CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA - Nejočekávanější RPG roku 2014

Loňský rok k RPG hráčům příliš štědrý nebyl. Pokud bychom nepočítali asijskou tvorbu, které u nás moc pšenka nekvete, dovedli bychom spočítat ty dobré tituly na prstech jedné ruky a ještě se s ní dloubat v nose. Rok 2014 bude však jiná muzika.

Co se týče RPG žánru v herním průmyslu, čeká nás rok vskutku hravý. Ne ale ani tak do kvantity, jako především do kvality. Data vydání nejnovějších přírůstků slavných sérií jsou už konečně v dohlednu, připomeňme si tedy, na co že bychom se letos měli těšit.

South Park – The Stick of Truth

Před pár lety téměř nemožné a daleko ve hvězdách se stalo skutečné. South Park: The Stick of Truth po strastiplné cestě z končin dávno zbankrotovaných, z míst THQ, kde temné strany Darksiders přinášeli Smrt a Válku do všech koutů herního světa, nalezli v Ubisoftu své nové mecenáše, s kterými nám tímto mohou již příští měsíc nadělit skvost plný uprděného humoru, jménem South Park: The Stick of Truth.

Pokud se řadíte mezi fanoušky seriálové předlohy, tento titul vás určitě nesmí minout, jelikož nad samotným scénářem drží rukopis dvojice Matt Stone a Trey Parker. Zatím z každé ukázky South Park dokazoval, že s herním provedením se humor neztratil. Doufáme jen, že nám tvůrci neprezentovali to nejsilnější ze svého arzenálu a finální produkt bude dosahovat očekávaných kvalit.

The Elder Scrolls Online

Přibližně o měsíc později se nám otevřou brány světa Tamriel, kde si hráči budou moci navýsost hodovat v MMORPG světě, který už jen z reakcí komunity má o úspěch postaráno. Zasazení hry bude přijatelné i pro hráče, kteří se dosud v historii světa Tamrielu příliš nepohybovali, neboť příběh TES Online se bude odehrávat přibližně 1000 let před událostmi ze Skyrimu a okolo 800 let před událostmi Morrowindu a Oblivionu.

Někoho by mohly však zastrašit plánované měsíční poplatky, které v poslední době jsou, zejména díky nabývající popularitě freemium modelu, na ústupu. Síla série The Elder Scrolls by nicméně mohla v této podobě úspěšně konkurovat i MMO králi poslední dekády, World of Warcraft. Už by bylo na čase.

World of Warcraft: Warlords of Draenor

Když už je řeč o World of Warcraft - Blizzard oznámil nový datadisk ke své mnohaleté tiskárně na peníze. Po dlouhé době se podíváme na druhou stranu Temného portálu, do světa Outland, který po vydání datadisku Wrath of the Lich King zeje prázdnotou. Toto místo, jak jej známe, však v současném stavu bude zet i nadále, neboť cestování napříč paralelními světy je dnes cool a v novém datadisku Warlords of Draenor se podíváme do alternativní linie, kdy orkové nikdy nevypili démonskou krev, která vyústila v příběh prvních tří titulů Warcraft.

Z hlediska gameplaye se tedy můžeme těšit na prozkoumávání planety Outlandu před samotným zdecimováním orky, kdy byla ještě nazývána Draenorem. Modely postav dostanou konečně novou, moderní vizáž, maximální úroveň bude navýšena na level 100 s tím, že nově příchozí hráči si budou moci založit postavu na úrovni 90 a hrát okamžitě. Doufejme, že Blizzard ví, co dělá.

Dragon Age: Inquisition

BioWare opět útočí s dalším ze svých RPG plného lásky, sexu a větvených rozhovorů. Tentokrát nám vývojáři slibují daleko více prostoru nejen v rozsáhlejší mapě, ale také díky inspirováním se her s otevřeným světem. Obě první hry byly vždy koridorové a tento systém se sérií už jaksi splynul, jsme tak zvědaví, zda v Dragon Age: Inquisition tato otočka o 360° bude působit přirozeně a hráče letos série příjemně překvapí (což by snad nemělo být tak těžké po zpackaném druhém díle).

Autoři ale prozradili, že v Dragon Age: Inquisition provedli jistou fúzi obou her, tedy bychom se měli dočkat něčeho na půli mezi legendární jedničkou a více akčně orientovanou dvojkou. Už jen zpráva, že se vrátí původní výběr ras (od lidí přes trpaslíky nebo elfy a tentokrát i Qunari) musela potěšit řady fanoušků.

The Witcher 3: Wild Hunt

Třetí Zaklínač od našich severovýchodních sousedů sklízí samá dobrá ocenění už teď, dlouho před vydáním, a je právoplatně označován mnoha servery za nejočekávanější hru roku 2014. CD Projekt RED se do třetího dílu Witchera pustil velice ambiciózně a hráči se tak mohou těšit na známý středověký, dospělý a politickými intrikami opředený svět s otevřeností, která tuto sérii dosud minula obloukem. 

Autoři slibují o 20 % větší rozlehlost v porovnání se Skyrimem a přibližně 100 hodin herního času pro dokončení hlavní linie a vedlejších aktivit (samotná hlavní linie by přitom měla dosahovat okolo 50 hodin čistého času), samotný konec by měl být rozvětven na 36 endingů, oproti pouhým třem, které byly přítomny v prvním dílu, a 16 různým v díle minulém. S každým novým trailerem vypadá titul čím dál tím slibněji, snad se ovšem brzy Geralt z Rivie ukáže v plné zbroji s některým souvislým, nesestříhaným gameplayem přímo ze hry. My už jsme jeden takový viděli na hodinové předváděčce za uzavřenými dveřmi v Německu minulý rok a vypadal úchvatně.

Bohaté vyhlídky

To by byl výčet toho nejzajímavějšího z nadcházejícího roku 2014. Samozřejmě se ale můžeme těšit i na mnoho dalších her, letos totiž bude úroda RPG záležitostí vskutku bohatá. Jen tak na okraj můžeme zmínit například nové Dark Souls 2, které jistě připraví o nervy nejednoho hráče, slibně vypadající MMORPG Wildstar, nový datadisk k Diablu 3 jménem Reaper of Souls, pohledné Child of Light a s trochou štěstí i tituly jako Sacred 3 či Bound by Flame.

Bedlivě budeme sledovat také dění kolem českého Kingdom Come: Deliverance z produkce studia Warhorse, toho se však pravděpodobně dočkáme až rok následující. A na jaká RPG se letos těšíte vy? 

Diskuse ke článku TÉMA - Nejočekávanější RPG roku 2014

Čtvrtek, 12 Červen 2014 - 13:59 | Psycho Mantis | obávám se, že Cyberpunk 2077 nevyjde příští rok...
Pátek, 7 Únor 2014 - 23:49 | Robin Seina | Autor by si měl nejdřív zjistit co vůbec vyjde/...
Pátek, 7 Únor 2014 - 10:55 | Zyklon | Těším se na celý rok :-). Loni byla vyloženě rpg...
Čtvrtek, 6 Únor 2014 - 12:12 | PHiLiPZ | ... zda v Dragon Age: Inquisition tato otočka o...

Zobrazit diskusi