CDR.cz - Vybráno z IT

Technologie RFID pomůže robotům najít skryté objekty

Potýkáte se s problémem, že doma něco někam zastrčíte, a pak to nemůžete zaboha najít? Nová generace robotů určených pro domácnosti by tyto předměty mohla snadno objevit. Robotům by v tom měly pomáhat RFID tagy.

Roboti obvykle identifikují objekty pomocí technologie, jako je například počítačové vidění. To má ale i svá úskalí, kdy v prostředí přeplněném různými objekty mohou být snadno zmateni. Vědci z Georgia Tech si proto řekli, že naučí roboty hledat předměty, a to pomocí radiové komunikace v UHF pásmu. Využili k tomu technologii RFID tagů.

Technologie byla testována na robotu PR2. Za tímto účelem byl robot PR2 vybaven dvěma anténami a speciálním vyhledávacím algoritmem. Na vizuálně skryté předměty (léky, mobil, TV ovladač, hřeben atd.) pak byl připevněn RFID tag (malý čip s anténou a pamětí). Následně se pak PR2 pohyboval po domě a musel tyto předměty najít.

Celé hledání skrytých objektů bylo realizováno na principu dětské hry: samá voda - přihořívá - hoří. Robot se pohyboval po domě a snažil se pomocí svých antén očipované předměty najít. Jeho antény přitom vyhledávaly co nejsilnější RFID signál hledaného předmětu. Na základě naměřených hodnot robot zjišťuje směr a postupuje ke zdroji signálu. Podle vědců byl PR2 schopen lokalizovat všechny předměty.

 
 

Robot PR2 zvládá hrát např. kulečník

Největší uplatnění by tato technologie měla najít v osobní péči o staré či nemohoucí lidi. Roboti by následně měli podat ty správné léky správné osobě ve správný čas. RFID tagy umožňují přesnou identifikaci, takže doručení špatných léků se podle vědců dramaticky sníží.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Technologie RFID pomůže robotům najít skryté objekty

Středa, 1 Říjen 2014 - 12:31 | CCblue | Sakra, kam jsem dal toho vyhledávacího robota?...

Zobrazit diskusi