CDR.cz - Vybráno z IT

NEO Z64 s Win 8.1 – Levný čtyřjádrový minipočítač s Windows, dokáže nahradit PC?

nepřehlédněte
Minix Neo Z 64 Windows 14
Zvládne minipočítač za 4 500 Kč nahradit domácí PC a multimediální centrum? NEO Z64 s Windows with Bing a čtyjádrovým procesorem Intel Atom je velkým překvapením. V CDR jsme jej vyzkoušeli, jaké jsou z prvního Windows minipočítače v podání Minix pocity?

Minix nedávno uvedl svá nová sluchátka, ale to rozhodně neznamená, že by chtěl dát ruce od toho hlavního – minipočítačů. My vám v nejbližších dnech postupně přineseme pohled na trojici minipočítačů, které nám výrobce poslal na test. Máme tu dvojici modelů s Androidem a jeden s Windows.

Dnes se podíváme na NEO Z64 - Win 8.1 Mini PC, s operačním systémem Windows. Následovat bude NEO Z64 Android TV Box a vše završíme NEO X8-H Plus - Android TV Boxem, který oslní svou podporou 4K videa. Jako bonus si k tomu všemu představíme i tzv. airmouse ovladač od Minix s označením A2 Lite.

Z 644

Minix patří dlouhodobě k nejlepším výrobcům levných minipočítačů a multimediálních center s Androidem. Firma nově podporuje i vývoj oblíbeného multimediálního centra XBMC/Kodi, pro který se stal Diamond Partnerem. V zařízeních Minix pak lze nalézt mimo klasického Kodi ještě verzi optimalizovanou na míru těmto zařízením.

Až doposud stavěly všechny modely v portfoliu jen a pouze na zmíněném mobilním operačním systému z dílen Google. To změnil až dnes testovaný model NEO Z64 s Windows 8.1 with Bing.

Neo Z 64

Windows with Bing – od běžných Windows k nerozeznání

Díky použitému úspornému čtyřjádrovému procesoru Intel Atom Intel Z3735F mohl výrobce sáhnout po Windows 8.1 with Bing. Operační systém Microsoftu pro levná zařízení nerozeznáte od běžných „non Bing“ Windows. Jedná se o 32bitovou verzi OS, což je zde naprosto v pořádku, neboť byly použity 2 GB DDR3L RAM. Vestavěné eMMC úložiště má kapacitu 32 GB.

Minix Neo Z 64 Windows 1

Konektivitu pro připojení k internetu tvoří 802.11n Wi-Fi s externí anténou a vedle toho 10/100Mb/s LAN. Je tedy na vás, co si vyberete. Pro většinu situací postačí WiFi, při streamování HD obsahu po síti je však spolehlivějším řešením LAN. Z bezdrátových technologií nechybí ani Bluetooth 4.0, což lze využít pro bezdrátovou klávesnici a na přední straně zařízení lze spatřit i infra přijímač pro ovládání ovladačem.

Minix Neo Z 64 Windows 3

Na těle zařízení o rozměrech 115x115x20 mm a váhou 272 gramů dále nalezneme dvojici USB 2.0 konektorů, čtečku micro SD karet do kapacity 128 GB a HDMI 1.4b výstup. Pro audio lze mimo HDMI použít starý dobrý 3,5 jack.

Obsah balení

  • MINIX NEO Z64 Mini PC
  • HDMI kabel
  • napájecí adaptér
  • Anglický manuál
  • Záruční list

Minix Neo Z 64 Windows 6

V balení toho mnoho nehledejme. Kromě samotného minipočítače v černé barvě zde najdeme HDMI kabel a napájecí adaptér. To je vedle anglického manuálu a záručního listu vše.

Minix Neo Z 64 Windows 17

Z toho vyplývá, že bude nutné pár věcí dokoupit. Především, pokud už vám náhodou neleží doma, nějakou tu klávesnici s myší. Pokud chcete PC používat u televizoru, sáhněte raději po některé z klávesnic s integrovaným touchpadem.

Minix Neo Z 64 Windows 12Minix Neo Z 64 Windows 15Minix Neo Z 64 Windows 8

Testy výkonu a bleskový boot

Boot počítače po instalaci přibližně desítky programů a aktivním měsíčním využívání je bleskový, vše je otázkou necelých 14 sekund a můžete začít pracovat. Naprosto bezproblémové je i přehrávání Full HD videa. Pokud sáhnete po Kodi, máte z PC multimediální centrum, kde všechny druhy Full HD videa běží bez problémů.

U her sáhněte po titulech z Windows marketu, typu Beach Buggy Racing, nebo Asphalt 8 a zahrajete si pěkné 3D závody i v Full HD. Klasické hry typu GTA V však nečekejte.

Minix Z 64 3 Dmark 02Minix Z 64 3 Dmark 01

Ač se výkon v benchmarku nemusí zdát kdoví jaký, z dlouhodobé zkušenosti musím potvrdit, že chod je naprosto plynulý. Výkon bohatě stačí pro kancelářskou práci v Office, prohlížení internetu včetně streamování Full HD videa a perfektně plynulý je i systém samotný. Zde patří chvála především Microsoftu – Windows 8.1 with Bing je skvěle optimalizované řešení, které na tablety a minipočítače po právu patří.

Minix Z 64 Neo Windows Bingsunspider 1

Minix Z 64 Geekbench Skore

Úložiště velké není, externí disk je nezbytností

Vestavěné 32GB flash úložiště je sice dostatečně rychlé, ale na první pohled malé. Disk je totiž rozdělen na trojici oddílů, jeden 100MB, další 4,1GB pro případnou obnovu OS a zbytek dělá nějakých 24,7 GB. Z 32 GB zbývá kvůli systému a všem oddílům 20 GB úložného prostoru na ostatní data. Řešením zde je externí pevný disk, což je u podobných multimediálních krabiček běžné.

Minix Z 64 KapacitaMinix Z 64 Crystal

Bez aktivního chlazení - naprosto tichý 

Výhodou je díky pasivnímu chlazení naprosto nulový hluk. Minipočítač jsem na nějakou dobu použil jako náhradu za stařičký stolní PC s AMD Athlon X2 na 3,2 GHz, 2 GB RAM a Windows 7. A ta tichost je zkrátka enormní. Slyšet není nic. Ani disk (flash paměť), ani ventilátory na CPU či GPU, neboť zde žádné nejsou, zkrátka absolutní ticho. Majitelé starších PC by jistě byli překvapeni, jaký je to najednou rozdíl pracovat u PC, který nevydá hlásku.

Minix Neo Z 64 Windows 18

Nejvyšší teploty se nám na povrchu zařízení povedlo naměřit s hodnotami kolem 50 °C, což je naprosto v pořádku. V klidovém stavu se pohybují kolem 30 °C.

Více než 5x nižší spotřeba než průměrný PC

Pokud byste o NEO Z64 uvažovali jako o náhradě starého stolního PC, je tu ještě jeden obrovsky důležitý faktor, který je nutno zmínit – spotřeba. NEO Z64 konzumuje opravdu malé množství energie, kterému se bude starý počítač jen těžko rovnat. V zátěži to dělá nějakých 9 W, což je v porovnání se stolními PC směšná hodnota. Oproti běžnému kancelářskému PC je to 5 a vícekrát méně, což už na faktuře za elektřinu pocítíte.

Ve vypnutém stavu

Standby mód

IDLE

Při zátěži

0 W

2,9 W

4,6 W

8,9 W

Pár USB portů chybí k dokonalosti

Hlavní nevýhodou krabičky je nízký počet USB konektorů – pouze 2 – a nízká velikost vestavěného úložiště. U podobného řešení se na druhou stranu s externím diskem počítat musí, ale i tak nezbude nic jiného, než sáhnout po USB HUBu. Po zapojení ovládání a externího disku jste totiž bez volných portů. Drobný nedostatek vyřeší investice za USB rozbočovač, který stojí pár korun.

Závěr - Ideální domácí PC pro nehráčeMinix Neo Z 64 Windows 7

Za nízkou cenu, začínající na internetu kolem 4 000 Kč, se vám do rukou dostane dobře zpracované zařízení se slušným výkonem pro multimédia, práci s kancelářským softwarem či prohlížení internetu.  Díky nízké spotřebě a absolutní tichosti se jedná o ideální náhradu za domácí PC. Jedinou oblastí, kde Z64 výrazněji neobstojí je hraní her. Na jednoduché hříčky bohatě postačí, nejnovější pecky si však kvůli integrované Intel grafice nezahrajete.

A ještě jednu výhodu miniaturní počítač má. Až se rozhodnete, že si jej vezmete s sebou třeba na dovolenou (televize s HDMI jsou dnes skoro všude), vejde se vám i do kapsy.

Minix Z64 je zkrátka milým překvapením a až na drobnost – málo USB portů – se jedná o skvěle zpracované zařízení za rozumnou cenu, s dostatečným výkonem a rychlým během OS.

V příštím článku se podíváme, jak si povede NEO Z64 s Androidem KitKat a identickou hardwarovou výbavou.


Za poskytnutí minipočítače NEO Z64 k testování děkujeme společnosti Minix

Rychlý a úsporný počítač s Windows pro práci i zábavu
Z 644

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NEO Z64 s Win 8.1 – Levný čtyřjádrový minipočítač s Windows, dokáže nahradit PC?

Úterý, 4 Srpen 2015 - 14:55 | Gath G | Když se to jmenuje "Minix", běhá na tom...
Neděle, 5 Červenec 2015 - 00:30 | yaneek | http://www.goclever.com/cz/produkty,c1/tablety,c5...
Pátek, 3 Červenec 2015 - 23:48 | Puf a Muf | Obávám se, že možná ne. Z3740, který má stejné...
Středa, 1 Červenec 2015 - 18:06 | urban | Nemuzu souhlasit. Mam Dell Venue Pro 8 s W8.1 a...
Středa, 1 Červenec 2015 - 17:51 | uni | Jak vidím Windows+Atom+eMMC, beru nohy na ramena...
Středa, 1 Červenec 2015 - 16:11 | Toomix | Mám doma Voyo MiniPC (Intel Atom Z3735F, 2GB RAM...
Středa, 1 Červenec 2015 - 14:40 | mejla76 | Se opravdu divím že nejsi ředitelem zeměkoule. S...
Středa, 1 Červenec 2015 - 14:02 | Lukáš Voříšek | Včera jsem měl možnost mluvit s Intelem a Compute...
Středa, 1 Červenec 2015 - 13:51 | BTJ | On asi mysli tu bing verzi ...... ale ta asi neni...
Středa, 1 Červenec 2015 - 13:50 | BTJ | Jako clovek, co instaluje kazdou peechovinu a...

Zobrazit diskusi