CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA - Nejočekávanější akční hry roku 2014

Watch Dogs, Titanfall a nové Halo, nebo něco úplně jiného? Na které žánrové tituly se letos upře nejvíce zraků a proč?

Rok 2013 byl velice plodný, co se týče vydání kvalitních titulů (Bioshock Infinite, Grand Theft Auto 5, The Last of Us,…), avšak mnoho her jej nestihlo nebo v jeho průběhu bylo teprve oznámeno. Je nad slunce jasné, že nabídka herních lákadel bude postupně vzrůstat. Pojďme se na některé z her, které tvoří stabilní základ pro letošek, společně podívat. 

Watch Dogs

Tenhle kousek od Ubisoft Montreal způsobil minulý rok úctyhodnou vlnu zájmu nejenom díky modernímu tématu informační války, ale také díky svým zajímavým herním mechanikám. Hlavní postava, hacker Aiden Pearce, vlastní smartphone upravený k nabourávání se do zařízení propojených v systému CtOS (Central Operating System), řídícím herní Chicago. Tento koncept je překvapivě verzatilní, protože vám umožní ovládat prostředí k svému prospěchu, například vysunout sloupky ze silnice, aby do nich pronásledovatelé nabourali, či se napojit na feed z bezpečnostních kamer. Tyto aktivity jsou samozřejmě jen zlomkem možností, které vám váš chytrý gadget otevírá.

Moderní gentleman se samozřejmě neobejde bez toho, aby sem tam někoho picnul, proto má Aiden kromě telefonu k dispozici také standardní nabídku zbraní, od pistolí až po samopaly. Ve spojení s faktem, že Watch Dogs bude mít otevřený svět (podobně jako Grand Theft Auto nebo Saints Row), to vypadá na pořádnou jízdu (mimochodem, auta ve hře budou svištět pěkně rychle). Vydání je plánované na druhé čtvrtletí. 

Titanfall

Respawn Entertainment se nás pro jistotu rozhodne zasypat tunami šrotu velkých bojových mechů ve svižně vypadající online FPS Titanfall. Mechy (zde Titáni) jsou prostě kruté (což dokládá nejen MechWarrior), a když se to skloubí s parkourem a jetpacky, bitvy začnou být o mnoho dynamičtější, což je vidno i v gameplay ukázkách.

Ano, tohle je čistě multiplayerová záležitost. Filmového dojmu je docíleno pouze přidáním pár NPC postav a rádiovou komunikací, a přece to funguje! Není divu, že hra získala na E3 spousty ocenění a výstavu prakticky ukradla. Přehnaně macho? Ano. Krajně nevhodné pro epileptiky? Určitě. Zábava? Velmi pravděpodobně. Vaše naleštěné zadky budou natrhnuty 11. března. 

Halo 5

Pátý díl známé konzolové FPS série je v našem seznamu asi největší enigma. Kromě E3 teaseru se nám nedávno dostalo pouze koncept artu s lokací, která je dle vývojářů v Halo 5 důležitá. Co se týče hratelnosti, kampaň by už neměla být tak lineární jako v předchozích dílech a multiplayerová složka se dočká vylepšení a lepšího vybalancování (právě hra více hráčů v Halo 4 byla pro mnoho lidí zklamáním).

Od Halo: Combat Evolved se příběhová linie zkomplikovala a univerzum dosti zbytnělo. Jak je trendem her posledních let, dá se očekávat, že i Halo 5 do svého světa přidá další vrstvu provázanosti. Master Chief je zajímavá postava a zcela jistě ještě neřekl své poslední slovo. Titul bude exkluzivní pro Xbox One a vyjde v tomto roce, přesné datum by mělo být oznámeno na E3. 

Infamous: Second Son

Dalším uchazečem o vaši pozornost je Infamous: Second Son od Sucker Punch Productions na PlayStation 4. V tomto díle opustíme bývalého hlavního (anti)hrdinu Colea MacGratha, jen abychom převzali kontrolu nad Delsinem Roweem, dvacátníkem a graffiti umělcem žijícím v Seattlu, který je jednoho dne svědkem dopravní nehody a objeví, že i on má super schopnosti. S nově nabytými (v tomto případě i nabitými) talenty se rozhodne postavit vládní organizaci DUP (Department of Unified Protection), vzniknuvší po MacGrathových eskapádách, která Conduity potírá. 

Kromě nextgenové grafiky projde změnou i gameplay. K elektrickým hrátkám nově přibydou další fígle, které budete moci získat od ostatních lidí „postižených“ speciálními schopnostmi. Zatím jsou známy dva elementy, které budete ke své potřebě využívat – kouř a neón – a měnit „vysáváním“ z jejich zdrojů (hořící auto, neonové světlo), k čemuž využijete i touchpad nového DualShocku. Second Son vyjde na PlayStation 4 21. března. 

Thief

Thief: The Dark Project byla na svou dobu velice nezvyklá hra. Copak by někoho zaujala stealth hratelnost s důrazem na co nejmenší množství akce? Dle komunity, která se kolem utvořila, je odpověď jednoznačné ano. Kradení v kůži antihrdiny Garreta má prostě něco do sebe, a tak si po pěti dlouhých letech zaslouží reboot.

Eidos Montreal se jistě s novým Thiefem nesnaží věrné fanoušky zklamat, avšak jde s dobou a jde vstříc i nováčkům (například schopnost Focus může pomoci zvýraznit zajímavé objekty). Garret se už za svou kariéru vyšvihl na mistra zloděje, z logiky věci tedy nebude přítomen žádný zkušenostní systém vývoje postavy. To však plně kompenzují nové vychytávky, třeba kotvička a přizpůsobitelné šípy. A to nejlepší na konec - vyjde již za měsíc, 25. února. Do té doby si čas můžete ukrátit třeba přečtením našeho preview, které je plné detailů ze hry.

Závěrem

Samozřejmě nejenom tyto tituly obohatí v průběhu roku herní scénu. Máme tady dystopicky laděného Mad Maxe, steampunkové scifi The Order: 1886, dynamickou online střílečku Destiny, bojově čarodějnou Bayonettu 2zombie survival horror Dying Light a záplavu dalších. Co z toho plyne? Tento rok zcela jistě nebude nudný!

František Šimůnek

V roce 2011 se stal členem redakce RecenzeHer.eu, odkud v dubnu 2012 odešel pracovat pro inGamer.cz na post redaktora. V pozici externího redaktora je od ledna 2014, kdy došlo k migraci inGameru pod herní sekci CDR.cz. Nejčastěji přispívá retro články.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA - Nejočekávanější akční hry roku 2014

Neděle, 9 Únor 2014 - 22:35 | Peterek82 Peter | I když budou všechny zmíněné hry jistě kvalitní,...

Zobrazit diskusi