CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k TÉMA – Duke Nukem Forever 6 let po vydání. Podrobná kritika posledního dílu

DNF byl ukázkou kam budou kráčet další legendy - Doom 2016 to dohnal do absurdna schízou kdy na jednu stranu se snaží ukazovat brutalitu a hned obratem ji zesměšní tím jak z potvor skáče zdraví a munice, pro jistotu se vystříhali příběhu aby nemohli nic pokazit - a udělali z toho vlastně mulťák a to ještě nic moc (hlavně dětinský). DNF měl ještě snahu nějak celistvě fungovat a přes všechna škobrtnutí se mu to daří mnohem lépe než graficky vyleštěnému restartu Dooma. Zda se dočkáme pokračování posledního z velké trojky - Quake je ve hvězdách, zatím je akorát beta QChampions který akorát nahrazuje Arenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já beru DNF jako DN3D pro 21. století. Hra je pro blbečky, kteří, kdyby je posadili před "zákysovku" z 90. let, tak utečou s brekem. Kdyby tu hru udělali tak těžkou jako byl původní Duke, dostala by hra hodnocení "nehratelná."

Mně se DNF celkem líbil, některé levely, kde se ovládala autíčka, koule apod. byly příjemným zpestřením. Ale souhlasím, že těží nejvíce ze svého předchůdce. Jenže všichni chtěli Duka, tak dostali Duka na steroidech...

Rovněž nesouhlasím s autorem, že téma "znásilnění" je za čarou. Totéž bylo už v DN3D, jen to bylo více kostičkované. Krom toho, zabíjení za čarou není?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká toho znásilnění, autor buď ještě nedošel do toho cynického stavu anebo má prostě omezení kvůli korektnosti. Jinak si to nedokážu vysvětlit vzhledem k tomu, jak často si na to dospělí při sexu hrají :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, že totéž bylo v DN3D. Ano, podobně uvězněné ženy se místy nacházely v úrovních a jejich začlenění bylo jistě sporné. Bylo ale také docela možné je úplně minout, protože hra kolem nich nepostavila celou úroveň. Za čarou je podle mě to, že Forever z nich udělalo nevyhnutelnou atrakci.

Zda je zabíjení ve videohrách za čarou, nebo ne, a jak jsme ke kladení takové otázky vůbec došli, je námět na zajímavé téma. Z mého pohledu je ovšem střílení přerostlých ještěrek naprosto v pořádku.

Téma znásilnění si podle mě ještě nezaslouží, abychom na něj vůbec mohli hledět cynicky. Stále je tabu a mnoho obětí jej kvůli tomu ani nenahlásí. Cynismus jedině podporuje status quo. Korektnost mě určitě neomezuje. Nesnažím se hrát moralistu a veřejně přiznám, že třeba v černém humoru se vyžívám. Avšak to, co ve hře předvedli vývojáři, vnímám podobně, jako kdyby přišli na židovský hřbitov a začali vtipkovat o holokaustu. Přehnaná korektnost je špatná, nesmíme ji ale zaměnit za apatii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na téma vztahu DN3D a DNF můžeme zapříst dlouhou diskusi.

Nicméně ohledně znásilňování a zabíjení bych doporučoval konzistentní metodologii a přístup. :-) Pokud je špatně naznačované znásilňování, proč není špatně spektakulární a kruté zabíjení emzáků, nebo jiných lidí? Mně to připadne šíleně pokrytecké, jako americká pruderie, kde odhalená bradavka ve filmu znamená automaticky "mládeži nepřístupno", ačkoli jinak v tomtéž filmu tečou potoky krve a hrdinové vystřílí celou nepřátelskou jednotku a mládeži takový film přístupný je. Teprve až když se objeví fakt eklózní detaily, je film překvalifikován.

Když bych to měl shrnout, akceptujeme tu hru na zabíjení, to nám nevadí. Ale vadí, že v té násilné a krví zbrocené hře se naznačuje znásilnění. Buďto bereme vše jen jako neškodnou nadsázku (tak to vidím já), nebo ne, a pak je ale špatně úplně všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ony tam ty potoky krve nejsou - je to jako filmy s Johnem Waynem, bum bum, lidi padaji na zem, zadnou krev nevidis. Kdyz tocili Divokou bandu, Wayne jim rovnou rekl ze v tom hrat nemuze, ale ze urcite pujde do kina.

Jsou urcite skupiny lidi, ktere je mozno ve filmu zabijet po desitkach - treba najemne vrahy nebo ruzne vychodoevropske, jihoamericke nebo asijske gangy. Proste stereotypy filmovych zaporaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je prostě IN bejt přecitlivělá feministická sralbotka. Stovky mrtvol, litry krve, mozky, střeva jsou OK, ale opovaž se plácnout ňadro. Virtue signalling is strong with this one.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyyyvado uz stojim 5 minut na miste a nedoplnilo se mi ani procento zdravi ? Co to sakra je ? A tady to dokonce po me chce nejake klice - a jezismarja - tady je normalne chodba a ono jde otevrit dokonce troje dvere a kazdyma jde jit dal... pomoooooc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek a rozbor. Docela jsem v tom četl i moje důvody, proč se mi hra vůbec nelíbila; takhle je nemusím vysvětlovat osobně a odkážu na článek.
Za mě palec nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen položil otázku co je v této kritice nového oproti stovkám jiným jež vyšli doposud, většinou ihned po vydání této hry.
Jak říkají Cimrmani: Přednosta to nemá rád. S tím už
jsme se jednou provždy vypořádali. Poučili jsme se z toho, jakou má cenu pořád se
v tom patlat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší verze DNF která by si zasloužila pozornost je ta první na Unreal engine která nikdy nevyšla a už se asi nikde nedá sehnat ani hratelný "demo".Verze 2013 je naprostá ptákovina. https://www.youtube.com/watch?v=X6r3DWramKY

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.