CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla Model 3: srovnání prototypu a produkčního modelu

Před pár dny začala Tesla prodávat nový Model 3, který je levnější a dostupnější pro širší veřejnost. Jeho cena je 35 tisíc amerických dolarů a řadí se mezi nejlevnější elektromobily tohoto výrobce.

Model 3 byl poměrně očekávaný, ale čekalo se na něj dlouho. Tesla jej oznámila již před 3 lety a už tehdy tvrdila, že jeho cena bude 35 tisíc dolarů. To nakonec vyšlo. A díky dotacím lze vůz získat ještě o 7 500 USD levněji, samozřejmě jen v USA. 

V přepočtu se cena pohybuje okolo jednoho milionu s připočtenou daní. U nás se prodává Tesla Model S a prodává jej obchod se zeleným panáčkem v logu za 3 miliony korun. Poloviční cena za Model 3 oproti „eSku“ u nás nezní zase tak nereálně. Pokud však chcete Model 3 co nejdříve, musíte do zahraničí. Nejbližší showroom je ve Vídni, Drážďanech a Norimberku. Každopádně si stejně budete muset kvůli předobjednávkám počkat.

Nyní se podíváme na to, jak model vypadal ve fázi prototypu (stříbrný) a jak vypadá produkční model Elona Muska (černý). Byla mírně zploštěna přední část vozu, osobně mi stále připomíná Aston Martin DB9, ale už méně než tomu bylo u prototypu. Zadní část byla též upravena, resp. prodloužena a světlomety jsou výraznější. Také to vypadá, že byl prodloužen rozvor náprav a nepatrně se změnil rozměr pneumatik. 

Srovnani

Původní prototyp se objevil loni v květnu, takže to vypadá, že spíše v Tesle pracovali na jiných věcech, než na karoserii. Ta byla už v podstatě hotová. Z porovnání je patrné, že inženýři se zaměřili na aerodynamiku, což dává smysl. S nižším odporem vzduchu přichází i vyšší dojezd.

Zdroje: 

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tesla Model 3: srovnání prototypu a produkčního modelu

Žádné komentáře.