPU. GUI by melo mit nejvyssi prioritu a kdyz kliknu na klavesu HOME, tak se chci ihned prenest na hlavni obrazovku a ne cekat jak u androidu vteriny. Ale to je fuck, to je vec co mi na tom fakt vadi a tise zavidim lidem treba s applem ..... co je ale hodne iritujici fakt, ze to neumi prehravat poradne vsechny filmy, coz bych cekal v dnesni dobe od kazdeho tabletu ..... bohuzel treba ty cinske jsou daleko lepsi nez mnohonasobne drazsi obskurnosti od samsungu.

Jo a co se tyce multitaskingu, tak ten nebude nikdy v mobilnim zarizeni stejny jak v desktopu. Primarnim a zcela pochopitelnym cilem je, aby aplikace v pozadi byly uspane a nezraly vubec nic. A aby jely jen aplikace, co splni urcite kriteria a vazne to potrebujou. V tomhle ten MS multitasking schvaluju vsema deseti. Treba u androidu bezi hromada veci na pozadi, clovek ani nema poradne moznost zjistit co, protoze to neudela ani ikonu. Onehda jsem si nainstaloval nejakou aktivni tapetu, kde bezelo video na pozadi porad, i po restartu (a to jsem to nemel ani vybrane a mel jsem statickou tapetu). Telefon se zpomalil nepouzitelno a BFU by nezbyvalo nez kompletni reinstall ..... coz u androidu, ktery bez rootu nejde prakticky zazalohovat, znamena celkem tragedii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, ze reakce na uzivatele by mela byt prioritu, ostatne to je jeden z rozdilu mezi Windows a Windows Server. U Androidu toto resil prave projekt Butter, soucast Jelly Beanu...ano dost pozde, ale prece :c) Kdyz si vzpomenu treba na iPad 3, ktery jsem si pujcoval o dovolene na hrani a cteni casopisu, tak obcas reakce na tlacitko Home byla vahavejsi.

Prehravani filmu...pouzivam MX Player a z beznych formatu prehraju vsechno, h264 s HW akceleraci i full HD, starsi veci divx/xvid jen SW dekoderem. Je pravda, ze v dnesni dobe uz exotictejsi veci jako real video nebo quick time jsem nezkousel. Samozrejme, ze je jistejsi mit moznost upocitat jakekoli video bez akcelerace, to je vyhoda plnych win8 na i5, ale vydrz pak jde kamsi...a to zacina vystrkovat ruzky h265, ktery bude opet narocnejsi dekodovat.

V multitasku a vubec benevolenci k aplikacim je Android otevrenejsi, takze umoznuje napsat veci, ktere u konkurence nejdou nebo jdou obtizneji, ale cenou je, ze kdyz je programator prase, odskace to uzivatel. Zas pokud instalujete jen znamy sw treba na doporuceni nebo podle recenzi, nenarazite na problem. Proste kazda sranda neco stoji a vetsi svoboda znamena i vetsi zodpovednost. iOS a WP jsou uzavrenejsi a bezpecnejsi pro BFU, Android je otevrenejsi, ale za cenu moznych komplikaci. A je na uzivateli, co preferuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MX player neprehraje hodne bezny DTS zvuk, coz je konecna. Chtel bych, aby to valilo HW, protoze se SW dekoderem je i na tabletu vydrz ta tam ..... blbe je, ze nektere tablety maji svuj vlastni prehravac, ktery umi kompletne vse (treba cinsky ainol-novo), ale neumi ceske titulky (snad by spravilo prekodovani do UTF8), ale zas je neumi posouvat (to se nekdy fakt hodi) a neumi se pripojit k windows sdileni, coz bych taky maximalne ocenil. A kdyz se to spusti v nejakem jinem prehravaci, tak to zas nezvladne prehrat a kdyz jo, tak to vystrikne baterku jak nic.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zadny bezny prehravac na Androidu neprehraje DTS, kvuli licencim byl DTS z pregravacu odebran. Lze to resit pomoci externiho kodeku (stary znamy ffmpeg) - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=34649108#post34649108

V tomhle maji cinani vyhodu, ti na licence prdi...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Bych se jim taky vysral na nejake licence, je to uz 20 let stare, brzo tomu vyprsi patent. Proc se vubec DTS pouziva v ripech? Ma to nejakou vyhodu? Treba nizsi celkovy bitrate? Nebo proc?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tvrdí, že DTS je kvalitnější než Dolby Digital, těžko říct.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cinani jim na to zrejme s*ou :c) DTS je oproti DD o dost kvalitnejsi, co se frekvenciho rozsahu i separace jednotlivych kanalu tyce.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

O to mi jde, jestli je tam nejaky algoritmus, co to zmastil dohromady, aby to zabiralo min a pak se to musi rozbalit ..... nebo je to proste tak, ze je tam 6 streamu treba v MP3 .......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pisu o rychlosti Androidu, myslim tim verzi 4.1 a 4.2, abych nebych chyceny za slovo. Na verzi 4.0 bylo videt, ze byla zamerena na funkcni novinky a optimalizace nebyla dotazena, rekl bych, ze 4.1 byl "dotazeny ICS". Starsi verze srovnavat nemuzu, protoze pred Galaxy Nexusem jsem vlastnil HTC Hero, coz bylo HW na urovni HTC Diamond nebo G1. Prechod z WM6.5 na Android na stejnem zeleze byl z hlediska rychlosti odezev v te dobe maly zazrak, ale na Androidu 2.3 bylo videt, ze ho uz Hero nedava.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jj, WP je šupec, oproti Windows 3.11 trochu zjednodušili grafiku, aby se ty telefony moc nezapotily, a vlastnostmi se na ně v příští verzi prý taky dotáhnou. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otazka, co beres vlastnostmi .... kazdopadne to GUI je podstatne rychlejsi nez android, to je exaktne dany fakt. Co se tyce vlastnosti, tak pochopitelne to bude vzdy omezenejsi a restriktivnejsi nez W3.11 .... ostatne kazdy OS je daleko restriktivnejsi nez W3.11, ktere nemely zadne pravidla a kazdy program si mohl delat, co chtel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rychlejší WP není - zvlášť postaveno proti nějaké optimalizovanější ROM. Má ale chytřeji udělané GUI, které při tapu hned začne pracovat a "odskládává" dlaždice a "skládá" spuštěnou aplikaci. Android proti tomu není tak efektní a často mu trvá, než jde vizuálně poznat, že se něco děje.

Srovnával jsem svůj single core 1GHz Android telefon s WP a iPhonem a dojem z "responzivnosti" WP a iOS je opravdu o hodně lepší - když spustím třeba na Adobe reader, tak na Androidu trvá nějakou sekundu, než se začne něco vůbec dít, WP a iOS už za tu dobu dávno něco animují. Ale když člověk srovnává čistě jenom čas, kdy už je "tam", tak je to prašť jako uhoď.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale na tabletech neběží Windows Phone, ale Windows 8, či RT, což je jen kompilace pro ARM. A ty jsou o dost nenažranější, než WP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema nahodou Windows Phone 8, rovnako ako Windows RT a Windows 8, NT6.2 jadro ?
Vytratila sa snad sviznost vo WP8 ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hehe podle reklamy to vypada, ze to je urceno pro frajirky v managementu :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hm, vidím že tady hodně lidí nepochopilo, že jsou to plnokrevné windowsy v tabletu ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je, jestli jsou plnohodnotne Win8 v tabletu pouzitelne, pokud kvuli tomu vazi tablet skoro kilo a potrebuje aktivni chlazeni. Navic plna Win8 (nevim, jak RT) maji tu blbou vlastnost, ze v ramci pravidelnych updatu bobtnaji o recovery pointy a patch cache...ja vim, da se to vymazat a usetrit par giga, pokud uzivatel vi, kde a co muze muze smaznout. To mi zas nejde dohromady s filozofii tabletu jako jednoduse pouzitelneho bezudrzboveho zarizeni.

Me Surface Pro zklamal v tom, ze MS kolem nej nevytvoril ekosystem. Jestlize to zarizeni ma Core i5, tak proc si k nemu nemuzu dokoupit dokinu na stul, ke ktere bych mel pripojeny velky monitor, ethernet, klavesnici, mys, uvnitr nejaky ten slot na HDD/optiku, proste by z toho byl stolni pracovni pocitac. Jako druhe prislusenstvi by byla klavesnice ve stylu Asus Transformera (s dalsi baterii, portama, touchpadem) a vznikl by trochu spatne vyvazeny ultrabook (na typecoveru je hloupe, ze vyzaduje pro pouziti pevnou desku a displej se da naklopit jen do 1 uhlu). Pritom to vsechno bylo 1 zarizeni a mohlo by se pouzivat na 3 zakladni zpusoby, podle potreb uzivatele. O detailech jako proc do takoveho zarizeni dali microSD kartu a ne plnou SD, proc nedali 3G modem, proc trochu neorezali system jen na nezbytne minimum pro dany HW atd. se ani nezminuju. Jakoby v MS chybel nejaky puntickarsky "Steve Jobs", ktery by dupal po technicich, aby z nich vypadlo zarizeni, ktere ma nejenom pekne tabulkove hodnoty (i5, 4GB RAM, 128GB flash, full HD...), ale ze ktereho je jasne, na jakou cast trhu miri a pro tuto cast trhu bylo optimalizovane.

Prijde mi, ze MS s velkou slavou oprasil Table PC, ktere tu uz s nami byly v dobe Windows XP, pak ho reinkarnovali s Windows 7 a ted to zkousi znovu s Windows 8, ktere se diky Metru zdaji byt pro tablety pouzitelne. Ale jako by nechtel rict, pro koho to zarizeni vyrobil. Jako tablet je to do ruky tezke, navic s aktivnim chlazenim, ktere nemusi vyhovovat kazdemu. Jako mobilni stroj na praci take nevim, kdybych prekousl velikost displeje, chybel by mi 3G modem, rozumna moznost rozsirit vnitrni uloziste (CF nebo plne SDXC v tele) a rozumna klavesnice s nastavitelnym uhlem displeje a rozumne velkym multidotykovym touchpadem. A pak dokina na praci doma nebo v kancelari.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.