CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Takto má vypadat superloď královského námořnictva v roce 2050

Otazkou je taky cena. Jestli si kralovske namornictvo bude moct dovolit celou nebo se o ni bude muset delit s Francii.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je 50 uzlů? A je to uzel počítaný s mezinárodní námořní mílí nebo imperiální (customary) námořní mílí? Já jen doufám když už autor použil tu u nás naprosto běžnou a všem srozumitelnou jednotku, tak snad bude umět i odpovědět.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že v mezinárodním styku se používá zásadně uzel podle mezinárodní námořní míle? Kolik je rozdíl, desetina procenta?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Uzel, anglicky míněno Knots či KTS je jediná jednotka rychlosti využívaná na moři a po pádu bolševika i ve vzduchu. Představuje jednu námořní míli (1852m) za hodinu. Definice byla navržena tak, aby rychlost v uzlech byla rovna počtu obloukových minut zeměpisné šířky, které loď ujela za hodinu při jízdě ve směru poledníku.
více zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Uzel_(jednotka)

Nic přepočítávat není potřeba. 50 uzlů je znamená, že za hodinu ujde 50nm. Tedy například ze Zadaru do Šibeniku. Rychlost přepočtená na km/h ani m/s či ft/min by nikomu nic neřekla. Tyto jednotky se používají pro naprosto jiné účely.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, námořní míle. Takže to je ~93 km/h. Kilometry za hodinu nikomu nic neřeknou? Hm, tak já se schválně poptám lidí okolo, kolik je 50 uzlů, a jak rychle to vlastně ta loď pluje. Ta jednotka běžnému Čechovi podle mně opravdu, ale opravdu nic neřekne. Těch lidí, co si umí představit vzdálenost ze Zadaru do Šibeniku moc není. Lidi si spíš představí třeba vzdálenost Praha - Hradec Králové. Ale rád se nechám přesvědčit o opaku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Z Prahy do Hradce by to lodí dost drncalo. Raději bych jel autem. Jeho rychlost se udává v kilometrech za hodinu, což je příhodné zejména s ohledem na značení vzdáleností v km.
Na moři se naproti tomu používají námořní míle. Kdo se o lodě zajímá, "přemýšlí" právě a pouze v těchto jednotkách. A tomu, kdo se o ně nezajímá, přepočet rychlosti na km/h stejně nepomůže. Je 93 km/h moc nebo málo? A s čím to bude porovnávat? S autem?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou české noviny. Většina Čechů na lodi (kromě kanoe na Vltavě) nejspíš ani neplula. S čím to budou srovnávat? S loděmi asi ne, když o nich nic moc neví. Si to sám napsal: "Kdo se o lodě zajímá" - Češi zrovna moc ne, z jakýchsi geomorfologických důvodů. Takže po přepočtu si tu rychlost můžou srovnat alespoň s tím autem, neboť stejně nemají představu, jestli to je na válečnou loď hodně nebo málo.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Uprimnte nechapu proc se snim bavite a obdivuji vasi trpelivost
Ocividne tento clovek o lodich moc nevi ...

BTW: U stihacky takz prepocitavate machy na km/h ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Neda mi to, ale: hodnota jednoho machu je zavisla na tlaku, teplote a vlhkosti. Pokud je potreba znat dobu letu stihacky z bodu A do bodu B, a predpoklad je ze leti 2 machy, pak je potreba znat vysku a trasu letu aby bylo mozne prepocitat rychlost na km/h a spocitat dobu letu. Tedy machy nejsou vhodny priklad.

Narozdil od toho vztah mezi uzly a km/h je konstantni (pokud teda je jasno v tom, ktere to jsou mile, v cemz ja mam vzdy hokej).

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze nema smysl se tady o tomto bavit ... 99% lidi kteri maji co docineni s lodemi pocita rychlost v uzlech ... a to je nepopiratelny fakt ... a to ze nejaky cechacek to nedokaze sam prepocitat na km (ikdyz to je celkem nepodstatna informace) a chce jen trolovat v diskuzi pod timto clankem je dukazem samo o sobe ....

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, souhlasím.

Nemá smysl se o tom bavit na serveru NEzaměřeném na lodě a lidi, co maji co dočinění s loděmi.
Čert vem čecháčky, kteří si to nedokážou z hlavy přepočítat na km/h, aby měli přece naprosto nesmyslné srovnání s autem či vlakem, kterým jezdí každý den, a nevyznají se v tom, která míle je zrovna ta pravá. Čert vem čtenáře, kteří nemají chuť si po přečtení článku sami si přepočítávat jednotky do jim známých, ve škole vyučovaných.

A máte pravdu. všichni by měli být odborníci na všechno. Všichni by měli vědět o lodích a uzlech, letadlech a jed. mach, raketách a librách na čtvereční palec, zvukoměrech a nepperech, a všech ostatních dalších specializovaných jednotkách ve všech oborech lidské činnosti. Všichni by měli být dobří jako vy, který určitě všechno víte a znáte :)

P.S. na začátku to trolling nebyl. Fakt jsem nevěděl, která míle je ta pravá pro britskou námořní loď. Ale díky debilitě argumentů jistých dvou individuí, že "to přece každý ví", a "přepočet nemá smysl" se z toho trolling stal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Takových úsměvných vizí už tady bylo... :-) Spíš než reálný plán to je jedna z dalších mnoha návnad, kterak se šikovně pokusit nalákat peníze (příp. inteligenci) do sektoru zbrojení.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak... ja docetl k "fuznimu reaktoru" a od te doby to ctu jako scifi.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, co se děje a chystá (kolaps finančního letadla zvaného frakční rezervní bankovnictví, dedolarizace světa a odmítnutí dolaru jako světové rezervní měny - a obsazení EU muslimy a vyvolání občaské války, aby se zakryly pravé důvody a podvody, které k kolapsu tzv. kapitalismu vedly), tak v roce 2050 nebude Anglie, jak ji známe, dávno ani existovat.

Takže všechno v roce 2050 je dost velké scifi samo o sobě. A pak mám za to, že bez pilotů se skutečné válečné operace jen tak nepovedou a že tedy orientace jen na drony je blbost na kvadrát... ale to jsou jen detaily :)

Fůzní reaktor, o kterém vědci sní od konce WW2, je další takovou třešničkou na dortu :)))) Nikdo to ještě neviděl vyrábět energii, takže... good luck, pánové!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?
+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Čtu o kavitačních torpédech , vysoce výkonných laserových zbraních ,hypersonických střelách ; grafenu všude , neustále hlídkující quadroptéře a dronech všeho ražení.....
"Z její paluby budou moci startovat až dva ! najednou. Loď bude moci i přijmout středně velkou helikoptéru " holt opravme si pojem Dreadnought na ten z roku 2050 (:)))))) )

Jde o vojenskou koncepci s úkolem vymámit peníze , takže koho vlastně zajímá , že praktické zkušenosti s kavitací u torpéd mají leda tak rusové ,laserové zbrojení bylo vždy spíš přáním než realitou (Výborný článek o hvězdných válkách byl , se mi zdá na Technetu ) ,a jedno ze dvou katamaranových stealth plavidel USA je k prodeji ?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

OK, povodne som radsej nechcel priamo na clanok reagovat, lebo by som podobne musel vymenovat vsetky tie "smiesne veci", no skusim sa teda obut aspon do:

"torpéda nepoplují ve vodě, ale poletí v plynové bublině"

- nechce sa mi studovat povodny clanok z ktoreho sa cerpalo, ale nie je to nahodou pri kavitacii opacne, ze tam ziadny plyn nebude?? Primarne predsa vznikne "vakuum", nie? Viem si vsak predstavit, ze to mohlo byt myslene tak, ze v takto generovanom "podtlakovom" priestore bude moct byt dosahovany ten super rychly pohyb torpeda "vo vode".

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

nevim jak ty budouci, ale ty soucasna ruska torpeda maji nadobu s plynem, a ten plyn vypousti tryskami v predni casti torpeda. takze zadne vakuum.

https://en.wikipedia.org/wiki/VA-111_Shkval

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave zaujimave. Vdaka.

Len teda k poskytnutemu infu - vychadzajuc len z wiki - pri ceskej sa hovori:
"kolem torpéda vzniká plynová kapsa díky exotermické reakci peroxidu vodíku a manganistanu vápenatého"
tam nadoba s plynom nebude a pri EN, tak tiez priamo nadoba s plynom na to urcenym tam nie je, pise sa tam:
"a gas bubble, which envelops the torpedo, is created by outward deflection of water by its specially-shaped nose cone and the expansion of gases from its engine"
To fakt len pre konfrontaciu dvoch popisov, ktore hovoria kazdy trochu o niecom inom. Mozno napr. odlisne dizajny.

A s kavitaciou som sa 1x stretol tusim v romane Toma Clancyho - Hon na ponorku. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

2050 je za 35 let. zkus si vzpomenout co bylo pred 35 lety. Kdyby ti tehdy nekdo rekl, ze budes mit doma obraozvku o tloustce 5cm a velikosti 60" a obraz bude 3D a hry interaktivni bez ovladace, kdyby ti nekdo rekl, ze auta budou samoriditelny, kdyby ti rekl ze budou existovat soukromy spolecnosti co litaji do vesmitu na zakazku pro NASA, kdyby ti rekl ze internet bude mit vetsina populace a bude se na nek krast vic penez nez ve fyzickym svete, tak by ses smal stejne jako ted.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho, opět konspirační bláboly. Jen bych připomněl, že podle Marxe a později Lenina ten kapitalismus zahníval už před více než 100 lety a mělo dojít ke světové proletářské revoluci :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno kdyz se clovek podiva na Asii, Jizni Ameriku a vychodni Evropu do konce 80-tych let, tak nebyly daleko od pravdy...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že v těch zemích k revoluci z vlastních příčin nedošlo, jen šlo o export revoluce odjinud. A pak zahnil díky své ekonomické neschopnosti ten socialismus...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na rok 2050 celkem dost suché a nepromyšlené

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.