CDR.cz - Vybráno z IT

„Zapomněli“ jsme přes léto Data Tresor Disc v autě. Jak dopadl?

Data Tresor Disc za sklem auta
Letošní léto bylo opravdu horké, v srpnu padaly teplotní rekordy. My nechali za předním sklem venku parkovaného auta jedno Data Tresor Disc médium od května do září. Nezkroutilo se? Nerozpadlo se?

Kapitoly článků

2.  Výsledek testu

…ale k našemu překvapení to nebylo médium, co se zvlnilo. Lehce mimo původní tvar byla pouze krabička, v níž bylo DVD uložené.

Krabička na DVD zvlněná teplemKrabička na DVD zvlněná teplem
Krabička na DVD zdeformovaná teplem

A jak to dopadlo s čitelností Data Tresor Disku? To vám opět ukáže názorné video.

Pochopitelně pro ty, kteří video z různých důvodů nesledovali, přinášíme i obrazo-textovou reportáž. Médium jsme nejprve očistili, protože se nám ho podařilo při vyndávání trochu osahat. Zvlněná krabička jej nedržela příliš dobře, navíc odhalení probíhalo za dozoru záznamového zařízení (tedy mobilu), takže zkrátka čistka byla nutná.

Po vyčištění šlo médium do vypalovačky, kde byla následně změřena kvalita záznamu. Takto vypadalo médium bezprostředně po vypálení kdysi v květnu:

DTD za sklem auta - kvalita hned po vypálení
DTD za sklem auta - kvalita hned po vypálení

V rychlosti opět zmíníme, co máte sledovat: horní stupnice by se měla v rámci kvality držet do hodnot 300 (odráží kvalitu vypálení), spodní do 4 (odráží spíše kvalitu média, mohou se projevit nerovnosti, nečistoty, škrábance), to vše při rychlosti čtení 1×, my z časových důvodů testujeme rychlostí 4×. Z grafu je zřejmé, že médium není úplně ideální, ale vypálené je kvalitně a s čitelností problémy nejsou. A nám jde především o tu kvalitu záznamu.

Takto to dopadlo po čtyřech měsících pečení v autě:

DTD za sklem auta - kvalita po 4 měsících
DTD za sklem auta - kvalita po 4 měsících

Musíme před odolností média smeknout. Kvalita záznamu v zásadě beze změny, médium stále bez problémů čitelné. Trochu se zvedla chybovost PIF, ale opět nic, co by mělo představovat vážné problémy při čtení. Pozoruhodně se změnil jitter, zatímco na původním záznamu je na počátku média (který je blíže ke středu disku) jitter klesající, po čtyřech měsících se naopak tendence jitteru otočila na stoupající.

Lepší podmínky slunečního svitu, než nám vygenerovalo letošní léto, bychom asi těžko hledali a tak trochu doufejme, že těžko dlouho hledat budeme (byl to opravdu hic, že by se o něj dalo opřít). Stejně tak budeme asi velice těžko hledat DVD médium, které by přežilo takovéhle podmínky. Zlaté ocenění se třemi hvězdičkami jsme Data Tresor Diskům udělili již v červnu, kdybychom měli vyšší, asi bychom po něm sáhli, protože odolnější DVD na našem trhu zkrátka není.

Dlouho jsme měli chuť vygenerovat pro Data Tresor Disky nějaké platinové se čtyřmi hvězdami, ale nakonec jsme uznali, že by to byl neadekvátní zásah do naší hodnotící stupnice. I přes skutečnost, že třeba u zdrojů je certifikace 80+ Platinum víc než 80+ Gold, u nás zůstane maximem zlaté ocenění se třemi hvězdičkami. Ono by se třeba nějakým zázrakem mohlo objevit něco ještě lepšího a museli bychom spáchat pětihvězdičkové titanové ocenění a v této škále by pak tříhvězdičkové zlato vypadalo jako šedý průměr ;-). Tři úrovně ocenění nám zkrátka musí stačit.

S testy Data Tresor disků pochopitelně nekončíme. Jak již bylo zmíněno, utopené médium se topí znovu a zažije mráz a led, zkrátka zimu, doufejme, že podobně krutou, jako bylo letošní léto. V plánu jsou i další testy, určitě chceme zkusit autokláv a pokusíme se přidělat nějaká média na spodek auta a jezdit s nimi vystavenými okolním vlivům přes zimu (zejména nás zajímá, jak se budou snášet jak se zimou samotnou, tak s posypovými směsmi). Těch médií tam asi bude více, protože počítáme, že by nějaká mohla odpadnout, takže kdybyste někde našli kolem silnice se válet Data Tresor Disc, dejte vědět, ať ho můžeme změřit stejnou vypalovačkou, která ho vypálila.

Kapitoly článků
2.  Výsledek testu

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „Zapomněli“ jsme přes léto Data Tresor Disc v autě. Jak dopadl?

Neděle, 21 Září 2014 - 16:17 | Gath G | "Cílem testů je najít nějakou hranici, kde...
Středa, 28 Srpen 2013 - 08:46 | Tomáš Lízner | Tak je to sice už trošku starší článek a diskuze...
Pondělí, 5 Listopad 2012 - 01:42 | RayeR RayeR | Pronajem takovy profi klima komory neni zrovna...
Pondělí, 5 Listopad 2012 - 01:32 | RayeR RayeR | UV uz mas i v tom slunecnim zareni (to je imho to...
Středa, 10 Říjen 2012 - 16:34 | sandokan555 | osobne by som navrhol ..peroxid vodika .....
Pátek, 5 Říjen 2012 - 21:41 | Miroslav Plachý | Myslím, že tento test není vůbec zbytečný, jak už...
Pátek, 5 Říjen 2012 - 14:00 | WIFT | Na tohle už jsme reakci výrobce DTD též...
Pátek, 5 Říjen 2012 - 13:35 | richie r | ehm .. keď už skúšate DVD medium .. vydrží mi aj...
Pátek, 5 Říjen 2012 - 09:46 | WIFT | Pokud se za „platili“ počítá i to, že nám byl na...
Pátek, 5 Říjen 2012 - 09:39 | WIFT | Auto samozřejmě jezdilo, ale s výjimkou několika...

Zobrazit diskusi