CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Utopili jsme Data Tresor Disc v dešťové vodě. Jak dopadl?

Konečne zaujímavý článok.
Len tak na okraj, vy sa hanbíte za rodný jazyk? Ten barel mi tam nesedí. Okrem toho, že barrel znamená sud, tak ani ako jednotka objemu to nekorešponduje s tým vaším objemom (barel má výrazne menej litrov - US a UK rozdielne). Dokonca v USA barel piva je rozdielny od barelu ropy (119 vs. 159 litrov približne).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V čechách se už tak nějak zažilo toto pojmenování větších oblých nádob:
- pokud je to z plechu, je to sud
- pokud z plastu, tak barel (pokud je to hodně velké a spíš hranaté, tak kontejner, ale to má i jiné významy, a tak se to vrací k barelu)
- a když jen z papíru, tak hobok
Ač původní význam byl krapet jinde a ani toto není v rámci čech všude stejné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za rozbor slovenskému detašovanému pracovišti Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, v. v. i. :-)

Možná by bylo lepší se věnovat svým "východňárům" jak prasí váš jazyk... a neřešit v češtině již domestikovaný barel...

Moderní čeština se zcela přirozeně přizpůsobuje potřebám uživatelů... samozřejmě, že formulace: "podzemní zádržná nádrž na dešťovou vodu" by byla bezchybná :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jó tak tohle je pošušňáníčko, přesně takovýto přístup k dělání článků o IT ze mě dělá vašeho čtenáře. Žádné opisování PR zpráv co přišly do mailu, ale jít pěkně do hloubky za podstatou a kvalitně o tom poreferovat. Je z toho vidět, že to toho autora vyloženě baví, a tak to má být. :) Děkuji!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zajimavy to je, ale ma to vubec smysl v dobe flash pameti resit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle necílí do oblasti kde se používají flash paměti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro někoho určitě jo, tak jsem pro to aby tam přidal pro tebe ještě flashdisk :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vite, co prectete z bezne flash pameti (ne nejaky vodeodolny model) po tydnu v takom barelu s destovou vodou?

Zajimavy by byl i test nejake te Water proof flasky po tech 3 mesicich.

A u optickych medii je dulezita jeste jedna vec - i pri castecnem poskozeni zaznanu (krome fyzicke destrukce media) se da precist aspon neco. Takze kdyz na takovem mediu budete mit treba rodinne fotky, tak pujde furt neco precist a zachranit, treba 80% fotek.

Flasky bohuzel maji tendenci najednou umrit a pak jsou vsechna data zcela nedostupna (nevim, cim to je ... jestli zmenou teplot, nebo kosmickym zarenim, nebo elmag polem .... ).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A prečo nie vodeodolný flash disk?? On ten DTD tiež nie je bežné DVD. Keď už, tak rovnaké podmienky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, pár flashdisků jsem už utopil a pokud je mokrý nestrčíš do USB, ale necháš je řádně vyschnout, tak fungujou taky bez problémů. Ale 3 měsíce jsem to teda nezkoušel, to by kontakty mohly trochu zdegenerovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"od 8. června do 17. září"
Zdá se mi to, nebo je okolo toho barelu sníh?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ti asi fakt zdá, mrkni na video, tam opravdu žádný sníh není :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No fakt že jo, sníh tam není. :)
Na video jsem se prvně nedíval. Nemám rád současný trend, kdy na každou cypovinu na internetu musí být pětiminutové video, přičemž by stačilo pár fotek a obrázky.
(Pro vysvětlení - tento váš test rozhodně za cypovinu nepovažuju. Naopak -ve skutečnosti mě to donutilo asi po roce se přihlásit do diskuze na CDR. )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto to poslední dobou dělám tak, že je jak video, tak i stručný popis. To video je spíš pak taková „dokumentace“.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zdá. To je on, to všechno, ten barel, vyrobený z bílého plastu. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jedna věc - prosím prosím přihoďte do lázně taky DVD-RAM. Mnohými opěvované pro svou spolehlivost a trvanlivost, řada lidí to používá na zálohy...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No ked uz sa na to ide tak pre uplnost tam supnite aj nejaky klasicky HDD a aj novsi SSD. Nech vieme co najlepsie prezije pripadne zaplavy ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že s tím problém nebude, když to zasponzoruješ... ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych se primluvil. Uz jen kvuli tomu, ze DVD-RAM je materialove docela jiny zvire nez DVD-R.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych to někdy takto zkoušel, ale ona voda asi DVD moc vadit nebude (pouze tipuju), tedy pokud nerozmočí záznamovou vrstvu. Nechcete vyzkoušet spíše reakci na slunce, tedy nechat ho válet venku, co to s ním provede? Klidně vedle toho barelu aneb "podzemní zádržné nádrže na dešťovou vodu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co ho rovnou zakopat na zahradě jako "poklad". :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na slunce byla v původním článku, omlouvám se, zapomněl jsem doplnit odkaz (již opraveno). Nicméně ještě jedna reakce na slunce se chystá, vyjde již brzy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, díky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U organicke zaznamove vrstvy je realna sance, ze ji neco sezere. A kovova odrazna vrstva muze zkorodovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To se nehádám :) Jen mi přijde, že je tu mnohem větší šance, že by to mohla v tý vodě přežít. Mám (ničím nepodložený) pocit, že dešťová voda moc agresivní není.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

O ty agresivnosti dešťový vody by mohly vyprávět jizerky, ted už se to vzpamatovává, ale předtím byly docela holý díky kyselým dešťům.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Právě že po odsíření elektráren už je to docela OK, naopak mám pocit, že teď je mnohem větší s různými plísněmi, které kyselé deště docela dobře ničily :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po letech keců o trvanlivosti optického záznamu jsou na trhu skutečně odolná média. Skvěle.

Škoda jen, že už začíná být problém najít nový notebook s mechanikou (jasně, ty velké mají) a občas ani do stolních PC se DVDRW nemontuje, byť stojí skoro tolik, jako FDD mechaniky těsně před vymizením (s trochou nadsázky ... cca 150Kč ku 350Kč).

Takže sice budeme mít kvalitní zálohy na desetiletí, ale časem možná nebudeme mít zařízení schopné média číst.

Mimochodem, ta DVDRAM média mne taky zajímají, když jsem ještě DVD aktivně používal, tak to bylo nakonec skoro to jediné, na co jsem zapisoval (zálohy velkého množství malých souborů z nichž se měnilo vždy jen malé %). Ze svých dobře skladovaných jsem zatím přečetl vždy vše ... zatím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

BTW: kdyz uz je tam ten kov, zkuste to medium "prohnat" mikrovlnkou, ci nakym podobnym silnym EM zarenim, jak to dopadne

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Super clanek/testik :) jen tak dal..

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Preco rovno ten "silny" disk DTD nepolejete priemyselnou kyselinou a aspon hodinku nechat (-: Za to, ze je to made in Czech Republic. Tak to nemusite stale ukazovat.
Velke firmy si nebudu kupovat predrazene media. A normalny uzivatel si tieto "zazraky" nekupi. To kupuju ludia, ktory ani nechapu na co je dobry opticky disk

Viac by ma potesila recenzia, test USB Flash diskov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

presne delat recenzi na mrtve medium s dvd mechanikami a medii na ustupu je k nicemu ...taky bych radsi recenzi na odolnou flesku ci prenosny externi HDD

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kupříkladu pro mě osobně není DTD DVD mrtvá záležitost ani omylem. až se k tomu časově dostanu, tak na DTD poputuje rodinný archív fotografií a budu rád, že někdo něco tkaového vyrábí a velmi rád mu těch cca 70kč/ks zaplatím hned několikrát. to, že ty pro tkaovou technologii nevidíš využití, neznamená, že jej nemá. já bych naopak marně hledal využití pro odolnou externí flešku, ale to neznamená, že své místo na trhu nemá, ba naopak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že odolné Flash se nedočkáme a to z více důvodů.

1/ odolnější IO jsou vyráběné větší litografií (viz čipy do kosmických zařízení odolávající lépe vysoko energetickým částicím a radiaci, současná IO mají aktuálně třeba i 25um, nikoli nm! viz http://www.baesystems.com/download/BAES_052281/Space-Products--RAD750-co..., viz http://www.cpushack.com/space-craft-cpu.html), to proto, aby např. částice prolétnuvší čipem nezničila hned celé hradlo, aby byla šance, že čip déle přežije

2/ odolnější IO mají různá stínění, někdy i z drahých materiálů

3/ když mi chcípne interface - čip mezi Flash pamětí a třeba USB, tak je domácí uživatel v háji, když chcípne IO v čipu Flash paměti, tak je v háji i odborník (kromě hodně specializovaných laboratoří a to ještě kdoví jestli) i kdyby obsah Flash zůstal zachován, zatímco s optickou plackou vyměním drive a jsem schopen přečíst i částečně chybný obsah k následné analýze a opravám

4/ trvanlivost záznamu ve Flash je dána rychlostí poklesu nápoje, to je z principu časově omezeno, možná roky, možná desetiletí (v závislosti na náhodě a kvalitě čipu ...), nevím o tom, že by čipy Flash pamětí obsahovaly kontrolní součty podobné tomu, co je na CD/DVD, aby se dala malá porucha opravit ... obsahují? Ví to někdo?

Nevýhodou optických placek je nijak extra velká kapacita, nízká rychlost a zoufale pomalý seek. To z nich dělá skutečně už jen záložní média, čím dál dražší, protože postupně zmizí z mainstreamu.

Takže pokud někdy budou odolné Flash, nebudou to Flash, ale možná paměť s memristory, možná něco jiného. Nevýhoda zranitelného interface zůstane skoro určitě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K dotazu ohledne flash - dnes se pouzivaji NAND flash pameti, ktere maji v kazdem sektoru uz urcity rezervovany blok na opravny ECC kod. Napr. 512B pro data, 32B pro ECC tedy 544B celkem. Nasledne pak radic flash na HW urovni nebo v pripade pripojeni k nakemu MCU softwarova knihovna spravuje a kontroluje tyto ECC kody a je tak schopna mensi chybu opravit. Samozrejme pokud bude chybnych vice bunek v sektoru, tak ani ten ECC nepomuze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

clanek zajimavy dostal sem onehda jeden DDT ale zatim jsem se nerozhod co na nej dam za data:-] jinak jedine co mi ve clanku chybi je co je to za software s ktereho jsou ty screany ja pouzivam PlexUTILITIES (mam plextor vypalovacku a s jinou to nepracuje bohuzel:_( to by mnelo byt stejne ne?

diky za clanek jinak mi chybi absence drivejsich clanku o mediich a jejich kvalite nechcete znovu zacit (i kdyz se to tu asi resilo)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OptiDriveControl - bývalý CDSpeed. Stále na stejné adrese. http://www.cdspeed2000.com/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podla mňa ste ten test zmrvili. Pri teste ste mohli použiť aspoň 2ks DTD média a taktiež pre porovnanie nejaké tie obyčajné DVD+R.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek i video - díky, WIFTe! Jen mě napadlo pár věcí k tomu... to přidání DVD-R do "lázně" je fajn nápad, škoda, že se tam nemáčelo už od začátku (takhle pokud by zdechlo jak DTD, tak DVD-R, tak by to mohlo být třeba vinou mrazu). Další věc, co mě napadá, by bylo utopit tam ještě nějaký starý HDD a flashku (i když si myslím, že je dopředu jasné, jak by dopadly :-) - to jen pro jakousi celistvost a pro vysvětlení odpůrcům optických médií, že stále něco jako třeba to DTD má smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za test, hned me napadlo ze by se hodilo pridat jeste dalsi media, zejmena bych se primlouval za to DVD-RAM a ze by se mohl udelat test na slunci - UV, ale jak vidim, tak to uz je v planu nebo v prubehu, takze si rad pockam na dalsi dil.

Jinak o DTD sem se ted delsi dobu nezajimal, je zde nejaka zmena v podpore FW vypalovacek? Je nejaka sance to vypalit na stare NEC ND-4551A? Prip. jakou novou kvalitni vypalovacku, kera si poradi i s DTD doporucite? Jen skoda, ze se soustredili na DVD, kery uz kapacitne nedostacuje a nevyvinuli rovnou BR disk. To by byla pro me mozna motivace si vubec BR mechaniku poridit :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ND-4551A (původně ND-3550A) zkoušen, nezvládá to. Mrkni do článku, hned první odkaz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by možné zpracovat článek o mechanické kvalitě konektorů USB.
Nebo PC konektorů vůbec (takový interní SATA vč. napájení je taky pěkný šmejd)

Poslední dobou bojuju s USB 2.0 mini a USB3.0 micro šrotem.

Připadá mi to jako by byly konekrory od různých výrobců rozněrově mírně mimo standard a vzájemě se ničily.
Např můj 2 roky starý externí 2,5 HDD funguje pouze s některými kabely a novému 2,5 HDD s micro USB 3.0 se po měsíci používání naprosto zničil konektor.

Jaká by měla být vůbec normovaná životnost takového konektoru?
Při zběžné prohlídce internetu jsem narazil na 1500 až 10000 cyklů.

Jaké máte zkušenosti?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam mobil, ebook i HDD na jedinem kusu USB-mini kabelu a bez problemu. Akorat kdyz jsem pouzil jiny extra tenky kabel od ctecky karet, tak to nedavalo dost stavy HDD.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já jsem 2x vypral v pračce flashku Pretec zapomenutou v kapse a funguje do dnes 3 roky po tom, nechal jsem ji tedy pokaždé pořádně vyschnout -:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že se ani obyčejnému DVD nic nestane. Datvá vrstva je totiž v sendviči polykarbonátu, takže korodovat může pouze od kraje, a to ještě tak leda difuzí, tudíž velmi pomalu.

Hůř jsou na tom CD, tam mi prokazatelně prohnily disky s Fallout Tactics kvůli blbému potisku nahoře (v podstatě jediná ochrana reflexní vrstvy!).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No to by ses divil. Prave ze u rady DVD medii je to slepeni provedeno nekvalitne. Kdysi sem videl nejaky test, ze takle ponorili media do inkoustu a u nekerych to po case zateklo mezi ty placky. Detaily uz fakt nevim, ale uz tehda to dost snizilo moju duveru v DVD presto ze mi zatim zadne fyzicky neodeslo (jen CDcka).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kapilarita je poměrně silný jev, ale jak říkám, co se vzduchu týče, ten spíš bude difudovat a to tam pak ještě musí proběhnout chemické reakce, takže je to poměrně bez potíží. Navíc by to mělo být na okraji celé zatavené vrstvou polykarbonátu, takže to musely být opravdu šmejdy.

V neposlední řadě, i kdyby něco, stále přijdeš jen o část dat. CD stačilou škrábnout do hloubky uprostřed a máš po ptákách.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No jak rikam, DVD mi takle zatim zadny neodeslo, ale nedelam si iluze. To bude tim, ze sem na ne zaca vypalovat pomerne pozde, takze nemam zadny DVD starsi jak asi 5 let.
U tech CD to taky vubec neni o skrabancich. Ja o media celkem pecuju a ty co odesly, tak byly bez skrabancu. Ano, zacne to hnit dycky od kraje, jenze kdyz tu placku vytahnes treba 1 za rok, tak bejva pozde (treba nactes uz jen adresare a soubory ne nebo ani to).

BTW tys dostal banana na O'C? Sem tam neco zahlid, ale nemam cas sledovat celou anabazi, jen vim ze slo o naky OTecka v mise...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ne nutně. Můj originální FT prohnil namátkou po ploše :-D Jsou vidět černé fleky přímo přes záznam…

Co se těch týče, nehodlám s nimi mít nic společného. Když se cílevědomě snaží i ten zbytek kdysi věhlasného webu potopit, já tam nebudu ztrácet čas…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pekne :-)

Mimochodom neviete ako su na tom disky z hldiska odolnosti voci morskej vode? Ta asi rozozerie uplne vsetko, bolo to vidiet na reportazach z oblasti po tsunami alebo zaplavach. Take odolnejsie media sa mozu hodit hoci aj reporterom alebo pracovnikom v terene.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem dělat v zimě test, že bych nějak média přidělal na spodek auta a pak s tím celou zimu jezdil v tom marastu, co se sype na silnicích ;). Pokud to nevyjde, test s rozpuštěním v posypové soli je plán B ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.